galéria megtekintése

Fejre állhat a Munkáspárt

Ritkán van ekkora tétje helyi önkormányzati választásoknak. A botrányoktól sújtott Munkáspárt egy emberöltő óta nem volt ilyen nehéz helyzetben, ám ha jelöltje, a pakisztáni származású Sadiq Khan befutna Londonban, akkor először kerülne muzulmán politikus egy nyugati nagyváros élére.

Igazi vízválasztónak ígérkezik ez a csütörtök, amikor az Egyesült Királyság valamennyi tartományára kiterjedő részleges helyhatósági választásokat tartanak. A szavazók a skót parlament 129, a walesi nemzetgyűlés 60, az északír törvényhozás 108 tagjáról, 2743 angliai városi és kerületi tanácsi képviselőről, a londoni önkormányzat 25 fős testületéről, London mellett többek között Liverpool főpolgármesteréről és 40 regionális rendőrkapitány személyéről dönthetnek. Ha mindez nem lenne elég, két brit parlamenti pótválasztást is erre a napra időzítettek.

Egy colos, egy köpcös: Zac Goldsmith és Sadiq Khan pályázik London élére
Egy colos, egy köpcös: Zac Goldsmith és Sadiq Khan pályázik London élére
Toby Melleville / Reuters

Az elmúlt napokban a sajtó a Munkáspárt nehézségeivel volt tele. A helyzetre egyedül az ostromolt ellenzéki vezér, Jeremy Corbyn nem használta a válság kifejezést. A Labourben lappangó antiszemitizmus és rasszizmus napvilágra kerülése nyomán felfüggesztették a veterán Ken Livingstone volt londoni főpolgármester és a fiatal muzulmán országgyűlési képviselőnő, Naz Shah párttagságát. A választások küszöbén három önkormányzati képviselő és ötven „mezei” aktivista párttagsága is megszűnt, Corbyn független vizsgálatot indított a pártot megmérgező antiszemita tendenciák kivizsgálására.

 

Munkáspárti vezetői képességét­ talán még soha nem kérdőjelezték meg úgy, mint most Corbynét. A London School of Economics szakértői szerint ellenzéki pártra több mint harminc éve nem várt akkora választási kudarc Nagy-Britanniában, mint most. Ahelyett, hogy a szokásos dinamikának megfelelően több száz új önkormányzati képviselői helyet szerezne meg, a Munkáspárt országosan akár százharminc-százötven mandátumtól is eleshet.

Elvileg a londoni főpolgármester-választásnak kellene leginkább megragadnia a közérdeklődést. Ám az egyaránt ellentmondásos Ken Livingstone és Boris Johnson után sem a konzervatív Zac Goldsmith, sem a közvélemény-kutatásokat eddig nagy fölénnyel vezető munkáspárti Sadiq Khan nem tűnik fajsúlyos, méltó jelöltnek a világ egyik politikai, kulturális és pénzügyi központjának vezetésére. Khan személyében amúgy először lenne muzulmán főpolgármestere egy nyugati metropolisznak.

Az edinburgh-i skót parlament összetételének különösen jelentős a tétje, hiszen ha a Skót Nemzeti Párt fölényesen nyer, Nicola Sturgeon tartományi kormányfő felhatalmazva érezheti magát, hogy – ha meg­győző bizonyítéka van a hangulat eltolódására, vagy júniusban a többség Nagy-Britannia EU-ból való kilépésére voksol – újabb népszavazást kezdeményezzen a függetlenségről. David Cameron kormányfőnek viszont az a véleménye, hogy pusztán Sturgeon „kósza szeszélye” alapján nem szabad belevágni egy újabb voksba. Ami Észak-Írországot illeti, az 1998-as nagypénteki egyezmény alapján a kormányzásban legalább egy nacionalista és egy unionista pártnak részt kell vennie. A republikánus Sinn Fein és a koronahű Demokratikus Unionista Párt közötti hatalommegosztás nem megy könnyen a társadalmi és alkotmányos kérdések eltérő megítélése miatt.­ Csak példaként: a Sinn Fein támogatja, a DUP ellenzi a szigorú északír terhességmegszakítási tilalom enyhítését és a melegek házasságkötésének legalizálását.

A helyhatósági választás könnyen vezethet a Jeremy Corbyn elleni pártpuccshoz. A legutóbbi The Sunday Times publicisztikája legalábbis a Munkáspárttal szembeni fellépésre buzdítja a szavazókat, merthogy a súlyos vereség „lehetőséget adna egy katasztrofális vezető eltávolítására”.

A londoni főpolgármester-jelöltek:

Zac Goldsmith, Konzervatív Párt

A 41 éves, magas, jóképű, fotogén tory mindössze hat éve képviseli a vagyonos Richmond Parkot a westminsteri parlamentben. A dúsgazdag euroszkeptikus pénzügyi befektető, Sir James Goldsmith fia leginkább környezetvédelmi kérdésekben nyilvánít véleményt, következetesen ellenzi például a Heathrow repülőtér bővítését. Egykedvű, némileg unott fellépése miatt úgy tűnik, hogy az etoni internátusból egykor marihuánafogyasztás miatt kirakott négygyermekes apa számára a főpolgármesteri tisztség elnyerése nem élet vagy halál kérdése.

Sadiq Khan, Munkáspárt

A 45 éves, feltűnően alacsony, pakisztáni származású politikus édesapja negyedszázadon át a 44-es járaton közlekedő busz vezetője volt Londonban. A nyolcgyermekes családban felnőtt, egészen 24 éves koráig emeletes ágyban alvó Khan emberi jogi ügyvédként kezdte. 2005-től a gazdaságilag visszamaradott dél-londoni Tooting képviselője. Különböző tisztségeket töltött be Gordon Brown baloldali kormányában. Egyszer már írt történelmet: ő volt a kabinet első muzulmán tagja. Szívügye a közösségi közlekedési jegyárak befagyasztása és a tömeges (bér)lakásépítés.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.