galéria megtekintése

Robert Fico leborult Magyarország nagysága előtt

9 komment

NOL/MTI

A Szlovákia soros elnökségét lezáró pénteki V4 találkozón a kormányfők két sarkalatos pontban is egyetértettek. Az Ukrajnából Nyugat-Európába vezető földgázvezeték fontos, az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező menekültkvóták viszont elfogadhatatlanok. Lesz megosztott magyar–szlovák külképviseleti együttműködés is – ezt már a szintén Pozsonyban tartott Globsec-csúcson jelentették be.

Diplomáciai nagyüzem kezdődött péntek délelőtt Szlovákia fővárosában, ahol a visegrádi négyek kormányfőinek találkozóját tartották, délután pedig a X. Globsec nemzetközi biztonságpolitikai tanácskozás volt programon. A találkozókon részt vett Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

A Ve-ek kormányfői, plusz Hollande
A V4 kormányfői Hollande-dal
Koszticsák Szilárd / MTI

A délben a pozsonyi Vár dísztermében kezdődött V4-csúcson a decemberben esedékes párizsi klímacsúcs előkészületeiről, a menekültügyről, valamint a közép-kelet-európai energiabiztonságról tárgyaltak a kormányfők.

 

A találkozón a visegrádi országok, azaz Szlovákia, Magyarország, Csehország és Lengyelország kormányfői két dologban értettek egyet. Abban, hogy az Ukrajnából Nyugat-Európába vezető földgázvezetéket tovább kell működtetni, illetve hogy az Európai Bizottság által szorgalmazott kötelező menekültkvóták elfogadhatatlanok, mivel nem férnek össze az Európa Tanács által képviselt önkéntesség elvével.

Robert Fico üdvözölte Orbán Viktort
Robert Fico üdvözölte Orbán Viktort
Koszticsák Szilárd / MTI

Mint a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón Robert Fico elmondta: kiemelten foglalkoztak azzal, hogy Magyarországot milyen rendkívüli mértékben érinti az illegális bevándorlás problémája, és egyetértettek abban, hogy ezt a különleges helyzetet mindenkinek tekintetbe kell vennie.

„Szeretném bizonyos értelemben kifejezni tiszteletemet Magyarország iránt. Arról ugyanis nem sok szó esik, hogy Magyarországra több bevándorló érkezett, mint Olaszországba vagy Görögországba. És nem voltak rendkívüli csúcstalálkozók, senki nem kért semmit. Most azonban, amikor a migránsok Görögországba vagy Olaszországba érkeznek, ráadásul kisebb számban, mint Magyarországra, ebből egyszerre világméretű probléma van” – mondta a szlovák miniszterelnök.

Orbán a maga részéről úgy nyilatkozott, a kormány nem vár európai válaszra a menekültválság kezelésében, az államnak ugyanis elsőrendű kötelessége a határai megvédése, és Magyarország Európa külső határait is meg fogja védeni. A magyar–szerb határra tervezett

kerítés felállítását technikai kérdésnek nevezte,

a lényegnek pedig azt, hogy az illegális határátlépés bűncselekmény, amelyet meg kell akadályozni. „Fontos tapasztalatokra tettünk szert az életüket mentő, valamint a gazdasági bevándorlók megkülönböztetésében, és ezt a tudást most is hasznosítjuk” – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy támogatja az energiaunió létrehozását, ugyanakkor számos nemzeti jogkör megőrzéséhez ragaszkodik. Közlése szerint a nukleáris energiát a jövő energiájának tartja, de Magyarország nem akar „elmenni” az európai politika által magára hagyott Nabucco-program mellett sem.

A találkozó apropója egyébként az volt, hogy a szlovák kormányfő hivatalosan is átadta hazája nevében a V4 soros elnökségét Csehországnak. A cseh elnökség júliusban kezdődik.

Hollande szerint nincs mód befogadni a gazdasági bevándorlókat

A V4-találkozón Francois Hollande francia elnök vendégként jelen volt. Ő elsősorban a kölcsönös gazdasági együttműködés további lehetőségeit érkezett megvitatni. A találkozó egyik top témájával kapcsolatban Hollande kifejtette, az iraki, szíriai és eritreai menekülteknek tényleges segítséget kell nyújtani, a gazdasági bevándorlók befogadására viszont nincs lehetőség.


Megosztott magyar–szlovák külképviseleti együttműködés

Az ugyancsak pénteken kezdődött Globsecen, Közép-Európa legjelentősebb biztonság- és külpolitikai fórumán Magyarországot Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter képviselte, aki tárgyalt Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel a megosztott külképviseleti együttműködésről.

Szijjártó Péter Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tárgyalt
Szijjártó Péter Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tárgyalt
Burger Zsolt / MTI

Ennek egyik lényeges eleme, hogy a jövőben megnyíló magyar külképviseleteken szlovák diplomaták is dolgoznának.

„Ez egy egyedülálló kezdeményezés, amely jól mutatja a bizalomépítésnek azt a fázisát, amelyben mi vagyunk”

– mutatott rá a magyar külügyminiszter, hangsúlyozva: a magyar–szlovák együttműködésben az elmúlt időszakban nagyon komoly előrelépések történtek.

Szijjártó a Globsec-fórumon a kurd külügyminiszterrel is tanácskozott, a nap hátralévő részében pedig Miroslav Topolánek volt cseh kormányfővel, valamint a horvát és a macedón államfővel is találkozik.

A Globsecen több mint hetven országból mintegy ezer vendég, köztük másfél száz újságíró részvételével számolnak a szervezők. A meghívottak között 12 elnök és miniszterelnök van, köztük a V4 kormányfőin kívül a horvát, az észt, a grúz, a szlovák, a macedón és lengyel államfő, David Cameron brit miniszterelnök, az EBESZ és a NATO több vezető képviselője és John McCain amerikai szenátor, volt elnökjelölt is.

Fico a Globsec margóján találkozott David Cameron brit miniszterelnökkel is. Fico kijelentette, hogy Szlovákia támogatja az EU megreformálásával kapcsolatos angol törekvéseket, főként a nemzeti parlamentek szerepének megerősítését. Cameron hazája egyik stratégiai partnerének nevezte Szlovákiát.

A brit miniszterelnök beszélt arról is, milyen sok veszéllyel kell egyszerre szembenéznie a kontinensnek: Oroszország agresszív fellépése Ukrajnával szemben; az Iszlám Állam vonzereje az európai fiatalság körében; észak-afrikai menekültek helyzetével gátlástalanul visszaélő bűnbandák. „Minden válság kialakulásának közös nevezője az, hogy az adott országban vagy térségben csődöt mondtak az érintett kormányok. Ebből a tényből is mielőbb le kell vonni a szükséges következtetéseket” – fogalmazott.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.