galéria megtekintése

Miért kellett 3 napig várni a halottak elszállításával?

2 komment

MTI

A Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító utasainak tetemei azért hevertek három napon át szanaszét, harminc fokos melegben a katasztrófa helyszínén, mert az EBESZ nem engedélyezte, hogy a Moszkva-barát szakadárok begyűjtsék őket - állítja Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" miniszterelnöke.

Borodaj a BBC-nek szerdán adott interjúban beszélt erről, meglehetősen indulatosan, elutasítva azokat a vádakat, hogy a szakadárok hanyagul jártak el, és szándékosan hagyták, hogy a nyári melegben bomlásnak induljanak a tetemek.

Halottaskocsik menete
Marco de Swart / Reuters

Borodaj szerint a szakadárok azonnal össze akarták gyűjteni a holttesteket, és könyörögve kérték a nemzetközi szervezeteket, hogy mihamarabb küldjék a helyszínre szakértőiket, fogadkoztak ráadásul, hogy szavatolni fogják biztonságukat.

"Ránk azonban rendkívüli nyomást gyakorolt az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselője, aki azt szajkózta, hogy ő 57 országot képvisel, és semmi szín alatt ne merjünk hozzányúlni a halottak tetemeihez, ellenkező esetben ezt és ezt fogja tenni velünk az EBESZ mind az 57 tagországa" - mondta Borodaj, aki szerint az EBESZ-illetékes megparancsolta, hogy ne nyúljanak a holttestekhez, és várják meg a szakértők érkezését.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Hideg, háború
Vélemény
Háromnegyed
Vélemény
Blokk
Vélemény
Gömbre kopva
Vélemény
Rögvalóság

Ukrajnában fehérkesztyűs tisztek tették fel a gépekre az áldozatokat
Gleb Garanich / Reuters


A donyecki szakadárok vezetője úgy folytatta, hogy három napot vártak, de egyetlen szakértő sem érkezett a katasztrófa helyszínére, mindenki Kijevben "csücsült".

"Tovább hagyni a holttesteket a szabadban harminc fokos melegben? Ez képtelenség, egyszerűen embertelen! Horrorfilmbe illő helyzet!" - mondta Borodaj.

Michaels Bociurkiw, az EBESZ egyik szóvivője azonban cáfolta mindezt, mondván, a szervezet nem tiltotta meg a szakadároknak, hogy elszállítsák a holttesteket, mert nem mondhatja meg ki, mit tegyen. Az ukrajnai EBESZ-megfigyelők mandátuma kizárólag a megfigyelésre és jelentéskészítésre korlátozódik - tette hozzá.

A Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata a múlt csütörtökön zuhant le a kelet-ukrajnai Donyeck megye szakadárok kezén lévő részében, a gépen tartózkodó 298 ember szörnyethalt. A Nyugat szerint a gépet Moszkva-barát szakadárok lőtték le Buk típusú orosz légvédelmi rakétával.

A gyászoló hozzátartozók
Michael Kooren / Reuters


Borodaj a BBC-nek adott interjúban arról is beszélt, hogy a szakadárok taktikai okokból adtak fel néhány kelet-ukrajnai várost. Azt állította, hogy a lázadóknak csak az ukrán hadseregtől, a laktanyák elfoglalásakor zsákmányolt fegyvereik vannak, de Buk-rakétáik nincsenek. A donyecki vezető azt mondta, hogy az egész orosz néptől kapnak segítséget, és ő maga is orosz állampolgár, moszkvai lakos, önkéntesként érkezett Donyeckbe, és a sors úgy hozta, hogy a donyecki köztársaság miniszterelnöke lett.

Borodaj cáfolta azt, hogy az orosz hírszerzésnek dolgozik, de elismerte, hogy politológusként vannak kapcsolatai az orosz titkosszolgálatokkal, mint minden közönséges halandónak, akinek van kapcsolata a "társadalom elitjével", amelyhez mindenféle állami szervek képviselői is tartoznak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.