galéria megtekintése

Ezrek életét mentette meg egy olasz házaspár a Földközi-tengeren

NOL

Közel háromezer, tengeren sodródó illegális bevándorló életét sikerült megmentenie a Catrambone családnak, amely többmilliós magánvagyonából indított útjára augusztus végén egy 60 napos mentőakciót a Földközi-tengeren.

A hihetetlen történet egy családi hajókirándulással kezdődött. A Máltán élő Catrambone család tagjai a Földközi-tengeren pihenve hirtelen egy, a vízfelszínen hullámzó télikabátra lettek figyelmesek. A kapitánytól megtudták, hogy a ruhadarab viselője valószínűleg megfulladt, miközben Olaszország felé tartott egy bevándorlókat szállító hajón.

Catrambone és az egyik drón, amely segít a mentésben
Catrambone és az egyik drón, amely segít a mentésben
Darrin Zammit Lupi / Reuters

Az afrikai és közel-keleti konfliktusok elől menekülő embereket az utolsó reménysugárral kecsegtető tengeri kalandok gyakran végződnek halálos balesetekkel, hiszen rengetegen menekülnek, a lélekvesztők pedig sokszor túlzsúfoltak és túlterheltek. A helyzet évről évre aggasztóbb, szinte heti rendszerességgel süllyednek el hajók Olaszország és Málta partjainál.

 

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint idén rekordot döntött a Földközi-tengeren érkező bevándorlók száma. Október elejéig 165 ezer ember próbált partot érni Olaszországban. Közülük becslések szerint 2200-an vesztették életüket július és szeptember között.

Az egyik legemlékezetesebb katasztrófa tavaly októberben történt az olasz partoknál, Lampedusa közelében. A 360 halálos áldozatot követelő baleset adta meg a végső lökést a Catrambone házaspárnak is. Ezután döntöttek a luxushajó megépítéséről és a 60 napos expedíció útnak indításáról. A Migrant Offshore Aid Station (MOAS) névre keresztelt művelet augusztusban kezdődött, zászlóshajója pedig az amerikai Christopher Catrambone és felesége, Regina által építtetett luxushajó, a Phoenix volt, amelyet a legkorszerűbb felszerelésekkel, HD minőségű éjszakai- és hőkamerákkal, mentőcsónakkal és drónokkal láttak el. 

A mentési akciók során a hajó személyzete együttműködött a helyi hatóságokkal, a kimentett bevándorlók többségét már a Földközi-tengeren átadták a parti őrségnek, de előfordult, hogy saját maguk szállították partra a bajba jutottakat. A Catrambone házaspár számos megrendítő történetnek volt tanúja. 

„Emlékszem egy palesztin férfira, aki minden személyes tárgyát pénzzé tette, hogy feljusson egy menekülteket szállító hajóra, amelyen a túlélésire semmi garancia nem volt. Szíriai idősek is útra keltek, hogy életük alkonyán is egy új élet reményében elhagyják addigi otthonukat  És elképesztő, hogy mi mindent hajlandóak feladni ezek az emberek a túlélésük érdekében. A hajón lévők azonban a tehetősebb bevándorlók, akik ki tudják fizetni a horribilis utazási költségeket. A legszegényebbekre hazájukban helyzetük további romlása és sok esetben az éhhalál vár. A hajón utazó kisgyerekek általában nincsenek is tudatában annak, hogy milyen veszélynek is vannak kitéve, ők vidáman táncolnak és játszanak az út során, mialatt szüleik igyekeznek palástolni halálfélelmüket” – mesélte Regina Catrambone a BBC-nek.

Rengetegen teszik kockára az életüket egy jobb élet reményében
Rengetegen teszik kockára az életüket egy jobb élet reményében
Antonio Parrinello / Reuters

A megmentett életek ellenére a kétmillió euróba kerülő expedíció nem aratott osztatlan sikert az olaszok körében. Sokan aggódnak, hogy már nem győzik befogadni a hatalmas tömeget, akik nagyrészt Afrika legszegényebb területeiről érkeznek, az ebolajárvány okozta pánik pedig csak fokozta az elutasítást. A Catrambone házaspár jelenleg adományokból és a saját vállalkozásokból próbál pénzt gyűjteni, hogy jövőre ismét vízre bocsáthassák a Phoenixet. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.