galéria megtekintése

Hatalmas kiszivárogtató hullám sújtja az Iszlám Államot

4 komment

MTI

A német szövetségi bűnügyi hivatalhoz (BKA) is eljutottak nagy valószínűséggel eredeti dokumentumok az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet személyzeti nyilvántartásából.

Markus Koths, a hivatal szóvivője a Sky News brit hírtelevízió szerdai, illetve a Süddeutsche Zeitung című német lap és két német regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság, az NDR és a WDR közös tényfeltáró munkacsoportjának hétfői jelentésével kapcsolatban elmondta, hogy a BKA rendelkezik olyan típusú dokumentumokkal, amilyenekről a beszámolók szólnak.

Aranybánya lehet a 22 ezer dokumentum
Aranybánya lehet a 22 ezer dokumentum
Sky News / Youtube

A szóvivő német hírportálokon idézett nyilatkozatában kiemelte, hogy taktikai okokból nem tud részleteket közölni arról, hogy miként és mikor szerezték az anyagokat, és a Sky News, illetve a német oknyomozó újságírók jelentését sem tudja kommentálni. Azt viszont elmondta, hogy a birtokukba került dokumentumok nagy valószínűséggel eredetiek, és "tekintetbe veszik" őket bűnüldöző és veszélymegelőző munkájuk során.

 

Sky News arról számolt be, hogy egy elektronikus adathordozó jutott birtokába, amely 22 ezer volt és jelenlegi IÁ-tag személyi adatlapját tartalmazza.

Tömegesen bukhatnak le az Iszlám Állam harcosai
Tömegesen bukhatnak le az Iszlám Állam harcosai
7Strong / Reuters/Stringer

A Süddeutsche Zeitung, az NDR és a WDR több tucat papíralapú dokumentumról írt. Mindkét jelentés szerint az Iszlám Államhoz jelentkező önkéntesek által megadott adatok alapján kitöltött, személyenként 23 kérdésből álló kérdőívekről van szó.

A német oknyomozók beszámolója szerint az iratokat a török-szíriai határvidéken és Észak-Irakban folytatott több hetes kutatómunka során szerezték. Azt írták, hogy az IÁ erősen bürokratikus szervezet, és működtet egy úgynevezett határigazgatási hatóságot, amely kikérdezi az ellenőrzésük alatt álló területre belépő, önkéntesnek jelentkező külföldieket, és mindent dokumentál.

Így készülnek a tagjelöltek legszemélyesebb adataira, és egyebek mellett "dzsihadista tapasztalataira" is kiterjedő, titkos minősítésű adatlapok. A nyilvántartásból az IÁ-ra ugyancsak jellemző korrupció, illetve az észak-iraki kurd erők előretörése révén kerülnek ki anyagok.

Ilyen dokumentumokat, illetve az IÁ "médiatárából" származó videókat a térségben mindenütt lehet szerezni. Vannak, akik ezekkel próbálnak meggazdagodni, csillagászati összegeket kérnek az IÁ-tól szerzett vagy a terroristáktól visszahódított területeken zsákmányolt anyagokért - írták a német tényfeltáró újságírók, megjegyezve, hogy ők nem fizettek a birtokukba került dokumentumokért.

Ilyen kérdőíveket kell kitölteniük az Iszlám Államhoz jelentkezőknek
Ilyen kérdőíveket kell kitölteniük az Iszlám Államhoz jelentkezőknek
Sky News / Youtube

Hozzátették, hogy az Iszlám Állam német önkéntesei személyi lapjaihoz jutottak hozzá, és ilyen dokumentumokat szereztek a német hírszerző szolgálatok és a BKA is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.