galéria megtekintése

"Ha nagy leszek, pilóta leszek, és lebombázom a szaúdiakat, amiért ezt tették velünk"

1 komment

V. D.
NOL

Egy évvel azután, hogy Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen, a már a háború előtt is reménytelenül szegény közel-keleti országban a legbiztonságosabb hely a pince. Eddig becslések szerint több mint háromezer életet követelt a harc, amelynek nem látni a végét.

Az országban a szaúdiak által vezetett koalíció 2015. március 26-a óta hajt végre légicsapásokat és segíti a húszik ellen harcoló erőket, hogy visszanyerjék az utóbbiak által elfoglalt területeket, és helyreállítsák az elűzött vezető, Abdrabbuh Manszúr Hádi hatalmát.

Egy évvel a véres harcok kezdete után Áden és Taizz romhalmazzá vált, és a fővárosban, Szanaában sem sokkal jobb a helyzet. Több mint 10 hónapja nincs áram,  az árak az egekbe szöktek, ennek egyik legfőbb oka az embargó. A Szaúd-Arábia vezette koalíció egyetlen hajót sem enged Jemen közelébe. Eddig több mint hatezer ember vesztette életét, a gyerekek iskola és játszótér helyett harcra kényszerülnek. A népesség 60 százaléka, mintegy 14 millióan éheznek,  a Világélelmezési Program (WFP) Jemen 22 tartományából 10-ben humanitárius vészhelyzetet hirdetett, és azonnali cselekvést sürget.

"Leülsz ebédelni, leteszel egy csészét az asztalra,  fura hangja van, mozogni kezd, és már sejted, hogy bombatámadás van" - mondta a Guardiannek Hisham al-Omeisy, kétgyermekes családapa és politikai elemző. "Látod a hatéves gyereked, aki azt mondja: 'Ha nagy leszek, pilóta leszek és lebombázom a szaúdiakat azért, amit velünk tettek".

 

Habár a húszi lázadók is nagyban felelősek a civilek haláláért, mégis, a jelentések szerint az áldozatok többsége a szaúdi koalíció által végrehajtott légi csapások következtében vesztette életét. 

Fotó: Reuters

"Olyan intenzív a fájdalom, hogy azt csak Isten tudhatja. Akármerre fordulok, elviselhetetlenül szenvedek. Attól félek, bele fogok halni" - mondta a BBC riporterének Abdel Bari Omar. A férfi testének 40 százaléka égett meg egy légitámadás alkalmával múlt hónapban Szanaa külvárosában. Épp kocsiban ült, gázpalackokat szállított, amikor eltalálták a teherautóját. Fél a haláltól, de még jobban fél attól, mi lesz a családjával. Ő azon szerencsések közé tartozott, akinek még volt munkája, de most, hogy ő kórházban fekszik, nincs, aki a szeretteiről gondoskodna.

Már azért is szerencsésnek érezheti magát, hogy egyáltalán eljutott kórházba. Az utóbbi egy évben ugyanis katasztrofális állapotok uralkodnak Jemenben. Az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet által működtetett egészségügyi intézményeket hónapról hónapra súlyos csapások érik. Országszerte fogytán van az élelmiszer, a víz és a gyógyszer is. Az emberek éheznek, a szerencsések még a megtakarításaikat élik fel, másoknak már semmije sincs. A korábban sikeres vállalkozások tönkrementek. " 20 éven át építgettük, és 20 perc alatt a földdel tették egyenlővé" - mondja Ghalib al-Sawary, a Radfan Kerámia egykori tulajdonosa. A vállalat a háború előtt 350 embernek adott munkát. A Human Rights Watch nevű emberi jogi szervezet vizsgálatai szerint egy Nagy-Britanniában készült cirkáló rakéta semmisítette meg a gyárat.

Fotó: Reuters

Hatalmas az éhínség, minden harmadik, öt év alatt gyerek - mintegy 1,3 millió - alultáplált, és közel 10 millióan próbálnak túlélni megfelelő higiéniás feltételek nélkül a Save the Children nevű szervezet szerint. 

Johannes van der Klaauw az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának munkatársa szerint a világ elfeledkezett Jemenről. Szerinte azért nem kap elég figyelmet a közel-keleti ország, mert onnan nem áramlanak menekültek Európa felé - szemben Szíriával, Irakkal vagy Afganisztánnal. "Attól tartok, van összefüggés. Látom, hogy a nemzetközi közösség és különösen Európa hogyan segített és sürget politikai megoldást, hiszen rengeteg szír és iraki özönlik Európába. Ha a jemeniek is ezt tennék, biztosra veszem, jobban figyelnének Jemenre" - mondta a BBC-nek. Csakhogy a jemenieknek esélyük sincs a menekülésre.

Fotó: Reuters

Csupán az ad számukra némi megnyugvást, hogy április 18-án újabb béketárgyalások kezdődnek, míg április 10-étől tűzszünet lép életbe. Akármi történik is azonban, még ha a harcok véget érnének - amelyre igen kicsi az esély - az elmúlt 12 hónap történései évtizedekkel vetették vissza az amúgy is rettenetesen elmaradott, jórészt sivatagos országot.

Bonyolult a helyzet

Abdrabbuh Manszúr Hádi elnök mellett álló, az arab katonai szövetség légierejének támogatását élvező csapatok és az Irán támogatását élvező síita húszi lázadók mellett a pusztításban tevékenyen részt vesz az Al-Kaida és az Iszlám Állam is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.