galéria megtekintése

Felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre

1 komment


Fenes Gábriel

Az Európai Unió elhagyásáról szóló június 23-i népszavazás a politikusok és az állampolgárok mellett a brit gazdasági élet szereplőit is megosztja. A nemzetközi kereskedelemtől függő nagyobb cégek aggódnak az esetleges kilépés (Brexit) hatásaitól.

– Ha kétórás késéssel lépjük át a határt, az nem segíti a versenyképességet – mondta a Financial Timesnak Paul Kahn, az Airbus repülőgépgyártó vállalat ­nagy-britanniai vezérigazgatója. Kahn úgy véli, a Brexittel a nemzetközi kereskedelem lelassulna, és többletköltségekkel járna. Másként látják a helyzetet a kisebb szigetországi vállalkozások, amelyek búcsút intenének az EU-nak. Várakozásaik szerint megszűnnének a kedvezőtlen szabályozások, s megnyílna az út a növekedés előtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai _Bizottság elnöke David Cameron brit kormányfővel. Az EU-ban dolgozó briteket is érintheti a Brexit
Jean-Claude Juncker, az Európai _Bizottság elnöke David Cameron brit kormányfővel. Az EU-ban dolgozó briteket is érintheti a Brexit
Dylan Martinez / Reuters

A több mint 64 millió lakosú Egyesült Királyság kedvező kereskedelmi feltételekkel rendelkezik az unióban. Mentesül a vámok alól, és a brit export 45 százaléka az EU-s tagországokban köt ki. A The Economist szerint az előnyök a kilépéssel megszűnnének, új kereskedelmi megállapodásra lenne szükség, amelynek feltételeit egészen biztosan nem Londonban fogják megszabni.

 

– Nagyon sok múlik azon, hogy mekkora lesz a gazdasági távolság az EU és Nagy-Britannia között. Kérdés, lesz-e bármiféle szabadkereskedelmi megállapodás – mondta a Népszabadságnak Ugrósdy Márton, a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) kutatója. Az elemző szerint könnyen előfordulhat, hogy a britek az Európai Gazdasági Térség tagjai maradnak, hasonló státuszban, mint Izland, Norvégia vagy Liechtenstein.

A legtöbb közgazdász egyetért abban, hogy az EU jó hatással van Nagy-Britanniára. Az uniós tagságnak is köszönhető, hogy az elmúlt négy évtizedben sokat javult a brit gazdaság teljesítménye. Nick Crafts, a Warwick Egyetem professzora szerint a GDP 10 százalékkal magasabb annál, mint amennyi akkor lett volna, ha Nagy-Britannia soha nem választja az integrációt.

Azt viszont már nehéz lenne számokban kifejezni, hogy mit jelentene a kilépés a brit gazdaság számára. Ugrósdy szerint is képtelenség megjósolni, hogy a Brexitnek milyen gazdasági hatásai lennének. A kutató azonban nem tartja valószínűnek, hogy a nagyobb brit cégek elhagynák Magyarországot. – A britek az egyik legnagyobb befektetők hazánkban, nagyon szorosak a gazdasági kapcsolataink – jegyezte meg.

A kutató hozzátette, hogy a munkaerő­piacon nem várható nagy változás egy esetleges kilépés után: – Hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy nemcsak a Nagy-Britanniában dolgozó ­EU-s állampolgárokat, de az EU-ban dolgozó briteket is érintheti a Brexit – magyarázta Ugrósdy. Nagy-Britanniában azonban eddig is volt lehetőség arra, hogy a harmadik (nem EU-s) országból érkező, de a brit vállalatok számára nélkülözhetetlen tudással rendelkező munkavállalóknak vízumot és munkavállalási engedélyt biztosítsanak (a brit cégeknél éves kvóta alapján határozzák meg, hogy hány harmadik országból érkező állampolgárt alkalmaznak). – Így, ha a britek elszakadnának is az EU-tól, még tudnának EU-s állampolgárokat alkalmazni a vállalatok.

A Bank of Englandnél felkészültek a legrosszabb forgatókönyvre. A jegybank óvatosságból megnöveli a kereskedelmi bankok rendelkezésére álló pénzforrást a népszavazást megelőző hetekben. Mark Carney, a pénzintézet kormányzója szerint Nagy-Britannia kilépése az EU-ból valószínűleg károkat okozna: több vállalat és pénzintézet is kivonulhat a londoni pénzügyi központból, a Cityből.

Hasonló vészforgatókönyv kidolgozására már volt példa a jegybanknál, amikor 2014 szeptemberében a skótok szavaztak a függetlenségükről. A referendumon a maradás mellett döntöttek.

A Financial Times legutóbbi felmérése szerint továbbra is szoros a verseny az EU-t elhagyni kívánók és az uniópártiak között. A megkérdezettek 45 százaléka gondolja úgy, jobb Nagy-Britanniának az EU-ban, 40 százalékuk pedig a kilépés mellett voksolna a június 23-án esedékes népszavazáson.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.