galéria megtekintése

Elég vad elméletek születtek arról, hogy mi lehet Hillary Clinton baja

18 komment


Kőműves Anita

Hillary Clintonnak állítólag „csak" tüdőgyulladása volt. Mégis egyre terjednek az összeesküvés-elméletek, amiben egyszerre ludas a két jelölt és a média.

Kóros álmatlanság, Parkinson-kór, epilepszia, eltitkolt agyvérzés, alkoholizmus, agytumor, küszöbönálló szívroham – néhány példa azon egészségügyi problémák közül, amelyektől a szélsőséges, illetve bulvármédia szerint Hillary Clinton szenved. Pedig a hitelesnek tartott források és a kampánystáb szerint sincs nagyobb baja, mint az egy hete közölt tüdőgyulladás, amelyből annyira már mindenképpen felépült, hogy csütörtökön visszatért kampányolni.

Clinton csütörtökön már kampányrendezvényt tartott
Clinton csütörtökön már kampányrendezvényt tartott
Brian Snyder / Reuters

Az nem újdonság, hogy komolytalan kiadványok és internetes oldalak összeesküvés-elméleteket terjesztenek politikusokról. Ám arra ritkán van példa, hogy ezek a közbeszéd fősodrába is bekerülnek. A Clintonnal kapcsolatos elméleteket elsősorban az szítja, hogy Donald Trump és kampánycsapata előszeretettel idézi azokat, ezzel valamiféle legitimitást adva az amúgy számtalanszor cáfolt pletykáknak. Innentől már a hitelesebbnek tekinthető konzervatív médiu­mokba is bekerülnek, és a nézők számára akár hihetőnek is tűnhetnek eme feltételezések.

 

A National Enquirer című bulvárlap például már többször is „megjósolta" Clinton közelgő halálát, és „beszámolt" alkoholproblémáiról. A lap azon újságok közé tartozik, amelyeket a szupermarketek pénztáraihoz tesznek ki, és amelyekben sok a szenzációhajhász kijelentés, az igazságnak azonban morzsáját is nehéz lenne megtalálni bennük. A minőségi amerikai média hallgatólagos megállapodása alapján egyszerűen nem vesz tudomást e sajtótermékekről, egyetlen „hírüket" sem közli. Ma már azonban a CNN-en is téma, ha a National Enquirer Clintont teszi a címlapjára. Igaz, a tévécsatorna műsorvezetője felhívja rá a figyelmet: nem szabad ezeknek a híreknek hitelt adni, a címlapon látható Clinton-fotót pedig digitálisan „csúnyították" el, hogy a demokrata jelölt betegnek tűnjön.

Elemzők a sajtót is hibásnak tartják abban, hogy a korábban komolytalan kacsaként kezelt hírek nagy nyilvánosságot kapnak. „Az amerikai média sötét pillanata" ez, jelentette ki a Huffington Post egyik véleménycikke. A The New York ­Times szerint a sajtó válsága miatt kivéreztetett újságíró-szakma beleesett abba a csapdába, hogy csak az olvasók kattintásait hajszolja, ezért bármilyen „hírt" publikál, amely olvasókat hoz. Ha pedig e kijelentések és ötletek a Trump-kampánytól származnak, azzal is védekezhetnek, hogy csak tudósítanak a republikánus jelölt megnyilvánulásairól.

Clinton és kampánycsapata sem segíti az ügyet, amikor a média nyomása ellenére sem hozzák nyilvánosságra a jelölt részletes egészségügyi leleteit. Sokat ártott, hogy amikor a demokrata jelölt múlt vasárnap rosszul lett a szeptember 11-i megemlékezésen, nem mehettek vele riporterek, és csak másfél óra késéssel adtak ki sajtóközleményt. A Clintonnal szembeni bizalmat tovább rombolta, hogy kiderült: már két napja tudott a tüdőgyulladásáról, de ezt nem közölte a nyilvánossággal.

A Clinton egészsége körüli botrányokba jó adag szexizmus is vegyül. Trump egyik gyakori mondása, hogy Clintonnak nincs meg az „állóképessége és ereje" ahhoz, hogy elnök legyen. Mint arra az amerikai sajtóban többen rámutattak: ez annyit jelent, hogy szerinte az elnökség „férfiaknak való munka". Tömegek osztották meg a közösségi médiában azt a ­videót is, amelyben Christiana ­Amanpour, a CNN sztárriportere dühös hangnemben magyarázza el, hogy a magas beosztású nőknek mindig magasabb elvárásoknak kell megfelelniük, mint ­férfi kollégáiknak. Ha egy amerikai elnök vagy elnökjelölt beteg, a média röviden beszámol róla, majd annyiban hagyja. Hillary Clinton esetében viszont óriá­sira fújták fel az ügyet, ami azt jelenti, kettős mércét alkalmaznak. Clinton tüdőgyulladását végül Amanpour úgy kommentálja: „Hát egy csaj már beteg sem lehet egy-két napra?"

A hat legvadabb összeesküvés-elmélet Clintonról

-Dublőr helyettesíti a nyilvános szerepléseken, mert már túl beteg. Sőt egyes „hírek" szerint már meg is halt.
-Tartós agykárosodást szenvedett 2012-es ájulásakor, és a beszéddel is nehézségei vannak. Ennek „bizonyítéka" speciális szemüvege, amilyet csak agyi sérült betegek hordanak.
-Egyik testőre valójában orvos, aki injekciós tűt hord magával, amellyel Hillary Clinton epilepsziás roha­mait kezeli.
-Orosz ügynökök mérgezték meg Donald Trump és Vlagyimir Putyin megbízásából.
-Párnákkal kell kitámasztani a médiaszereplések alkalmával, mert már ülni sem tud.
-HIV vírussal fertőződött a férje által, aki házasságon kívüli kalandjai során kapta el a betegséget.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.