galéria megtekintése

Csalódottság gyengíti Európát, nem az uniós bürokraták

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 20. számában
jelent meg.

1 komment


Szőcs László
Népszabadság

A bal-liberális oldalnak komoly küldetése van, ha sikerül az EP-választásokat követően megszerezni az Európai Bizottság elnöki posztját, állítja Bernard Guetta. A vezető francia kommentátor ugyanakkor arra figyelmeztet: tovább mélyülhet az intézményi válság az Unióban.

Guetta nem jósol szebb jövőt a Jobbiknak
Guetta nem jósol szebb jövőt a Jobbiknak
Teknős Miklós / Népszabadság

Ha olyan ember kerül Európa élére, akinek mandátuma visszavezethető az egyetemes választójogra, legyen az a baloldali listavezető Martin Schulz vagy (miért is ne?) a liberális Guy Verhofstadt, akkor e felhatalmazás alapján politikai harcba kezdhet, például annak érdekében, hogy elérje: elég volt a pusztán a megszorításokra épülő politikából.

Többek közt ez az egyik fő tétje az e héten sorra kerülő európai parlamenti választásoknak Bernard Guetta szerint. A 63 éves, vezető francia politikai kommentátor, a Radio France International, a Libération vagy az olasz La Repubblica jegyzetírója, a Le Monde korábbi többszörös külföldi tudósítója a minap a budapesti Francia Intézet vendége volt.

 

Guetta úgy látja: a Jean-Claude Juncker vezetésével a választásoknak nekiinduló Európai Néppárt valamivel előbbre áll a szociáldemokratáknál, ám a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a szocialisták koalíciót alkothatnak majd a liberálisokkal és a zöldekkel. Így valós esély mutatkozik rá, hogy Schulz az Európai Bizottság elnöke legyen.

Különbséget kell tenni euroszkeptikusok és EU-gyűlölők között: nem ugyanaz a társaság

– Gyanakvás és csalódás övezi Európát; leginkább a kettő keveréke. Ezt a lehető legkomolyabban kell venni. Ha nem változik meg az EU-intézmények működése, e válság és eltávolodás mindenképpen elmélyül. Mivel pedig az EU minden tagországa definíció szerint demokrácia, elkerülhetetlen, hogy ennek komoly következményei legyenek – mondta Guetta a Népszabadságnak.

A jelenlegi helyzetet szerinte két körülmény jellemzi. Az egyik az államháztartási hiány és adósság csökkentésének politikája, ami szükségképpen népszerűtlen, hiszen megszorításokkal, a szociális védőháló leépítésével jár, miközben csökken a gazdasági tevékenység és magas marad, sőt nőhet a munkanélküliség.

A másik körülmény pedig, hogy az európai intézményrendszer az EU-polgárok 90-95 százaléka számára érthetetlen. 

Madridi munkaközvetítő előtt. „A megszorítások magas munkanélküliséggel jártak együtt”.
Madridi munkaközvetítő előtt. „A megszorítások magas munkanélküliséggel jártak együtt”.
Susana Vera / Reuters

„Nem tudják, mire jó a tanács, a bizottság, a parlament. Nincsenek tisztában semmivel.” Az az érzés alakul ki bennük, hogy a népszerűtlen politikát a senki által meg nem választott uniós bürokrácia erőlteti rá az egyes országokra, ami egyáltalán nem igaz, állítja Guetta.

„A valóság az, hogy az ilyen politikáról az Európai Tanács dönt, a nemzeti döntéshozók. Őket pedig mind demokratikusan választják meg a saját országukban. Mármost a restrikciós politika minden európait érint, nemcsak az agrártermelőket vagy a halászokat, mint korábban, hanem mindenkit. Ez ellen lázadnak most. Ki az a Brüsszel, aki mindezt ránk kényszeríti?, teszik fel a kérdést az emberek.”

Euroszkeptikusok és EU-gyűlölők 

A megoldás: gyorsan ki kell lábalni ebből a helyzetből, s ez lehetséges is. Ehhez azonban a szigor politikáját a jövő iparába való befektetések kell hogy kísérjék. Szükség van a szigorra, mert csökkenteni kell az eladósodottságot, de önmagában ezzel nem szabad megelégedni.

A valódi döntéseket választott képviselők hozzák az Unióban is - a francia államfő tárgyal a lengyel, a brit, a német és az olasz kormányfővel Brüsszelben
A valódi döntéseket választott képviselők hozzák az Unióban is - a francia államfő tárgyal a lengyel, a brit, a német és az olasz kormányfővel Brüsszelben
Yves Herman / Reuters

Ezen túl szükséges és az európaiak számára is kívánatos dolgokat kell létrehozni. Például a felmérések szerint a polgárok ilyennek tartják a közös védelem kialakítását. Ha létrejön a közös intézményrendszer, valuta, védelem és külpolitika, így már a közös államiság ismertetőjelei.

Ugyanakkor számolni kell vele, állítja Guetta, hogy felbukkannak ellenzők is. "Így például a szabadpiachívők ostobasága, hogy a közös iparpolitikában a bolsevizmus megtestesülését látják. Ám különbséget kell tenni euroszkeptikusok és EU-gyűlölők között: nem ugyanaz a társaság".

Teljesen racionálisan euroszkeptikussá lehet válni anélkül, hogy valaki EU-fóbiás legyen. Az euroszkepticizmus nem az európai egység elvi elutasítása, hanem az abban való csalódás - hangsúlyozza az elemző.

"Az EU-fóbia viszont a legvadabb, legósdibb nacionalizmus: a »Franciaország a franciáké«, »Magyarország a magyaroké« mintájára. Értem a Jobbik logikáját: nehéz megemészteni, ami 1918 után egyébként Ausztriával is megtörtént, Magyarország nagy országból kicsivé lett. De ebből nem az következik, amit a Jobbik levon belőle. Nem is hiszem, hogy nagy jövő állna előttük" - mondta Guetta.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.