galéria megtekintése

Elnöki gép már van, de ki fogja használni?

0 komment

NOL

Jakarta egyik katonai repülőterén landolt csütörtökön Indonézia új elnöki repülőgépe, egy Boeing 737-800-as. A Republik Indonesiára – az ország hivatalos nevére – keresztelt repülőgép 91 millió dollárba került.

Az ünnepélyes ceremónián Szudi Szilalahi államtiktár emlékeztett, hogy a parlament még 2010-ben hagyta jóvá az elnöki gép beszerzését, miután eddig az államfő külföldi utazásaira bérelni kellett repülőt.

Joko Widodo a feleségével, Irianával adta le a voksát
Joko Widodo a feleségével, Irianával adta le a voksát
Beawiharta / Reuters

A múltban a független Indonézia első elnöke, az el nem kötelezettek mozgalmához csatlakozó Szukarno kegyeiért vetélkedve a Szovjetunió egy Iljusin Il-18-as gépet, az Egyesült Államok pedig Kennedy idején egy Sikorsky helikoptert ajándékozott az államfői utazásokra.

 

Az elnöki gép megérkezett, a kérdés most már az, hogy ki fogja használni. A világ negyedik legnépesebb országában, a 250 milliós Indonéziában szerdán tartottak parlamenti és helyhatósági választásokat. Az állam több mint 900 lakott szigeténe 171 millió választásra jogosult polgára járulhatott az urnákhoz, s az induló 38 párt közel egy millió jelöltjeiből választhattak.

Az első részeredmények szerint a a legjelentősebb ellenzéki párt, az Indonéz Demokrata Harcpárt (DPI-P) kapta a legtöbb szavaztot, súrolva a 20 százalékot. A pártot a holland gyarmati uralom alól függetlenné vált köztársaság első elnöke, Szukarno lánya, Megavati Szukarnoputri vezeti, ám a július 9-én esedékes elnökválasztásokra Joko „Jokowi” Widodót, a főváros, Jakarta népszerű kormányzóját jelölték. Kormányzósága idején készült el két a tömegközeklekedést javító beruházás, egy földalatti és egy új földfelszíni vonal kiépítése. Javította az egészségügyi ellátást is, illetve harcot hirdetett a közhivatalnokok korruptsága ellen. Az ellenzéki párt országosan a privatizáció-ellenes és a munkavállalók jogait védő retorikával indult a parlamenti és a helyhatósági választásokon.

Az an-Nadszir muzulmán szervezet képviselői együtt mentek szavazni
Az an-Nadszir muzulmán szervezet képviselői együtt mentek szavazni
Yusuf Ahmad / Reuters

A jelenlegi elnök, Szuszilo Bambang Judhojono pártja, a Demokrata Párt (DP) a még nem véleges eredmények szerint csak 10 százalék körüli voksot kapott, mintegy felét a megelőző választásokhoz képest. A kudarcot a megfigyelők annak tulajdonítják, hogy az elnöknek nem sikerült látványosan csökkenteni a szegénységet és a munkanélküliséget. Noha Indonézia történetében először tavaly lett önellátó rizsből, az országlakók megérzik a gazdasági válság hatásait, így az olajárak emelkedését. A választási eredmények tükrében a kormány hiába adott majd 20 millió családnak üzemanyagtámogatást, a gazdasági növekedés megtorpanása miatt a szavazók megbüntették a hatalmon lévő pártot.

Indonézia Délkelet-Ázsia legnagyobb gazdasága. A jakartai tőzsde árfolyameséssel (-3.18 százalék) reagált a parlamenti választások eredményére, amely politikai bizonytalanságot vetít előre. Az elnökválasztáson ugyanis az előírások szerint csak olyan jelölt indulhat, aki a parlamentben 25 százalékos bizalmat élvez. Így az ellenzéki Demokrata Harcpártnak (DPI-P) szövetségeseket kell találnia Joko Widodo jelöléséhez. A kérdőjelekkel azonban előbb meg kell várni a hivatalos végeredményt, hátha a népszerűbb és ismertebb becenevén "Jokowi" végül mégis eléri a 25 százalékot – nyilatkozta a DPI-P főtitkára, Szotarduga. Szerinte az ő pártjuk nem lesz hajlandó olyan elvtelen kompromisszumokra, amelyre a távozó Szuszilo Bambang Judhojono elnök Demokrata Pártja kényszerült a széles koalíciós kormányzat miatt.

Viszonyalg jól szerepelt a szerdai választásokon a Gerindra (Nagy Indonézia Mozgalom) párt, amelyet Prabowo Subianto ex-tábornok irányít. Egykor a Gerindra szövetségese volt a Demokrata Harcpártnak, azonban utóbb az ellenzéki oldalon vetélytársakká váltak. Prawobo egy március végi nyilatkozatában azonban nem zárta ki, hogy adott esetben újra összefogjanak

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.