galéria megtekintése

Egymilliárd ember emelkedett ki a nyomorból

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 07. számában
jelent meg.


Kőműves Anita
Népszabadság

Jó hír a sok konfliktus és tragédia között: huszonöt év alatt több mint egymilliárd ember emelkedett ki a mélyszegénységből a Világbank jelentése szerint. A cél a szegénység gyakorlatilag teljes megszüntetése, ám ennek elérését nehezíti a sok háború, a globális felmelegedés és a gazdasági fejlődés lassulása.

Először csökkenhet tíz százalék alá a mélyszegénységben élők aránya a világban. A Világbank e heti jelentése szerint idén 702 millió főre csökkenhet azok száma, akik napi 1,9 dollárnál (valamivel több mint ötszáz forintnál) kevesebb pénzből élnek. Ez óriási előrelépés 1990-hez képest, amikor a föld lakosságának több mint egyharmada, közel kétmilliárd ember élt nyomorban.

„Ez ma a legjobb hír a világban. Ezek a becslések azt mutatják, hogy

mi vagyunk az első generáció az emberiség történetében, amely képes lehet felszámolni a mélyszegénységet”

 

– kommentálta a hírt a Világbank elnöke a szervezet által kiadott közleményben. Jim Yong Kim szerint a szegények száma azért csökkenhetett ilyen drasztikusan, mert a fejlődő világ gazdaságai dinamikusan fejlődtek, és sok országban az oktatásügy, az egészségügy és a szociális védőháló fejlesztésével védték meg az embereket attól, hogy visszazuhanjanak a nyomorba.

Gyerekek Nairobi egyik nyomornegyedében
Gyerekek Nairobi egyik nyomornegyedében
Darrin Zammit Lupi / Reuters

A világszervezet vezetője hozzátette, hogy borzasztóan nehéz lesz kiemelni a nyomorból a fennmaradó százmilliókat, hiszen a világgazdaság fejlődése lassul, a pénzpiacok ingadoznak, magas a fiatalok között a munkanélküliség, súlyosbodnak a klímaváltozás következményei és a világ több pontján fegyveres konfliktusok dúlnak.

Az ENSZ 2000-ben meghirdetett Millenniumi Fejlesztési Céljainak egyike volt, hogy tizenöt év alatt az 1990-es szint felére csökkenjen a szegények aránya a világon. Ezt még túl is teljesítették, a határidőre 37,1 százalékról 9,6 százalékra csökkent a nyomorban élők aránya.

Több mint egymilliárd ember emelkedett ki a mélyszegénységből,

többségük Kelet-Ázsiában. Sok elemző és sajtókommentár meg is jegyzi: sokkal rosszabb lenne az arány, ha Kína és India nem produkált volna hihetetlen gazdasági fejlődést.

Madagaszkári gyerekek Antananarivo egyik külvárosában. Sok gyerek az ENSZ világélelmezési programjának (WFP) köszönhetően jut ételhez
Madagaszkári gyerekek Antananarivo egyik külvárosában. Sok gyerek az ENSZ világélelmezési programjának (WFP) köszönhetően jut ételhez
Thomas Mukoya / Reuters

Fekete-Afrika volt az a térség, amely nem tudott lépést tartani a rohamos fejlődéssel. Ott is csökkent a nyomorban élők aránya, viszont a népesség rohamosan növekszik, így mégis több a szegény, mint huszonöt évvel ezelőtt. Ráadásul a szegénység nem csak a pénz hiányát jelenti:

ahol a legtöbb alacsony jövedelmű ember él, ott jellemzően nincs elég és megfelelő színvonalú iskola, orvos, vezetékes víz vagy vécé.

A Millenniumi Fejlesztési Célok a fentiekre is kitértek – és Afrika itt sem teljesített jól. Ötven százalékkal többen járnak iskolába, mint 1990-ben, de még mindig jóval kevesebben, mint a világ többi részén. Csökkent a gyermekhalandóság, de még mindig Afrikában a legmagasabb az ötéves koruk előtt életüket vesztő gyerekek aránya.

Nálunk már nem számít a létminimum

A Központi Statisztikai Hivatal idén nyáron bejelentette, hogy megszünteti a létminimum számítását. Németh Zsolt, a KSH elnökhelyettese szerint szakmai szempontból a módszer nem alkalmas a szegénység mérésére, mivel nem is a létminimumot mutatja, hanem „a szerény megélhetés szintjét”. Inkább olyan mutatóra lenne szükség, amely jobban koncentrál a mélyszegénységben élő társadalmi csoportokra.

A hivatal visszautasította azt a széles körben megfogalmazott vádat, hogy a módszertani változás hátterében politikai megfontolások állnának. A KSH korábbi, 2013-ban nyilvánosságra hozott adatai szerint Magyarországon mintegy másfél millió ember él mélyszegénységben, azaz tartósan a létminimum szintje alatt – úgy, hogy helyzetéből szinte esélye sincs önerőből kitörni. (Munkatársunktól)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.