Sötétbe borult minden, törmelék és holttestek voltak mindenütt

Robbantás és fegyverropogás rázta meg Kabult kedden reggel, helyi idő szerint reggel 9 óra környékén. A merénylet célpontja a biztonsági erők kormányzati tisztviselők épségéért felelős szolgálata volt rendőrségi források szerint.

Legalább 28 ember meghalt és több mint háromszáz ember megsebesült, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, majd fegyveresek kezdtek lövöldözni Afganisztán fővárosában. A halottak között több katona, a biztonsági erők emberei és rengeteg civil van.

A környéken található az afgán nemzetbiztonsági igazgatóság, a védelmi minisztérium, és az elnöki palota is csupán néhány száz méterre van a detonáció helyszínétől. Asraf Gáni afgán elnök éles szavakkal ítélte el a terrormerényletet.

"Ez volt a legerősebb robbantás, amelyet életemben hallottam" – idézi a Guardian Obaidullah Tarakhail rendőrparancsnokot, aki azt mondta, a detonáció utáni 20 percben nem látott és nem hallott semmit. "Sötét volt, mindent törmelék borított, és sűrű füst gomolygott a terület felett" – tette hozzá. Szemtanúk beszámolói szerint a környékbeli épületek ablakai ripityára törtek, egyes darabokat 1 kilométeres távolságba sodort a detonáció.

A robbantás helyszínét vizsgálják
Ahmad Masood / Reuters

Zabiullah Mudzsahid, az afganisztáni szélsőséges tálib mozgalom szóvivője elismerte, hogy a szervezet áll a támadás mögött. Hozzátette, hogy számos fegyveresük még mindig harcban áll a biztonságiakkal a megtámadott létesítményen belül, azonban a kabuli rendőrség szóvivője szerint már véget ért a tűzharc.

A támadás egy héttel azután történt, hogy a tálibok meghirdették tavaszi offenzívájuk kezdetét. Ellenségükként elsősorban az országban tartózkodó, általuk megszállóknak nevezett amerikai és NATO-katonákat jelölték meg, de a "Nyugat szolgáiként" megbélyegzett afgán hadsereg és kormány is a dzsihadisták célkeresztjében áll.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.