galéria megtekintése

Ha egy nő nemet mond, az nemet is jelent

4 komment

NOL

A német büntető törvénykönyv szigorítását tervezi a berlini nagykoalíciós kormány a kölni csoportos szexuális támadások miatt. Az is nemi erőszaknak minősülne, ha az elkövető megtévesztő módon terelné el az áldozat figyelmét. A CDU részéről azt követelik, hogy a fogdosást is nyilvánítsák szexuális agressziónak.

– Üzenni akarunk a menekült férfiaknak, reméljük, értenek belőle – Markus Schnapka, a Bonn közeli Bornheim önkormányzati tanácsnoka így indokolta, hogy az észak-rajna–vesztfáliai település kitiltotta a helyi uszodából a bornheimi menekült szálláson élő muzulmán férfiakat.

Védjétek meg lányainkat, asszonyainkat és az időseket! – a muzulmán bevándorlás ellen fellépő Pegida egyik híve a mozgalom múlt heti kölni tüntetésén
Védjétek meg lányainkat, asszonyainkat és az időseket! – a muzulmán bevándorlás ellen fellépő Pegida egyik híve a mozgalom múlt heti kölni tüntetésén
Wolfgang Rattay / Reuters

Az intézkedést szexuális zaklatási incidensek sora váltotta ki: a muzulmán férfiak az uszodában szóban és félreérthetetlen mutogatásokkal inzultálták a női fürdővendégeket, illetve az uszoda női alkalmazottait. A kitiltást csak akkor fogják feloldani, ha a szociális munkások jelzik, az üzenet átment, s az érintettek változtatnak magatartásukon.

 

A Kölnben és más német városokban szilveszter éjjel – menekültek, illetve migrációs hátterű szervezett bandák által – elkövetett csoportos szexuális zaklatások, valamint rablások nyomán a szövetségi köztársaságban szigorítani fogják a szexuális bűncselekmények törvényi megítélését. A jogi változtatásokkal az a célunk, hogy a nők nagyobb biztonságban érezzék magukat – hangoztatta Heiko Maas (SPD) szövetségi igaz­ságügyi miniszter, aki nem tagadta, hogy a szigorítást a kölni horror-éjszaka eddig 500 feljelentést kivívó eseményei, illetve a törvénykezési hiányosságok egyaránt indokolják.

Zuhanó pályán Merkel megítélése

A kölni események jelentős hatással voltak a német közvéleményre és Angela Merkel megítélésére is: a ZDF Politbarometer szerint a németek hatvan százaléka nem hisz a kancellár politikájában. Vagyis abban, hogy a szövetségi köztársaság képes megbirkózni a menekültáradattal. Tavaly decemberben a kétkedők aránya még 46 százalék volt. 56 százalék gondolja úgy, hogy Merkel rosszul kezeli a menekültválságot, egy hónapja ez a mutató 50 százalékon állt.

A hatályos német törvények szerint a közösülés akkor számít nemi erőszaknak, ha azt erőszakkal vagy fenyegetésekkel kényszerítik ki, illetve az elkövető kihasználja az áldozat védtelenségét. A Maas által beterjesztett változtatás értelmében  azt is nemi erőszaknak minősítenék, ha az áldozat az elkövető váratlan cselekedetei következtében vagy ijedtségében nem tud védekezni.

A nagykoalíciós pártok egyébként már jóval Köln előtt egyeztettek a német büntető törvénykönyv nemi erőszak tényállásának szigorításáról. – Ha egy nő nemet mond, az nemet is jelent, ennek kell érvényesülnie a törvényekben – hangoztatta Manuela Schwesig (SPD), a nőkért, a családokért, a fiatalokért és az idősekért felelős szövetségi tárca irányítója.

Borsos sor. Köln után Németországban megugrott a kereslet az önvédelmi sprayk és gázpisztolyok iránt
Borsos sor. Köln után Németországban megugrott a kereslet az önvédelmi sprayk és gázpisztolyok iránt
Hannibal Hanschke / Reuters

A CDU részéről keveslik a szigorításokat. Annette Widmann-Mauz, a CDU női tagozatának elnöke szerint a fogdosást is kényszerítésnek, vagyis nemi erőszaknak kell minősíteni. – A stoptáblát minél hamarabb ki kell tenni, mert már a tapizás is tűrhetetlen – nyilatkozta.

Németországban 2001–2012 között évente átlagban nyolcezer feljelentést tettek nemi erőszak miatt. Szintén éves átlagban 1300 vádemelés történt, de a legtöbb ügyben az eljárást leállítják. Tizenegy év alatt mindössze ezer vádemelési ügyben született jogerős ítélet, vagyis a vádlottak jóval kevesebb mint tíz százalékát ítélik el.

A fél magyar Btk.-t elő lehetne venni

A fél büntető törvénykönyvet (Btk.) elő lehetne hozni, ha Magyarországon követnének el a kölnihez hasonlatos bűncselekményeket nők sérelmére.

A kihívóan közösségellenes, erőszakos és másokban riadalmat keltő magatartásért, értsd garázdaságért alapszinten két év börtön jár. A rablás, illetve a szexuális erőszak büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedhet. A szeméremsértés viszont legfeljebb két év szabadságvesztést jelenthet.

Csakhogy a fenti tételek az alapesetre, s egy-egy bűncselekményre kizárólag külön érvényesek. Ám ha a jogsértéseket csoportosan, aljas indokból, felfegyverkezve, netán súlyos sérülést okozva, ráadásul több személy sérelmére követik el, akkor halmazati büntetésként könnyen összejöhet akár tizenöt esztendő a rácsok mögött. Amennyiben az elkövetők külföldi állampolgárok, ekkora bűnlajstrom esetén biztosra vehető a kiutasítás is. (L. K.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.