galéria megtekintése

Gyásznap Ukrajnában

0 komment

NOL
NOL

A tegnapi luganszki áldozatok emlékére gyásznapot hirdetett az ukrán elnök. Hollande és Merkel Putyinnal beszélt, Kerry Lavrovnak üzent. Porosenko irodája előtt egy házi készítésű bombát találtak.

Gyásznapot hirdetett vasárnap Petro Porosenko ukrán elnök annak a 49 áldozatnak az emlékére, akik szombaton haltak meg, mikor kelet-ukrajnai szeparatisták lelőttek egy ukrán katonai szállító repülőgépet.„Hatalmas veszteség. Nem csak a családoknak, de az egész országnak is. Ukrajna gyászol, de továbbra is folytatjuk a harcot a békéért " – mondta Porosenko az Ukrinform ukrán hírügynökségnek.

Az IL-76 típusú repülőgépet szombat virradóra lőtték le, mikor az a luganszki reptér felé közeledett. Az Ukrinform szerint a gép ejtőernyősöket, felszerelést – az ukrán minisztérium szerint katonai gépeket és eszközöket – és élelmet szállított. A hírügynökség szerint szombaton három másik katonát is megöltek Mariupolban, abban a városban, amit az ukrán hadsereg pénteken foglalt vissza.„ Mindazokat, akik részt vettek a terrorizmusban, szükségszerűen meg kell büntetni" - mondta az ukrán elnök. „ Ukrajnának békére van szüksége. A terroristák azonban adekvát válaszokat kapnak majd" – tette hozzá.

 
Lviv központjában gyertyagyújtással emlékeznek a 49 áldozatra
Roman Baluk / Reuters

Az ukrán védelmi miniszter szerint a repülőgépet légvédelmi géppuskákkal lőtték le. A francia miniszterelnök, Francois Hollande és a német kancellár, Angela Merkel szombaton telefonos egyeztetést tartott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrán helyzet kapcsán – írja a CNN.

Hollande és Merkel aggodalmukat fejezték ki a kelet-ukrajnai események, különösképp a szombati események miatt. A Kreml szerint a három vezető beszélt annak az ENSZ Biztonsági Tanácsi határozatnak a kidolgozásáról, ami a térségben a megegyezést hivatott elősegíteni. Franciaország szerint az európai vezetőknek sürgősen egyezségre kell jutniuk, hogy Oroszország folytassa a földgáz szállítást Ukrajnába. Porosenko Hollande-dal folytatott telefonbeszélgetésben arra sürgette az Európai Uniót, hogy azonnal vezessen be szankciókat – beleértve a katonai-műszaki együttműködés megszűntetését – Oroszországgal szemben.

John Kerry amerikai külügyminiszter részvétét és egyben aggodalmát is kifejezte, az orosz határról érkező fegyverek és fegyveresek áramlása kapcsán. Kerry beszélt Lavrov, orosz külügyminiszterrel is beszélt , felszólítván, hogy Oroszország tegye világossá elkötelezettségét a béke, a tűzszünet és a politikai párbeszéd irányában.

Egy nyilatkozatában Porosenko bejelentette az ukrán hadsereg és határellenőrző szervek 248 kilométernyi határrészt zártak le az ország keleti határánál. „A cél az, hogy visszavegyük az ukrán határ feletti irányítást és megfelelő választ nyújtsunk a terroristáknak – mondja Porosenko.Az állambiztonsági hivatal szerint szombaton egy házilag készített bombát találtak Porosenko irodájának kapuja előtt. A bombához egy üzenetet is csatoltak, amiben azt követelték, hogy az elnök hagyjon fel a szeparatisták elleni harccal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.