galéria megtekintése

„Énekesnőnek lenni Afganisztánban olyan érzés, mintha háborúba indulnék”

0 komment

V. D.
NOL

Halálos fenyegetések, rettegés, öngyilkos merényletek jellemezték Ariana Szajid énekesnő és Sakila Ebrahimkil riporter mindennapjait. Végül mind a ketten úgy döntöttek, elhagyják Afganisztánt, mert nem látnak reális esélyt arra, hogy a közeljövőben jobbra fordulnak a dolgok.

Afganisztánban mindennaposak a nők elleni támadások, rendszeresek a nőket és gyermekeket érintő kényszerházasságok, a kövezés, a savtámadások és a hozomány-, illetve becsületgyilkosságok. A közel-keleti ország az egyik legveszélyesebb hely a nők számára. Noha a helyzet valamivel jobb lett az amerikai csapatok 2001-es bevonulása óta, a helyzet közel sem rózsás.

Szajid 2013-ban a színpadon
Szajid 2013-ban a színpadon
Omar Sobhani / Reuters

Sakila Ebrahimkil szerencsésnek tartja magát. Gyerek volt még, amikor egy jóval idősebb férfihoz adták feleségül, majd férje hirtelen meghalt, és neki kellett gondoskodnia az idős szüleiről és három gyermekéről. Az amerikaiak bevonulása után beiratkozott egy iskolába, jó tanuló volt, és végül újságíró lett belőle. A TOLO TV-nek dolgozott, amelynek egyik kisbuszát - amely éppen tévéseket szállított - megtámadták a tálibok. A robbantás során heten meghaltak, több mint húszan megsebesültek. „Üvölteni és sírni akartam minden egyes név felolvasásakor. Mindannyiunk számára iszonyú fájdalmas volt a kollégáink elvesztése" - meséli a BBC riporterének.

 

Ebrahimkil és kollégái azonban csak még elszántabbak lettek, nem sikerült megfélemlíteniük őket a táliboknak, akik közleményükben azt írták, a merénylet bosszú volt azért, mert a hírcsatorna ellenséges volt az iszlámmal szemben. A fiatal afgán nő volt az, aki felgöngyölítette a 15 éves Sahar Gul történetét. A lányt 2012-ben apósa házának pincéjében találták meg szörnyű állapotban. Szülei akkor már fél éve nem hallottak róla. A lány elmondása szerint férje és a férje családja prostitúcióra akarta kényszeríteni, de ő erre nem volt hajlandó. Ezért aztán kegyetlenül megbüntették.

Azután, hogy beszámolt a Gullal történtekről, Ebrahimkil ellen megszaporodtak a halálos fenyegetések. Ő azonban nem hagyta magát. Egyre több cikket írt az öngyilkos merényletekről, megszólaltatta az áldozatok rokonait, a túlélőket. „Fájdalmas. Talán azért, mert én is anya vagyok. Próbálom kontrollálni az érzéseimet, de valójában ez lehetetlen. Aggódom ezeknek a gyerekeknek a jövőjéért. Amikor őket látom, a saját gyerekeimre gondolok" – mondta. Végül ő is úgy döntött, a családja érdekében elhagyja Afganisztánt.

Ariana Szajid az egyik afgán tehetségkutató zsűrijének a tagja, népszerű énekesnő – ő így lett a tálibok egyik elsődleges célpontja. Nem hord burkát, csinos, testhezálló ruhákban lép fel, akárcsak a legtöbb díva máshol a világon.  Dalszövegeiben bátorítja a nőket, álljanak ki magukért, harcoljanak egy jobb jövő érdekében. „Hogy félek-e? Hát persze! De tudod mit, úgy érzem, hogy ha ezt az utat választottam, valahogy végig is kell csinálnom" – mondta a BBC újságírójának. A tavalyi, a kabuli futballstadionban történő fellépése után sok fenyegetést kapott. A TOLO TV elleni támadáskor épp az Afghan Star felvételei zajlottak. A történtek után a csatorna néhány munkatársa inkább elhagyta az országot, ő azonban maradt. 

„Arra gondoltam, bármi történjék is, még ha meg is halhatok, hát akkor meghalok, ha ez a sorsom. Bárhol bármikor meghalhatsz, a világ bármely pontján megtörténhet, és úgy gondoltam, nem adom fel. Egyetlen pillanatig sem gondoltam, hogy visszamegyek Londonba.” Végül mégis úgy döntött, jobb, ha elhagyja az országot. Megvárta a tehetségkutató végét, és a döntő utáni napon elutazott.

„Hát nem vicces? Énekesnőnek lenni Afganisztánban olyan érzés, mintha háborúba indulna az ember. Nevetséges” – jegyezte meg.

Afganisztánban mindennaposak az öngyilkos merényletek. A tálibok április elején hirdették meg tavaszi offenzívájukat,  ellenségükként elsősorban az országban tartózkodó, általuk megszállóknak nevezett amerikai és NATO-katonákat jelölték meg, de a „Nyugat szolgáiként” megbélyegzett afgán hadsereg és kormány is a dzsihadisták célkeresztjében áll. A kormányerők válaszként 18 tartományban indítottak műveleteket a tálibok ellen, akik 2001 óta nem voltak annyira erősek az országban, mint manapság.

Az afgán védelmi minisztérium szombati közleménye szerint az elmúlt 24 órában az ország keleti részén a kormányellenes erők 80 tagjával, köztük az Iszlám Állam kilenc fegyveresével végeztek – írja a Reuters.

Az afgán haderők főparancsnoka, Kadam Sáh Sahím szerint az iszlám szélsőségesek pszichológiai hadviselést folytatnak. Az öngyilkos merényletek és támadássorozatok célja szerinte a kormányba vetett bizalom megingatása és a morál gyengítése. Az elmúlt évek egyik legvéresebb terrorcselekményét április 19-én hajtották végre Kabulban egy pokolgéppel megrakott teherautóval. A merényletnek legalább 64 halálos áldozata volt, több százan megsebesültek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.