galéria megtekintése

Lezuhant az Air Algérie egyik repülőgépe 116 emberrel a fedélzetén

0 komment

NOL

Az MD83-assal 50 perccel felszállás után veszítették el a kapcsolatot a mali város, Gao felett, miután útvonalat kellett módosítania a vidéken dúló heves homokviharok miatt. A roncsokat megtalálták. 2007 és 2009 között ez volt a Real Madrid FC hivatalos repülőgépe.

Algériai bejelentések szerint csütörtökön lezuhant a nemzeti légitársaság, az Air Algérie egyik repülőgépe 116 emberrel a fedélzetén. Az Ouagadougouból, Burkina Faso fővárosából Algírba tartó AH5017 járatszámú utasszállítóval felszállás után 50 perccel veszítették el a kapcsolatot, valahol a mali város, Gao felett. Az Air Algérie egyik munkatársa az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy az MD83-as repülőgép már közel volt az algériai határhoz, amikor a pilóta a rossz látási viszonyokra hivatkozva kérte, hogy eltérhessen a kijelölt útvonaltól, és Niger felé kerüljön, megelőzendő egy esetleges ütközést egy másik, az Algír-Bamako útvonalon közlekedő járattal. A kapcsolatot azután veszítették el, hogy a gép változtatott az útvonalán.

Az MD83-as roncsait csütörtök délután a mali Tilemsi mellett találták meg, Gaótól hetven kilométerre északnyugatra.. A repülőgépet az algériai légitársaság üzemeltette, de a magánkézben lévő spanyol Swiftair tulajdonaként, amelynek a közleménye szerint a fedélzetén 116-an voltak, 110 utas és a hatfős spanyol személyzet. Az utasok között Frederic Cuvillier francia közlekedési miniszter szerint 51-en francia állampolgárok voltak. Rajtuk kívül felszállt a repülőgépre 27 Burkina Faso-i, nyolc libanoni, hat algériai, öt kanadai, négy német, két luxemburgi, illetve egy-egy mali, nigériai, kameruni, egyiptomi, ukrán, svájci és román állampolgár is.

Az MD83-as 18 éves volt. Korábban a Reuters előtt egy algériai tisztségviselő megerősítette a zuhanás tényét, de semmilyen részletet nem árult el a szerencsétlenség körülményeiről. Francois Hollande francia államfő Manuel Valls miniszterelnök, Laurent Fabius külügyminiszter Jean-Yves Le Drian védelmi miniszter részvételével válságtanácskozást tart ezekben a pillanatokban. Az MD83-ast az eltűnése után a franciák két vadászgépe is kereste. Roncsaira francia katonák bukkantak rá Tilemsi mellett. Hogy túlélők vannak-e, arról egyelőre nem szólnak a hírek.

 

A spanyol sportlap, a Marca írja, hogy 2007 és 2009 között ez az MD83-ast a Real Madrid FC használta.

Egy MD83-as a levegőben
Reuters

A gép ottani idő szerint 1:17-kor indult Burkina Fasóból, és 5:10-kor kellett volna földet érnie Algírban. Pilótája 1:38-kor szólt, hogy útvonalat kell változtatnia. A négyórás utat az AH5017-es járat heti négyszer teszi meg.

A Burkina Fasó-i légiközlekedési hatóság közölte, hogy azután vesztették el a kapcsolatot a géppel, miután azt átvették a nigeriek, a niameyi irányítóközpont. Nigeri közlések szerint az ő repülőgépeik Maliba átrepülve keresték az MD83-ast.

A Burkina Fasó-i hatóságok krízisközpontot állítottak fel az ouagadougoui repülőtéren. Itt informálják az aktuális fejleményekről az eltűnt gépen utazók hozzátartozóit. Burkina Faso és Algéria között nyilván Malin át vezet az út, az éjjel viszont hatalmas homokvihar tombolt a vidéken. 

Maliban a tuareg és az iszlamista lázadók is aktívak, de a nemzetközi beavatkozás nyomán stabil a helyzet, és nem valószínű, hogy bármelyikük rendelkezne olyan fegyverrel, amellyel le tudna lőni egy repülőgépet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.