Megszerezték az Iszlám Állam 22 ezer tagjának minden adatát

Az Iszlám Állam több tízezer egykori és jelenlegi tagjának személyes adatai jutottak a Sky News birtokába – állítja a televízió.
A tévétársaság szerda esti beszámolója szerint az elektronikusan tárolt adatokat a dzsihadista terrorszervezet egy volt tagja adta át, aki korábban a mérsékeltnek tartott szíriai ellenzék harcosa volt, majd átállt az Iszlám Államhoz, de végül a terrorszervezetnek is hátat fordított.

A memóriakártyán szereplő – a Sky News által kinyomtatott – adatok 22 ezer nevet tartalmaznak, sok esetben lakcímmel, telefonszámmal, hozzátartozók adataival együtt. A listán legalább 51 ország állampolgárai szerepelnek, köztük britek.

Az adatkártya kérdőíveket tartalmaz, amelyeket az Iszlám Államhoz csatlakozni akaró jelentkezőknek ki kellett tölteniük. A kérdőíven szereplő 23 kérdés a tagjelöltek legszemélyesebb adataira vonatkozik, köztük arra, hogy mely országból érkeztek, utazásuk során mely országokon haladtak át, milyen szakképzettségük van, és mennyire jártasak az iszlám törvénykezés, a saría előírásaiban.

A jelentkezőknek meg kellett adniuk legközelebbi hozzátartozójuk telefonos elérhetőségét is.

A listán szereplők között van a walesi születésű Reyaad Khan, akit a brit királyi légierő (RAF) tavaly augusztus 21-én egy drónról indított Hellfire rakétával ölt meg a szíriai Rakka városában, az Iszlám Állam egy másik brit tagjával együtt. Ez volt az első eset a szíriai konfliktus kezdete óta, hogy a brit fegyveres erők brit állampolgárokat öltek meg szíriai területen, drónnal végrehajtott célzott támadásban. A pilóta nélküli repülőgépet az RAF egyik nyugat-angliai támaszpontjáról, több mint négyezer kilométeres távolságból irányították.

Az ügy komoly belpolitikai vitát kavart Nagy-Britanniában, mivel a királyi légierőnek akkor még nem volt felhatalmazása arra, hogy a szíriai légtérben fegyveres bevetéseket hajtson végre.

David Cameron brit miniszterelnök a Szíriában végrehajtott augusztusi támadásról a londoni alsóházban beszámolva annak idején azonban kijelentette, hogy az RAF akciója önvédelmi jellegű, szükséges és törvényes volt, mivel a brit elhárítás információi szerint Khan nagyszabású terrortámadásokat tervezett Nagy-Britanniában.

A Sky News szerda esti beszámolója szerint az igazi áttörést azok az adatlapok jelentik, amelyeken a nyugati elhárító hatóságok előtt eddig ismeretlen dzsihadista harcosok nevei szerepelnek. A brit hírtelevízió szerint vannak köztük britek, valamint észak-európai, közel-keleti, észak-afrikai országok állampolgárai, emellett amerikaiak és kanadaiak is.

A memóriakártyán szereplő egyik fájl a Mártírok megjelölést viseli. Ebben kizárólag olyanok nevei sorjáznak, akik öngyilkos merényleteket akarnak végrehajtani, és az Iszlám Állam erre ki is képezte őket.

Az adatokat átadó egykori dzsihadista a memóriakártyát a Sky News beszámolója szerint az Iszlám Állam belbiztonsági szolgálatának – a terrorszervezet bennfentesei által is csak SS-ként emlegetett osztagnak – a vezetőjétől lopta el. A Sky News riportere Törökországban találkozott vele. Az illető a brit tévétársaság tudósítójának elmondta: az Iszlám Állam feladni készül a szíriai Rakkában kiépített központi főhadiszállását, és visszahúzódik a szíriai sivatagba, illetve Irakba, ahonnan terjeszkedése elindult.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.