galéria megtekintése

Titkos B-tervvel készülnek a görögök

14 komment

NOL/MTI

Athén új javaslattal áll elő kedden az euróövezeti partnerekkel tartandó rendkívüli brüsszeli csúcstalálkozón – ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög kormányfő. A javaslat pontos részleteiről még nem sokat tudni, a görög bankok azonban csak péntekig tudják fenntartani a hatvan eurós készpénzfelvételi limitet, így az idő vészesen fogy. A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének az elnöke a virtuális drachma azonnali bevezetését javasolja.

Alekszisz Ciprasz és Angela Merkel hétfőn telefonon egyeztettek egymással, és egyetértettek abban, hogy Athénnak új javaslatot kell felvázolnia a keddi, brüsszeli csúcstalálkozón – számol be a Guardian.

A görög miniszterelnök hétfőn beszélt Mario Draghival, az Európai Központ Bank (EKB) elnökével és Vlagyimir Putyin orosz államfővel is, miután vasárnap a görögök népszavazáson utasították el az EU/IMF/EKB trojka által kért megszorításokat. A Kreml szerint Putyin és Ciprasz a vasárnapi népszavazás eredményéről, és az orosz-görög együttműködésről tárgyaltak. Az orosz elnök támogatásáról biztosította Görögországot. Athéni kormányzati források úgy tudják, nem is Ciprasz kereste meg Putyint, hanem fordítva. Ezt az információt azonban cáfolja a Kreml által kiadott közlemény.

Sigmar Gabriel német helyettes kancellár és gazdasági miniszter az egyeztetések kapcsán megjegyezte, hogy Görögországot a fizetésképtelenség fenyegeti, és ha az euróövezetben akar maradni, akkor más javaslatokkal kell előállni, mint az általa korábban felajánlottak.

 

Athéntól szinte az összes európai ország azt kéri, hogy nyújtson be új javaslatokat, és folytassák a tárgyalásokat az Európai Unióval. Matteo Renzi olasz miniszterelnök sajtónyilatkozataiban küszöbön állónak nevezte az EU és Athén közötti megállapodást, a spanyol gazdasági miniszter, Luis de Guindos pedig jelezte, hajlandóak új mentőcsomagról tárgyalni a görögökkel.

Angela Merkel gondterhelten érkezett a kancellária épületébe hétfőn
Fabrizio Bensch / Reuters

A tárgyalásokat segítheti, hogy hétfőn lemondott posztjáról Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter. A volt tárcavezető közleményében úgy fogalmazott, hogy a népszavazás után nem sokkal arról értesült, hogy az eurózóna néhány tagja és más „partnerek" azt szeretnék, ha nem venne részt az övezet pénzügyminisztereinek ülésén, „és a miniszterelnök (Alekszisz Ciprasz – a szerk.) úgy ítélte meg, hogy ez hasznos lehet a megállapodás szempontjából"

Segítséget ajánlott az IMF

"Az IMF tisztában van a vasárnap Görögországban tartott népszavazás eredményével. Szorosan figyelemmel kísérjük a helyzetet, és készen állunk arra, hogy segítséget nyújtsunk Görögországnak, ha erre kérnek bennünket " - írta közleményében Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója hétfőn.

A közlemény hatására valamelyest mérséklődtek az amerikai részvényindexek hétfő reggeli veszteségei. Az azonban egyelőre nem egyértelmű, hogy az IMF milyen jellegű segítséget nyújtana Athénnak. A görög kormány a múlt héten nem fizette vissza esedékes tartozását a szervezetnek, ezért addig nem kaphat újabb pénzügyi segítséget az IMF-től, amíg nem rendezi az elmaradt törlesztőrészletet.

Péntekig elfogyhat a pénz

Görög nyugdíjasok próbálnak bejutni a görög nemzeti bank épületébe, hogy felvehessék nyugdíjukat
Christian Hartmann / Reuters

Az idő sürgeti Görögországot. Londoni elemzők szerint ötven százaléknál nagyobb a Grexit esélye, tehát a görögök távozhatnak az euróövezetből. A piaci szereplők ugyanakkor majdnem száz százalék esélyt látnak arra, hogy bekövetkezik az államcsőd.

Az EKB hétfőn délután dönt arról, hogy fenntartja-e a görög bankok sürgősségi likviditási támogatását, illetve emeli-e annak plafonját. Jeórjiosz Sztatakisz görög gazdasági miniszter a BBC-nek elmondta, hogy ha nem is eszközöl változtatásokat az EKB a görög bankok akkor is csak péntekig tudják fentartani a 60 eurós készpénzfelvételi limitet. A görögök sorsa így nagyban múlik az EKB döntésén, és azon is, hogy Athénnak a héten mit sikerül kiharcolnia tárgyalópartnereinél.

Virtuális drachma?

"Elérkezett az a pillanat Görögország számára, amikor meg kell tennie a saját deviza bevezetésének merész lépését" - javasolja Hans-Werner Sinn, a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének elnöke, aki szerint a drachmát azonnal be kell vezetni, mint virtuális devizát.

Az ifo intézet MTI-hez eljuttatott közleményében a professzor azt írja, az országban minden üzleti szerződését, beleértve a külföldiekkel szemben fennálló adósságot is át kell konvertálni drachmára. Az ifo elnöke szerint a görögöknek maguknak is bőven van pénzük, egy ekkora ország esetében mintegy 120 milliárd euróval bátran lehet számolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.