galéria megtekintése

Izrael elindította a szárazföldi offenzívát Gáza ellen

3 komment

NOL

Benjamin Netanjahu miniszterelnök Móse Jaalon védelmi miniszterrel kiadott közös közleményben csütörtök este bejelentette, hogy Izrael elindítja a szárazföldi offenzívát a Gázai övezet ellen.

Az offenzíva – a kilenc napja elindított Protective Edge hadművelet következő fázisa – célja az, hogy az izraeli hadsereg (IDF) felszámolja azokat a „terrorista" alagutakat, amelyek a Gázai övezetből Izrael területére vezetnek.

Az izraeli hadsereg már napok óta készen áll a szárazföldi offenzívára
Az izraeli hadsereg már napok óta készen áll a szárazföldi offenzívára
Menahem Kahana / AFP

A közlemény szerint a Protective Edge új fázisáról egyhangúlag döntött az izraeli kormány biztonsági kabinetje, áldását adva arra, hogy az IDF akár 18 ezer tartalékost mozgósítson a szárazföldi offenzíva kiterjesztése esetén. Izraeli katonai szakértők szerint a Hamász alagúthálózatának a felszámolása egy hetet vagy tíz napot vehet igénybe.

 

Moti Almóz altábornagy, IDF-szóvivő szerint a hadsereg lakóhelyük elhagyására szólította fel azokat a gázaiakat, akik a hadműveleti zónában élnek. A Gázában lévő külföldi újságírókat az IDF figyelmeztette, hogy maradjanak a szállodákban, amíg csak a szárazföldi offenzíva tart.

A Hamásznak izraeli hírszerzési források szerint tíz nagy alagútja van a határ menti 2,5-3 kilométeres sávban, amelyeket azért akarnak felszámolni, mert stratégiai veszélyt jelentenek, rajtuk keresztül ugyanis a Hamász és a többi palesztin szélsőséges szervezet egységei behatolhatnak Izraelbe. A Hamász egyik egységének ez csütörtökön sikerült is. A 13 palesztin szélsőséges egy alagúton már 250 méterre hatolt be Izrael területére, amikor egy izraeli légicsapás visszafordulásra kényszerítette őket – mondta el Peter Lerner IDF-szóvivő az AP-nek.

Az IDF a szárazföldi offenzívára napok óta készen áll. Az utolsó lökést az adta hozzá, hogy Kairóban kudarcot vallottak az Izrael és a palesztin szélsőséges szervezet, a Hamász között egyiptomi közvetítéssel tartott béketárgyalások. Csütörtökön volt ugyan egy átmeneti, ötórás tűzszünet, de ennek a végeztével a harcok azonnal újrakezdődtek. Izraelre a Hamász csak a tűzszünet lejárta, helyi idő szerint délután három óta száz rakétát lőtt ki, az izraeli légicsapásokban pedig négy palesztin gyerek vesztette életét – írja a Háárec.

Az izraeli lapnak a Gázai övezet egyik lakója korábban azt mondta, hogy a földsávnak gyakorlatilag az egésze izraeli össztűz alatt áll. Izraeli oldalon Szderótban és a Golán-fennsíkon is szólnak a légvédelmi szirénák. Az IDF közlése szerint egy rakétát kilőttek a zsidó államra Szíriából is, de ez a rakéta végül szír területen csapódott be a földbe.

A Hamásznak nem sokkal az izraeli bejelentés után nyilvánosságra hozott hivatalos reakciója szerint a szárazföldi offenzíva elindítása „veszélyes és drasztikus” lépés, amelyért a megszálló erők nagy árat fizetnek majd. A palesztin szélsőséges szervezet hozzávetőlegesen ezerötszáz rakétát lőtt ki Izraelre a vasárnap óta eltelt másfél hét alatt. A válaszul elindított Protective Edge hadművelet során az IDF összesen körülbelül kétezer légicsapást mért gázai célpontokra, 231 embert ölve meg.

Csütörtök reggel egyébként még úgy nézett ki, hogy Izraelnek és a Hamásznak kilenc nap után sikerül megállapodnia a tűzszünetről, de ebből végül semmi nem lett. A Hamász öt követelése közül az izraelieknek állítólag az utolsó nem tetszett, vagyis hogy engedjenek szabadon 52 olyan palesztin foglyot, akinek korábban már visszaadták a szabadságát a túszul ejtett tizedesért, Gilad Salitért, de később újra elfogták őket.

A szárazföldi offenzíváról szóló izraeli bejelentés után John Kerry amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Netanjahuval a helyzetről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.