galéria megtekintése

Hadiállapot, de nem puccs

0 komment

NOL

A thai hadsereg megunta a november óta tartó patthelyzetet, kedden hajnali három órakor rendkívüli állapotot hirdetett.

A katonák a fontos bangkoki kereszteződéseket is megszállva tartják
A katonák a fontos bangkoki kereszteződéseket is megszállva tartják
Damir Sagolj / Reuters

Katonai egységek jelentek meg Bangkok kormányzati épületeinél és a kereszteződéseknél. Körbevették a televízióállomásokat és rádiókat, a legtöbbjüknek – kormánypártiaknak és ellenzékieknek is – megtiltották, hogy hírműsorokat sugározzanak.

Prajuth Csan-ocsa, a hadsereg főparancsnoka közölte, hogy a statáriumot a rend helyreállítása, az erőszak megakadályozása, a befektetői bizalom helyreállítása érekében hirdették ki, ám kijelentette, hogy nincs szó katonai hatalomátvételről. A hadsereg legutóbb 2006-ban hajtott végre puccsot az akkori miniszterelnök, Thakszin Sinavatra ellen. „Valamennyi felet kérjük, hogy tárgyalásokon találjanak kiutat a kialakult helyzetből" – mondta a tábornok.

 

Bangkokban fél éve kezdődött egy újabb tüntetési hullám a Sinavatra család, ezúttal a Thakszin húga, a 2011-es választásokon győztes Jinglak Sinavatra által vezetett kormány ellen.

A hadsereg mostanáig semlegességét hangoztatta, s nem lépett fel a demonstrálók ellen, akik a „korrupt" miniszterelnök lemondását követelték, s a hatalom átadását egy nem választott, „népi" tanácsnak.

A rendkívüli állapot bevezetésének időzítése talán nem véletlen, ugyanis amit a tüntetők nem tudtak elérni, azt az alkotmánybíróság megtette, amikor két hete lemondatta Jinglakot és kilenc miniszterét hatalommal való visszaélésért. Fennállt annak veszélye, hogy az eddig 28 halottat és mintegy 700 sebesültet követelő összetűzések polgárháborúba torkollanak a két tábor, az elitet és a középosztályt képviselő sárgaingesek, illetve a Sinavatra-kormányoknak hátteret adó vidéki szegényebb parasztok vörösingesei között.

A helyszíni jelentések szerint a thai főváros életében nem hozott drámai változást a hadiállapot elrendelése, kinyitottak az üzletek és iskolák is. Várhatóan időre van szükség, hogy kiderüljön, mit is tervez a hadsereg vezetése.

Az ügyvezető kormány élén Jinglak helyére lépett Nivathamrong Busongfaisan annak a reményének adott hangot, hogy a katonák „a demokrácia útján" maradnak, és így lesz lehetőség új általános választásokra. Megfigyelők azonban nem látnak esélyt arra, hogy a hadiállapot közepette megméretést rendezzenek.

Egy névtelenséget kérő kormányzati tanácsadó szerint a hadsereg nem szólt előre a kabinetnek a hadiállapot kihirdetéséről. A tanácsadó a CNN-nek a „félpuccs” kifejezéssel írta le, amit a tábornokok csináltak.

Thaiföld egyébként hozzá van szokva a puccsokhoz. Amióta 1932-ben alkotmányos monarchia lett, a hadsereg tizennyolcszor vette át a hatalmat az akkori polgári kormánytól.

A budapesti külügyminisztérium konzuli szolgálata fokozott elővigyázatosságra figyelmeztette a Thaiföldön tartózkodó vagy oda készülő magyarokat, turistákat.

A szépségkirálynő hatalmas vérengzést rendezne

Szombaton koronázták meg, de azonnal a politikai támadások kereszttüzébe került Weluree Ditszajabut, Thaiföld új szépségkirálynője. Ditszajabut még az ellenzéki tüntetések indulásakor, novemberben tett fel a Facebookra több bejegyzést is, amelyben kíméletlenül támadta a Jinglak-kormány mögött álló vörösingeseket, akiket mocskosnak és gonosznak bélyegzett. „Nem vagyok semleges. Őfelsége, a király oldalán állok. Annyira haragszom ezekre a vörösingesekre. Mindannyiukat ki kellene végezni” – írta az egyik bejegyzésében a 22 éves nő. Bár ezt és a hasonló megnyilvánulásait azóta törölte, és fiatalságára hivatkozva bocsánatot is kért értük, hétfőn tízezren like-olták azt a Facebook-oldalt, amelyet a szépségkirálynővé választása elleni tiltakozásul hoztak létre. Megy a vita is, hogy Ditszajabut valójában csak a kapcsolatai, és nem a szépsége miatt nyert. A Miss Universe Thailand fő esélyese a végül másodikként végzett Pimbongkod Csankaev volt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.