galéria megtekintése

Forrong a világ a drogcsempészek kivégzése miatt

4 komment

NOL
NOL

Ausztrália szerdán visszahívta nagykövetét az indonéziai kivégzések miatt, Brazília és az ENSZ pedig elítélte a történteket.

„Ezek a kivégzések kegyetlenek és értelmetlenek voltak. Kegyetlenek, hiszen ez a két ausztrál már egy évtizede börtönben volt, és értelmetlenek, mivel mindkettőjük teljes rehabilitáción esett át ez idő alatt” - nyilatkozta Tony Abbott ausztrál miniszterelnök Andrew Chan és Myuran Sukumaran ausztrál állampolgárok kivégzése kapcsán.

Szerdán reggel visszahívták a jakartai nagykövetet, Paul Grigsont is. „Tiszteletben tartjuk Indonézia szuverenitását, de elítéljük, ami történt, és semmi sem marad a régiben” - jegyezte meg a kormányfő.

Huhammad Prasetyo indonéz legfőbb ügyész azonban nem aggódik, szerinte az ausztrál nagykövet visszahívása csupán „pillanatnyi”. „Hollandia is megtette a múltban, sőt, Brazília is. Azt gondolom, hogy ez egy pillanatnyi, hirtelen felindulásból született reakció, és hamarosan rendeződik majd a helyzet. Amit teszünk, az a bírósági ítéletek végrehajtása. Minden ügyet le kell egyszer zárni” - nyilatkozta.

 

Ausztráliához hasonlóan Brazília is elutasította a kivégzéseket. Kedden éjjel lőtték főbe a 42 éves Rodrigo Gulartet is, aki skizofréniában és bipoláris zavarban szenvedett. A brazil férfit 2004-ben kapták el az indonéz hatóságok a jakartai Soekarno-Hatta nemzetközi repülőtéren. Szörfdeszkájában 6 kilogramm kokaint találtak.

Ő már a második brazil állampolgár, akit idén Indonéziában kivégeznek, januárban golyóval ölték meg Marco Moreirát is, akit szintén kábítószer-csempészésért ítéltek el. Dilma Rousseff brazil elnök akkor azt mondta, „felháborítja és megdöbbenti”, ami történt, s miután hazahívta a jakartai nagykövetet, nem vette át az új brazíliai indonéz nagykövet megbízólevelét.

A kétgyermekes családanya sem menekül meg

Ahogy arról beszámoltunk, az utolsó pillanatban haladékot kapott a Fülöp-szigeteki elítélt. Mary Jane Fiesta Veloso annak köszönhetően úszta meg a golyó általi halált, hogy aki annak idején beszervezte őt, feladta magát a rendőrségen.

A tüntetők az indonéz nagykövetség elé vonultak a fülöp-szigeteki Makatiban tegnap
A tüntetők az indonéz nagykövetség elé vonultak a Fülöp-szigeteki Makatiban tegnap
Erik de Castro / Reuters

Prasetyo főügyész azonban közölte, „az ítélet végrehajtását csak elhalasztották, nem eltörölték”. „Még ha ki is derül, hogy emberkereskedelem áldozata, az tény, hogy heroint próbált Indonéziába csempészni. Az, hogy ő maga is bűncselekmény áldozata, nem menti fel őt a büntetőjogi felelőssége alól” – jegyezte meg Huhammad Prasetyo.

A kétgyermekes családanya ügyvédje azonban nagyon optimista, azt mondta, elképzelhetőnek tartja, hogy védencét fel fogják menteni, ha közreműködik a hatóságokkal és tanúskodik.

Hazaszállítják az elítéltek holttestét

A Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében kivégzett négy külföldi állampolgár holttestét hamarosan hazaszállítják. Az ausztrál Andrew Chan és Myuran Sukumaran teteme pénteken érkezik Ausztráliába.

Az indonéz Zainal Abidint, a nigériai Raheem Agbaje Salamit, Martin Andersont és Okwuduli Oyatanzet Indonéziában fogják eltemetni.

Jelenleg több mint 30 külföldi állampolgár van a halálsoron, de a következő kivégzések időpontját egyelőre nem közölték.

Indonéziában szigorúan büntetik a drogkereskedelmet. A halálbüntetésre bevezetett moratóriumot 2013-ban oldották fel, idén eddig hat embert végeztek ki – írja a Reuters, mely megjegyzi, az ENSZ is elítéli az ítéletek végrehajtását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.