galéria megtekintése

Gáza össztűz alatt

0 komment

NOL

A 360 négyzetkilométeres földsávot Izrael már a földön, vízen, levegőben támadja. A szárazföldi offenzíva elindítása óta húsz palesztin szélsőséges és egy izraeli katona halt meg. Az ezer főnél több embert felvonultató megmozdulásokat betiltották.

Húsz palesztin szélsőséges és egy izraeli katona halt meg az első tizenkét órájában annak a szárazföldi offenzívának, amelyet a kilenc napja tartó Protective Edge hadművelet keretében csütörtök este az izraeli hadsereg indított el a Gázai övezet ellen. Izrael folyamatos össztűz alatt tartja a 360 négyzetkilométeres területet, amelyet már a földről, a vízből és a levegőből is támad. A szárazföldi offenzíva keretében – idéz a Háárec az IDF közleményéből – a hadsereg „nagy kontingense” hatolt be a Gázai övezetbe légierő és a haditengerészet támogatásával. A földsávot a tüzérség is lövi.

Izraeli rakéta a Gázai övezet felett. Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására csütörtök este tízkor indult el a szárazföldi offenzíva
Izraeli rakéta a Gázai övezet felett. Benjamin Netanjahu miniszterelnök utasítására csütörtök este tízkor indult el a szárazföldi offenzíva
Amir Cohen / Reuters

Az izraeli légierő száz célpontra mért csapást, köztük a szélsőséges palesztin szervezet, a Hamász 20 rakétakilövő állásával és kilenc alagúttal. A Hamász egységei többször is tűzpárbajba bocsátkoztak az izraeliekkel, de a húsz palesztin halott többsége az izraeliek szerint a légicsapásokban vesztette életét. Főleg olyanokról van szó, akiknek az állásait rakéták elindítása közben ért találat. A halott izraeli katona – a húszéves Eitan Barak őrmester, a Nahal dandár egyik tagja – egy tűzpárbajban vesztette életét, ettől eltekintve azonban az offenzíva első fázisa az IDF szerint siker volt. „A Hamász ezekben a pillanatokban inkább bujdokol. A palesztin szélsőségesek számottevően sehol nem álltak ellen, az IDF egységei pedig végrehajtották, amit rájuk bíztak, és elfoglalták a kijelölt célpontokat” – nyilatkozta erről a hadsereg egyik tisztségviselője a Háárecnek. Az éjjeli egyébként csak a szárazföldi offenzíva előkészítő fázisa volt. A gerincét jelentő akció pénteken nappal indult el.

A Hamász és más palesztin szélsőséges szervezetek 20 rakétát lőttek ki Izraelre a szárazföldi offenzíva elindítása óta amellett a 16 mellett, amelyet leszedett a Vaskupola, az izraeli légvédelmi rendszer. Beér-Sevá, Dimona és Askelón felett folyamatosan hallatszik a légvédelmi szirénák hangja.

 

Izrael mindenféle 1000 főnél több embert felvonultató megmozdulást betiltott a Gázai övezet 40-80 kilométeres körzetében. A tilalom vonatkozik Tel-Avivra és Jeruzsálemre is. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök péntek délelőtti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy Izrael a többi lehetőség – köztük a Kairóban egyiptomi közvetítéssel zajló tűzszüneti tárgyalások – kimerítése után döntött a szárazföldi offenzíva elindítása mellett. „A százszázalékos sikerre nincs garancia, de megtesszük, amit lehet” – mondta a kormányfő az akció fő céljáról, a Hamász által kiépített alagúthálózat felszámolásáról. Izraeli félelmek szerint a palesztin szélsőségesek ezeket az alagutakat a zsidó állam területére való behatolásra, terrorista támadások elindítására használhatják.

Egy kísérletre csütörtökön már volt példa. Egy alagúton 13 palesztinnak 250 méterre sikerült behatolnia Izrael területére. Állítólag egy közeli kibucra akartak rátámadni, de egy légitámadással visszafordulásra kényszerítették őket. Mint ismert, 2006-ban ilyen alagúton át törtek be palesztinok és rabolták el, majd tartották öt éven át fogva Gilad Salit izraeli tizedest, Izraelnek pedig több mint ezer palesztin foglyot kellett adnia Salit kiszabadulásáért három évvel ezelőtt.

Sérült a gázavárosi Shifa kórházban
Sérült a gázavárosi Shifa kórházban
Finbarr O'Reilly / Reuters

Mindeközben palesztin források szerint folytatódnak az erőfeszítések egy esetleges tűzszünetre, és ebben a Hamász egyes vezetői is aktívak, jelentették a hírügynökségek. Ugyanakkor nem várnak azonnali áttörést – teszik hozzá. Mahmud Abbasz palesztin elnök Törökországba hivatalos, hogy megnyerje a törökök támogatását a tűzszüneti tervhez.Gázai palesztin közlések szerint a konfliktus eddigi tíz napja alatt 246 palesztin halt meg az izraeli támadásokban.

Ami a szárazföldi offenzívát illeti, a nagy kérdés, hogy pontosan mikor fújják majd le az akciót, akár a sikere, akár a kudarca miatt. „Izrael nem akarja a szárazföldi inváziót... Fel kell tenni a kérdést, mi is az akció pontos célja. Egy dolog, hogy bemegyünk, de mikor jövünk ki?" – tette fel a kérdést pár napja lapunknak nyilatkozva Joszi Melman izraeli katonai elemző.

Izraelben tüntetni nem lehet, de Athénban zászlókat égettek
Izraelben tüntetni nem lehet, de Athénban zászlókat égettek
Yorgos Karahalis / Reuters

Nyugaton országa válogatja, melyik hogyan viszonyul az offenzívához. Laurent Fabius francia külügyminiszter bejelentése szerint Párizst rendkívüli módon aggasztja a szárazföldi offenzíva ténye, Izraelt pedig önmérsékletre szólította fel. John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Netanjahuval, a State Department közleménye szerint hangsúlyozva, hogy az Egyesült Államok „precíz hadműveletet" vár Izraeltől a Hamász gázai alagútrendszere ellen, amely után mind a két fél belemegy az Egyiptom által asztalra tett tűzszüneti tervbe. A Hamász „új minőségű" fegyvereket használ a zsidó állammal szemben, és a megtámadott országoknak joguk van megvédeni magukat – hangoztatta pénteken Angela Merkel német kancellár. „Mindkét oldalnak fájdalmas kompromisszumokat kell elfogadnia, de Izrael oldalán állunk, amikor az önvédelemről van szó" – fogalmazott egy sajtótájékoztatón az általában is Izrael-pártinak tartott Merkel a Reuters jelentése szerint.

Avigdor Lieberman külügyminiszter rendeletére pénteken Törökországból elkezdték evakuálni az izraeli diplomaták családtagjait. azután, hogy zavargások törtek ki a zsidó állam isztambuli konzulátusánál, Ankarában pedig a nagyköveti rezidenciára támadtak rá. Ankarában több száz tömeget oszlattak könnygázzal és vízágyúkkal. A török-izraeli viszony máig nem heverte ki azt a támadást, amelyet egy izraeli kommandó hajtott végre egy gázai flottilla ellen, és amelyben kilenc embert – nyolc török és egy török-amerikai állampolgárt – megöltek. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök a mostani szárazföldi offenzíva kapcsán úgy nyilatkozott, hogy amíg ő kormányon vagy hivatalban van, addig a feszültség enyhülésére senki ne is számítson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.