galéria megtekintése

Életmentő műtétre készül Európa

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 10. számában
jelent meg.


Pócs Balázs
Népszabadság

Most vagy soha – mondják az euróövezet pénzügyminiszterei, akik szerdán rendkívüli ülést tartanak, hogy meghallgassák az új görög kormány mentőötleteit. Menteni bőven van mit: több százmilliárd eurót, Görögország gazdaságát, sőt a teljes uniós válságkezelést.

Vitatémák:

ADÓSSÁGELENGEDÉS

A hatalmas görög adósság egy részének elengedéséért lobbizott eddig Alekszisz Ciprasz kormányfő, de az európai fővárosokban merev elutasításba ütközött. Most új kéréssel állt elő: az EU/IMF-páros biztosítson áthidaló támogatást, amíg a következő hónapokban újra nem tárgyalják a hitel-visszafizetés ügyét. S miközben a február végén lejáró, 240 milliárd eurós mentőcsomag utolsó részletét még át sem utalták, Ciprasz magabiztosan közölte: „A mentőprogram elbukott. Az új kormány nem kéri a meghosszabbítását, mert ezzel a hibák meghosszabbítását kérné.”

 

MEGSZORÍTÁSOK

A „mentőprogram okozta sebek, a humanitárius válság kezelése” a legfontosabb feladat az új athéni miniszterelnök szerint. A radikális baloldali Sziriza vezére megerősítette, hogy betartja a választási ígéreteit – és ezzel sokkolta leginkább a nemzetközi hitelezőket. Íme néhány Ciprasz ötletei közül: 2016-ig fokozatosan 750 euróra (225 ezer forint) emelik a minimálbért a jelenlegi 580 euróról; visszaveszik az állami szektorból „törvényellenesen” elbocsátott alkalmazottakat; ingyenes ételt és áramot adnak a legszegényebbeknek.

Lent: vevő az athéni halpiacon. Fent: Wolfgang Schäuble (balra) és Janisz Varufakisz
Vevő az athéni halpiacon. Fotó: Marko Djurica / Reuters

Főszereplők:

GÖRÖG KORMÁNY

Nyugat-európai turnén jár az elmúlt napokban a 40 éves Alekszisz Ciprasz kormányfő és 53 éves pénzügyminisztere, Janisz Varufakisz. Párizsban, Londonban, Rómában, Brüsszelben, Frankfurtban és Berlinben igyekeztek „eladni” a január végén megválasztott görög kormány álláspontját, ám nem sok sikerrel. Athénban különös koalíció harcol a nagyobb európai engedékenységért: mivel a Sziriza nem jutott többséghez a parlamentben, a jobboldali, nacionalista Független Görögökkel kötött szövetséget. Az egyetlen közös pont a megszorítások ellenzése.

EURÓCSOPORT

Athén fő tárgyalópartnere az euróövezet pénzügyminisztereiből álló eurócsoport. Ennek elnöke, a holland Jeroen Dijsselbloem már megadta az alaphangot: szó sem lehet adósságelengedésről vagy áthidaló hitelről, az előző görög kormány vállalásait pedig az új kabinetnek igenis be kell tartania. Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter annyit mondott a Varufakisszal folytatott tárgyalás után: „Abban értettünk egyet, hogy nem értünk egyet.”

Forgatókönyvek:

PATTHELYZET

Ha sem a pénzügyminiszterek szerdai találkozóján, sem a csütörtöki EU-csúcson nem sikerül megegyezni az óriásira duzzadt görög adósság visszafizetéséről, illetve a görögországi reformok folytatásáról, politikai zsákutcába jut az európai válságkezelés. Noha több uniós vezető azzal riogat, hogy a szembenállás végül Görögország euróövezetből való kizárásához vezethet, szakértők ezt egyelőre nem tartják reális veszélynek.

Wolfgang Schäuble német Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter
Wolfgang Schäuble német és Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszter
Fabrizio Bensch / Reuters

KOMPROMISSZUM

A kölcsönös engedményeken alapuló megoldást valószínűsíti, hogy teljesen „összeveszni” a görög kormánnyal az Európai Uniónak sem érdeke. Görögország terheit enyhítheti például, ha messzire kitolják a hitelek visszatérítésének határidejét és tovább csökkentik a kamatokat. Janisz Varufakisz pénzügyminiszter már az adósságrendezés más módszerét (kötvénycsere) is felvetette. Közben az athéni vezetés az EU által régóta sürgetett reformok (adócsalás és korrupció elleni küzdelem) ígéretével próbál jó pontokat szerezni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.