galéria megtekintése

Élő pajzsnak használják az ukrán katonák szüleit

3 komment

NOL

Az ukrán Nemzeti Gárda likvidálta azt a szeparatista csoportot, amely csütörtökön lelőtt egy helikoptert Szlavjanszk felett.

Új lendületet vettek csütörtökön a kijevi kormányerők kelet-ukrajnai „antiterrorista" hadműveletei" Helyszíni jelentések nagyszabású akciókról, a régió függetlenségéért küzdő lázadók tűzfészkei elleni csapásokról és arról szóltak, hogy hatástalanítottak egy a Kijev-ellenes egységek által használt drónt.

Szeparatisták egy donyecki kormányzati épület előtt. Az emberek sokkban vannak. Este nyolc után alig látni autót az utcákon
Szeparatisták egy donyecki kormányzati épület előtt. Az emberek sokkban vannak. Este nyolc után alig látni autót az utcákon
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

A legnagyobb veszteséget azonban mégis a Nemzeti Gárda szenvedte el. A felkelők az egyik fellegváruknak számító Szlavjanszknál lelőttek egy helikoptert – tizennégy katona, köztük egy tábornok meghalt. Az UNIAN hírügynökség jelentése szerint a támadás felszállás közben érte a szállításra használt, fegyvertelen légi járművet, miután élelmiszert pakoltak le róla egy közúti ellenőrzőpontnál, az onnan éppen távozó őrséget pedig felvették a fedélzetre. Későbbi bejelentések szerint a helikopter lelöbvésében részt vevő szeparatisták a Nemzeti Gárda likvidálta. „Tüzérségi és légi egységek csapást mértek arra a területre, ahonnan a helikopterre lőttek, és megsemmisítették a támadást végrehajtó szeparatista csoportot" – hangzik az erről szól bejelentés.

 

Eközben a szomszéd megye, Luganszk megye központjában az ott kikiáltott népköztársaság egységei állítólag úgy kényszerítették megadásra a belügyi erők egyik laktanyájának állományát, hogy élő pajzsként az ott szolgáló katonák szüleit állították maguk elő.

Donyeckben továbbra is a nemzetközi repülőtér környékén a legfeszültebb a helyzet. – Reggel lehetett néhány robbanást hallani abból az irányból – mondta telefonon a Népszabadságnak Alisza, a kelet-ukrajnai iparváros egyik lakója. A fiatal vállalkozó szerint az emberek sokkban vannak, este nyolc után alig látni autót az utcákon, amelyeknek egy része le is van zárva. – A tömegközlekedés csak részlegesen működik, a lázadók kifosztották a Metro kereskedelmi lánc áruházát – adott rövid tájékoztatást egy másik donyecki, Vlagyimir. Riasztóak az állapotok, sokan elmenekültek a városból, ki Kijevbe, ki a Krímbe, ki Oroszországba. Az emberek egy része nem dolgozik, vagy ha igen, a szokásosnál rövidebb ideg, hogy mielőbb hazaérjen – mesélte.

Kijevi bejelentések szerint Oroszországból származó, illetve a Krímben az oroszok által zsákmányolt fegyvereket találtak a kelet-ukrajnai lázadóknál, egy belügyi zászlóalj parancsnoka pedig azt mondta, hogy eddig összesen négy és félezer harcos léphette át törvénytelenül az ukrán határt Oroszország felől. A cenzor.net hírportál értesülése szerint a donyecki repülőtérnél, hétfőn vívott harcokban életét vesztette az orosz titkosszolgálat, az FSZB egyik Afganisztánt és Csecsenföldet is megjárt kiképzője, a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pedig az úgynevezett Donyecki Népköztársaság miniszterelnökévé kinevezett Alekszandr Borodajra hivatkozva azt közölte, hogy a reptéri harcok áldozatai között 33 orosz állampolgár is van.

A donyecki harcokban megölt szeparatisták koporsói a város egyik halottasháza előtt
A donyecki harcokban megölt szeparatisták koporsói a város egyik halottasháza előtt
YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Az orosz hadsereg vezérkarától viszont az ITAR-TASZSZ úgy értesült, hogy a szélsőséges nacionalista szervezet, a Jobboldali Szektor (PSZ) által létrehozott, a kijevi hatalmat támogató zászlóaljakban mintegy 300 olyan ukrán zsoldos is harcol, aki korábban az ottani lázadók oldalán részt vett a szíriai polgárháborúban. Többen közülük Oroszország észak-kaukázusi vidékein is fegyverrel segítették a Moszkva-ellenes erőket – állította hírügynökség informátora.

Szlavjanszki lázadók tartják fogva az EBESZ négy, hétfőn eltűnt – dán, észt, svájci és török állampolgárságú – megfigyelőjét – derült ki csütörtökön. A külföldiek jól vannak, „ellenőrizzük, kik ők, honnan és miért jöttek, aztán elmehetnek" – mondta az Interfaxnak Vjacseszlav Ponomarjov, a szeparatisták helyi vezetője. Máris kiszabadult viszont az a tizenegy EBESZ-megfigyelő, akinek szerdán, Donyeckben veszett nyoma.

A nemrég alakult milícia, az Orosz Ortodox Hadsereg egyik embere a donyecki barikádokon
A nemrég alakult milícia, az Orosz Ortodox Hadsereg egyik embere a donyecki barikádokon
Maxim Zmeyev / Reuters

Oroszország ismét a kelet-ukrajnai katonai akciók leállítását sürgette, és felszólította az Európai Uniót, valamint az Egyesült Államokat, gyakoroljanak nyomást Kijevre, hogy elkerüljék a katasztrófát. A megválasztott urán elnök, Petro Porosenko azonban egészen mást kért az USA-tól. A Washington Postnak adott interjújában azt mondta, hazájának közvetlen katonai támogatásra lenne szüksége. Ám Washington még csak nem hadi célú eszközökkel segíti az új kijevi kormányzatot. No meg politikai lépésekkel: a Kommerszant moszkvai napilap értesülése szerint Porosenko várhatóan még államfői beiktatása előtt, már a jövő kedden, Varsóban találkozhat Barack Obama amerikai elnökkel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.