galéria megtekintése

Eldőlt a balkáni dominó

9 komment


Körösi Ivett

Kétszáz menekült törte át hétfőn a szkopjei vezetés által építtetett szögesdrót kerítést a görög–macedón határon. Erre a forgatókönyvre már napok óta többen figyelmeztettek, hiszen több ezer ember rekedt a határ görög oldalán, miután Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten erősen korlátozta a nyugat-balkáni országok területén átengedett menekültek számát.

Napok óta riogattak a dominóha­tással a nyugat-balkáni menekült­útvonalon, s ez hétfőre meg is érkezett: kora délután a görög–macedón határ görög oldalán demonstráló, türelmüket vesztett, elcsigázott menekültek egy acélrúddal felhasították a szögesdrót kerítést. Nem léptek macedón területre, a hatóságok mégis könnygázzal próbálták eloszlatni a mintegy kétszáz fős tömeget, köztük nőket és gyerekeket – számolt be lapunknak Darina Finsterer, az Orvosok Határok Nélkül helyszíni projektvezetője, miközben esőkabátot, pokrócot és sátrat osztogatott. 

Összecsapás a görög–macedón határon
Összecsapás a görög–macedón határon
Alexandros Avramidis / Reuters

„Nyitva volt a kerítés, de nem mentek át. Csak fel akarták hívni a figyelmet arra, hogy Európának meg kellene nyitnia a hatá­rait. Amikor felhasították a kerítést, látszott, hogy senki nem akar belépni Macedóniába. Nem értjük, hogy a macedón rendőrség miért vetett be könnygázt” – mondta Finsterer, bár később nyilvánosságra került videók tanúsága szerint a menekültek rövid időre beléptek az országba.

 

A történtek keveseket érhetnek meglepetésként. Hétfőre virradóra már mintegy hétezer menekült gyűlt össze a határ görög oldalán, Idomeninél. Nyilván­való volt, hogy fokozódhat a migrá­ciós krízis, miután Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Macedónia a múlt héten 580-ra korlátozta a nyugat-balkáni országok területén naponta átengedett menekültek számát. A BBC szerint az Idomeniben rekedt – többségében szíriai és iraki – menekültek rendkívül mostoha körülmények között próbálják átvészelni a várakozás napjait, sokan már egy hete táboroznak. Ezt a helyzetet elégelhették meg hétfőn.

Az események hatására a nyugat-balkáni útvonalon megkongatták a vészharangot, az MTI a Jutarnji List című horvát napilapra hivatkozva emlékeztetett, hogy Magyarország, Ausztria és Szlovénia kivezényelte katonaságát a határra, s Szerbiában is olyan határozatot fogadtak el, amelynek értelmében szükség esetén teljes készültségbe helyezhetik a hadsereget. A szerb–horvát határról közben ingyenes buszokkal szállítják el azokat, akik megfelelő papírok híján nem léphetnek be Horvátországba. Az Új Szó helyszíni tudósítója szerint a sidi központból senkit sem utasítanak ki, a migránsok azonban kérhetik, hogy vigyék vissza őket a szerb–macedón határra.

A „német támadások” miatt Altusz Kristóf helyettes államtitkár hétfőn a budapesti német nagykövettel konzultált – közölte Szijjártó Péter az MTI-vel. A külügyi tárca vezetője arra reagált, hogy a német sajtóban az utóbbi napokban többször is elítélően nyilatkoztak a kormány által kezdeményezett menekültügyi népszavazásról. A Stuttgarter Zeitung hétfőn közölt interjút a magyar külügyi tárca vezetőjével, aki  értelmetlennek nevezte a kvótarendszert, kiemelve, hogy „a migránsok nem Romániába, Bulgáriába vagy Magyarországra akarnak jönni, hanem Németországba, és oda is mennek”.

Angela Merkel német kancellár mindezek ellenére vasárnap kiállt eddigi politikája mellett, s – a pártján belüli, valamint a lakosság felől érkező nyomás ellenére – elutasította a Németországba lépő menekültek számának korlátozását.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.