galéria megtekintése

Ferenc pápa a világ legnehezebb sorsú országában

0 komment

NOL

Katonai helikopterek, gépfegyveres katonák és páncélozott járművek kísérték a ma Közép-afrikai Köztársaságba érkező Ferenc pápát a kontinensen tett körútja utolsó állomásán. A katolikus egyházfőt normális esetben nem védik ilyen erősen, ám Ferenc pápa most először látogatott konfliktuszónába.

A francia hatóságok a Reuters szerint a múlt hónapban figyelmeztették a Vatikánt, hogy a látogatás veszélyeket rejt, de a pápa nem mondta le az utat. Az elnöki palotába vezető út nagy részét a nyitott pápamobilban tette meg.

Fotó: Siegfried Modola / Reuters

A sok háborút megélt országban két éve lángolt fel megint a feszültség, először öltve vallási színezetet: keresztény milíciák harcolnak a muzulmán lázadók ellen.

 

A politikai válságok sorát élő ország ügyvivő elnöke, Catherine Samba-Panza a pápa bocsánatát kérte a vallási erőszak miatt. Ferenc pápa az elnöki palotában elmondott beszédében egységre szólította fel az ország lakóit és arra kérte őket, hogy ne féljenek azoktól, akik mások, mint ők, akik más etnikai csoportba tartoznak, más a vallásuk vagy mások a politikai nézeteik. Hozzátette: az utazással az volt a célja, hogy a béke üzenetét hozza az országba.

Fotó: Siegfried Modola / Reuters

A pápa a BBC szerint muzulmán vezetőkkel is találkozik majd a fővárosban, Banguiban, és egy muzulmán enklávét is meglátogat majd. A brit közszolgálati csatorna tudósítója szerint a pápa a látogatásával azt akarta megmutatni a Közép-Afrikai Köztársaság lakosainak, hogy figyel rájuk a külvilág, hiszen ilyen fontos vezető látogatott el hozzájuk. A helyszíni jelentések szerint a lakosság ezt meghálálta: tömegek álltak az út szélén, arra várva, hogy megpillanthassák az egyházfőt és ujjongva üdvözölhessék. A pápa egy négyezer fős menekülttábort is meglátogatott, ahol a szeretet, a béke és a tolerancia fontosságát hangsúlyozta. Arra kérte őket, hogy anyanyelvükön többször is azt kiáltsák: „Mind testvérek vagyunk!"

A 4,6 milliós ország gyémántban gazdag, ám konfliktusok, korrupció és rossz kormányzás tépázza. 2013-ban lángolt fel újra az erőszak. 2014 óta tízezer fős ENSZ-békefenntartó csoport próbálja fenntartani a rendet. Franciaországnak 2000 katonája van egykori gyarmatának területén. A BBC emlékeztet rá: az ország a hatvanas években nyerte el függetlenségét, és azóta folyamatosak a konfliktusok és puccsok. A világ egyik legfejletlenebb országa, az ENSZ szerint nagy a veszélye egy népirtásnak vagy a muzulmánok elleni etnikai tisztogatásnak. A lakosság fele keresztény, 15 százaléka muzulmán, 35 százalék pedig valamilyen ősi vallást követ.

Fotó: Siegfried Modola / Reuters

A vallási feszültségek olyannyira kiéleződtek, hogy a BBC tudósítása szerint teljes városokat és falvakat osztottak muzulmán és keresztény részre. Több százezren kényszerültek otthonaik elhagyására a konfliktus miatt, de a menekülttáborokban is vallások szerint elkülönítve laknak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.