galéria megtekintése

Évek óta nem volt olyan ellenfele az USA-nak, mint az IS

2 komment

NOL/MTI

Jó ideje nem jelentett senki akkora veszélyt az Egyesült Államok számára, mint az Iszlám Állam (IS) militánsai – figyelmeztetett ma Washington.

„Amit eddig láttunk, az mindenen túlmegy. Mindenre fel kell készülnünk" – mondta Chuck Hagel védelmi miniszter az IS által képviselt terrorfenyegetéssel kapcsolatban, amely szerinte nagyobb lehet az al-Kaida által jelentett veszélynél is. 

Kurd katonák a moszuli gátnál.A kurdok és az irakiak az USA segítségével tudták megfutamítani az IS-t
Youssef Boudlal / Reuters

Az amerikai védelmi miniszter csütörtökön nem zárta ki annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok szíriai területen is csapást mérjen az Iszlám Állam szélsőséges szunnita szervezet erőire.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Hisztis
Vélemény
Retro falunap
Vélemény
Toldozgatnak

„Minden lehetőséget mérlegelünk" – jelentette ki egy kérdésre a Pentagon vezetője.

Martin Dempsey tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke úgy fogalmazott, hogy az IS feltartóztatható, de nem győzhető le anélkül, hogy a csoport ellen katonailag Szíriában is fellépnének. Hozzátette, hogy ez csak koalícióban lehetséges. Szavai szerint az IS elleni harcban az Egyesült Államok nincs egyedül.

Chuck Hagel védelmi miniszter (balra) és Martin Dempsey tábornok
Yuri Gripas / Reuters

A kérdésre, hogy az IS jelenthet-e a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokhoz fogható fenyegetést az Egyesült Államokra nézve, Hagel úgy válaszolt, hogy a csoport „van olyan kifinomult és olyan jól finanszírozott, mint bármely csoport, amelyet valaha is láttunk". Szavai szerint az IS közvetlen veszélyt jelent az amerikai érdekekre „akár Irakban, de bárhol másutt is".

Mint mondta, az IS "nem pusztán terrorista csoport, hanem olyan erő, amely az ideológiát katonai bátorsággal párosítja." Ezzel Chuck Hagel az amerikai kormányból az eddigi legerőteljesebb vészjelzést adta le nyilvánosan a dzsihádista milíciával kapcsolatban.

Dempsey tábornok úgy vélekedett, hogy az IS soraiban Irakban és Szíriában harcoló nagyszámú külföldi miatt – aki előbb-utóbb haza fog térni – a terrorista erő jelenleg nagyobb fenyegetést jelent a NATO déli szárnyára, mint az Egyesült Államokra. Mint mondta, erről folyamatos konzultációt folytat a szövetségesekkel.

Hagel és Dempsey egyaránt hangsúlyozta: az IS-re mérendő vereséghez nélkülözhetetlen, hogy Irakban olyan kormány alakuljon, amely nem kirekesztő.

Az IS fegyvereseinek egyik autója az amerikai légitámadás után
Youssef Boudlal / Reuters

A Pentagon első embere elmondta, hogy az Egyesült Államoknak hosszú távú stratégiája van Irakban, és leszögezte: az amerikai szerepvállalásnak nincs vége. Rámutatott, hogy az amerikai légicsapások segítségével sikerült megállítani az IS erőinek Erbíl irányába történő előrenyomulását és visszafoglalni a moszuli gátat. Hozzátette azonban, hogy a szervezet újracsoportosítja erőit, ezért újabb támadásokra lehet számítani.

Chuck Hagel nem tért ki az IS által lefejezett újságíró, James Foley és más amerikai foglyok július eleji szíriai sikertelen kiszabadítási kísérletének részleteire. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok a jövőben is mindent elkövet a túszok megmentéséért.

Az IS utolsó levele a lefejezett újságíró családjának

A Foleyt alkalmazó GlobalPost mindeközben nyilvánosságra hozta az utolsó levelet, amelyet az IS írt az újságíró családjának. Foley szülei egy héttel a világsajtót bejárt videó keddi nyilvánosságra hozatala előtt kapták az e-mailt.

A bostoni székhelyű GlobalPost egy közleményben azzal indokolta a szöveg publikálását, hogy a nyilvánosság ezáltal is jobban megismeri majd az újságíró történetét. „Úgy véljük, hogy a szöveg bepillantást enged az Iszlám Állam szándékaiba és taktikáiba."

"Gondolataink és imáink a Foley-családdal vannak" - A kivégzett újságíróra emlékeznek egy üzlet előtt Rochesterben
Brian Snyder / Reuters

Az „amerikai kormánynak és birkaszerű állampolgárainak" címzett levélben felróják a washingtoni vezetésnek, hogy számos alkalmuk nyílt volna váltságdíjért cserébe, vagy fogolycsere útján kiszabadítani állampolgáraikat, ám ezt az IS szerint nem akarták.

A dühös hangvételű e-mailben továbbá azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy az „erőszak nyelvén" kommunikálnak a muzulmánokkal, ezt támasztja alá Irak bombázása is.

„Ti és állampolgáraitok meg fogtok fizetni a bombázásokért. Az első, aki a vérével fizet, James Foley amerikai állampolgár lesz" – olvasható az e-mailben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.