galéria megtekintése

Gyöngyösi Márton a nevetséges szélsőségesek listáján

3 komment

NOL

A vasárnap záruló EP-választás egyik nagy kérdése, az euroszkeptikus pártok és a szélsőjobboldal borítékolható előretörése kapcsán a Washington Post gondolt egyet, és közölt egy összeállítást az európai szélsőjobboldali politikusok nevetséges, rasszista kiszólásaiból. Olyan nagyságok mellett, mint a görög Nikolaosz Mihaloliakosz, a francia Jean-Marie Le Pen és holland Geert Wilders ott van a Jobbik országgyűlési képviselője, a parlament külügyi bizottságának az alelnöke is.

Jean-Marie Le Pen
Jean-Marie Le Pen
Charles Platiau / Reuters

Ebola úr ezt három hónap alatt megoldaná – a megjegyzést a francia Nemzeti Front alapítója és volt elnöke, Jean-Marie Le Pen ejtette el három napja egy marseille-i koktélpartin, amikor a népességnövekedési és a bevándorlási problémák kerültek szóba. Az FN az előrejelzések szerint 23-25 százalékot fog kapni az EP-választásokon a kormányzó szocialisták és a Nicolas Sarkozy exállamfő fémjelezte ellenzéki Népi Mozgalom Uniója (UMP) előtt. Bár Le Pen lánya, a jelenleg FN-elnök Marine próbálja sugallni, hogy a párt nem rasszista és antiszemita, az apjának a gyilkos kórról szóló megjegyzéséből ítélve enyhén szólva dolgoznia kell még ezen.

Több vagy kevesebb marokkóit akartok ebben az országban? Kevesebbet? Megoldjuk – mondta márciusban Geert Wilders, a holland Szabadságpárt (PVV) vezetője. A náci Németország propagandaminiszterének, Joseph Goebbelsnek az 1943-as berlini beszédét idéző megnyilvánulás a PVV néhány képviselőjének is sok volt, olyannyira, hogy miatta ki is léptek a pártból. Hollandiában már csütörtökön megtartották az EP-választást, az idegengyűlölet pedig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a PVV a vártnál gyengébben szerepelt a megméretésen.

 
Geert Wilders
Geert Wilders
Toussaint Kluiters / Reuters

Ekkora adósság mellett hogyan adhatunk Bongo Bongo földjének havi egymilliárd font segélyt? – feszegette tavaly Godfrey Bloom, a brit Függetlenségi Párt (UKIP) egyik EP-képviselője. A megjegyzést követő felhördülés miatt aztán lemondott.

A szentírásban világosan benne van, hogy azt a keresztény országot, amelyik elhagyja a hitét és az evangélium ellen tesz (nem mellesleg megszegve a koronázási esküt), pestis, háború és mindenféle csapás fogja sújtani – okolta a Nagy-Britanniában tavaly legalizált melegházasságot a januári árvízért David Silvester, a UKIP egyik Henley-on-Thames-i önkormányzati képviselője.

Ez a bonga bonga kormány – célzott Cécile Kyenge, az előző olasz kormány társadalmi integrációért felelős miniszterének a származására Mario Borghezio, az Északi Liga EP-képviselője. Kyengét rengeteg hasonlóan bornírt támadás érte. Borghezio lemondott a magáé miatt.

Mi fog történni Európával? A négerek gyülekezete. Teljes a káosz – fájlalgatta a Süddeutsche Zeitungnak adott márciusi interjújában Andreas Molzer osztrák szabadságpárti EP-képviselő, akinek a főnöke, Hans-Christian Strache néhány éve azzal cáfolta, hogy rasszista lenne, hogy szereti a kebabot. Molzer az ominózus interjú és egy magasröptő eszmefuttatás miatt – amely szerint az Európai Unió csak egy diktatúra, a hitleri Harmadik Birodalom viszont egy szabad, liberális Németország volt – végül kiszállt az új európai parlamenti mandátumáért indított versenyből.

Nikolaosz Mihaloliakosz
Nikolaosz Mihaloliakosz – és az egyik jó embere
Yannis Behrakis / Reuters

Az a kéz, amelyik így köszönt, legalább nem lopott semmit – védte meg a náci karlendítést Nikolaosz Mihaloliakosz, a parlamentben lévő görög neonáci Arany Hajnal elnöke. Mihaloliakosz jelenleg gyilkosságra való felbujtás vádjával börtönben van, ügyészségi gyanú szerint ugyanis pártja több más tagjával együtt ő is benne volt egy antirasszista rapper, Pavlosz Früsszasz tavalyi meggyilkolásában. Az Arany Hajnal ettől függetlenül valószínűleg szerez EP-képviselői helyet vasárnapi EP-választáson.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton
Kovács Attila / MTI

De az antiszemita kiszólások best of-listáján 2012. november 26. óta stabil helye van Gyöngyösi Mártonnak is. A Jobbik országgyűlési képviselője, a parlament külügyi bizottságának az alelnöke aznap egy plenáris ülésén, Németh Zsolt külügyi államtitkárhoz intézett azonnali kérdésében azt kifogásolta, hogy a kormány miért nem áll Palesztina oldalára az akkori gázai konfliktus ügyében. Az államtitkár erre azt válaszolta, hogy a magyar kormány a két nép közös érdekeit képviseli, és üdvözli az akkori megkötött tűzszünetet, amire Gyöngyösi úgy reagált, szerinte a világbékét elsősorban Izrael fenyegeti. „Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő, és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" – emelkedett ezután azonnal a magyarországi antiszemitizmus halhatatlanjává a jobbikos politikus.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.