galéria megtekintése

Golyózáporba csalták az újságírókat?

0 komment

NOL

Az orosz és az ukrán elnök megállapodott abban, hogy együttműködnek a kijevi kormány és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát lázadók közötti tűzszünet elfogadása és a közös határ őrizetének megerősítése érdekében.

A hírt a párizsi elnöki hivatal jelentette be hétfőn, miután Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia, Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő egy napon belül a második alkalommal folytatott telefonon négyoldalú megbeszélést a fegyvernyugvás jövőjéről. Az előző, vasárnapi eszmecseréjükön két nyugat-európai politikus és Putyin a hivatalosan hétfő estig érvényben lévő tűzszünet meghosszabbítására igyekezett rávenni Porosenkót, aki viszont – immár sokadszor – követelte, hogy Oroszország a határ ellenőrzésének szigorításával állja útját a kijevi vádak szerint onnan beáramló fegyvereknek és fegyvereseknek.

Anatolij Kljan valahol munka közben. Akik lőttek tudhatták, hogy a buszban a kamerákon kívül nincs fegyver
Anatolij Kljan valahol munka közben. Akik lőttek, tudhatták, hogy a buszban a kamerákon kívül nincs fegyver
MTI/EPA

A hétfői, Hollande hivatala szerint hosszúra nyúlt tárgyaláson abban is megegyeztek, hogy Moszkva és Kijev közös erővel igyekszik elérni az egymással szemben álló erők által fogva tartottak szabadon bocsátását – jelentette a Reuters. A brit hírügynökség beszámolója szerint a megbeszéléseken a politikusok az ukrán kormány és a keleti régiók párbeszédének újabb fordulóját szorgalmazták. Moszkva pedig sürgette, hogy a tűzszünetet az EBESZ bevonásával ellenőrizzék. A bécsi központú szervezet, amelynek nyolc, a lázadók fogságába esett képviselője pénteken és szombaton szabadult ki, ugyanakkor éppen hétfőn jelentette be, hogy az ottani feszült helyzet miatt egyelőre nem küld újabb megfigyelőket Kelet-Ukrajnába.

 

A tűzszünetnek Ukrajnában vannak ellenzői is. Vasárnap, Kijevben tüntetők követelték a még áprilisban kezdett „terrorellenes műveletek" folytatását. Hasonló felhívást tettek közzé a kormány oldalán harcoló önkéntes zászlóaljak tagjai is, akik sürgették, hogy Kelet-Ukrajnában vezessenek be hadiállapotot, és engedélyezzék a „terroristák megsemmisítésére irányuló intézkedéseket".

A szakadárok fellegvárának számító Szlavjanszk körül a tűzszünet ellenére folynak a harcok
A szakadárok fellegvárának számító Szlavjanszk körül a tűzszünet ellenére folynak a harcok
Shamil Zhumatov / Reuters

Az még mindig kérdéses, hogy hozhat-e valódi eredményeket a fegyvernyugvás. Hiszen eddigi, tíznapos hatálya alatt, így hétfőn is – igaz, a korábbinál kevésbé hevesen – folytatódtak a harcok, amelyeknek vasárnap egy újságíró is áldozatául esett. A Pervij Kanal (Első Csatorna) orosz állami tévétársaság operatőrét, a 68 éves Anatolij Kljant Donyecktől nem messze érte végzetes haslövés. Halálának körülményeiről egymásnak ellentmondó értesülések láttak napvilágot. A donyecki szakadárok közlése szerint hétfőre virradó éjszaka – több újságíróval együtt – egy autóbuszon olyan, gyermekeik hazatérését követelő édesanyákat kísért el egy laktanyához, akiknek fiai sorkatonaként szolgálnak a hadseregben. Egy szemtanú azt állítja, szóváltásba is keveredtek a bázis tisztjeivel, akik így tudhatták, hogy nincsenek fegyveresek a járműben, mégis tüzet nyitottak rájuk. A Forbes magazin tudósítója viszont a felkelők provokációját véli felfedezni a történtekben. Mint beszámolt róla, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság sajtószolgálata hívta az utazásra az újságírókat, egy fiatalember pedig „szenzációs anyagot" ígért nekik, mondván, olyan katonai létesítményhez mennek, amelynek állománya meg akarja adni magát. Ehelyett azonban golyózáport zúdítottak rájuk.

Mark Etherington (jobbra), az EBESZ ukrán misszójának a helyettes vezetője Donyeck városban, a megfigyelők elengedése után
Mark Etherington (jobbra), az EBESZ ukrán misszójának a helyettes vezetője Donyeck városban, a megfigyelők elengedése után
Shamil Zhumatov / Reuters

Moszkvában az ukrán hatóságokat teszik felelőssé az operatőr haláláért. A külügyminisztérium közleménye egyebek közt hangoztatja: a történtek is bizonyítják, hogy Kijevben „nem akarják csillapítani a fegyveres konfliktust". Az állam és polgárai közötti kapcsolatokért felelős Társadalmi Kamara helyettes titkára, Vlagyiszlav Grib egyenesen az orosz újságírók elleni hadüzenetről beszélt, és utalt arra, hogy két hete egy másik orosz állami tévécsatorna két munkatársa is életét vesztette Kelet-Ukrajnában, többet pedig őrizetbe vettek a kijevi hatóságok. Ez utóbbiak most azt hangsúlyozzák, hogy mindent megtesznek a sajtó munkatársainak biztonságáért, de ennek érdekében a tudósítóknak hivatalos akkreditációt kell kérniük.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.