galéria megtekintése

Egymással harcol az iraki vezetés, nem a terroristákkal

0 komment

NOL

Nem az eddigi miniszterelnököt, Núri al-Malikit, hanem Hajder al-Abadi parlamenti alelnököt jelöli új kormányfőnek Irakban a legnagyobb parlamenti síita tömörülés, az Iraki Nemzeti Szövetség (NIA). Malikit sokan bírálták, amiért gyakorlatilag tehetetlenül nézte végig a szunnita szélsőséges Iszlám Állam (IS) iraki térhódítását. Az Egyesült Államok a légicsapások mellett már fegyvert is ad az IS ellen északon küzdő kurdok kezébe, de az égető probléma ma is a jazidiek tízezreinek a megmentése az éh- és szomjhaláltól.

Az áprilisi választások után már bizonyossá vált, hogy a Maliki koalíciója nyerte el a legtöbb helyet a törvényhozásban, ám a parlament nem egyezett meg azt illetően, hogy Maliki maradjon-e a kormányfő. Lemondását sokan követelték, elsősorban a szunniták és a kurdok, akik úgy érezték, a síita többséghez tartozó Maliki nem képviseli megfelelően az érdekeiket és csak az ellentéteket szítja a vallási felekezetek és a népcsoportok között. Maliki ráadásul eddig nagyrészt tehetetlennek bizonyult a szunnita szélsőséges szervezet, az Iszlám Állam (IS) térhódítása ellen, ami miatt még a síiták között is sok kritikusa akadt. Egyesek a politikust egyenesen Szaddám Husszeinhez hasonlították.

Nuri al-Maliki akár fegyveresek bevetésével is harcol a posztjáért
Nuri al-Maliki akár fegyveresek bevetésével is kész harcolni a posztjáért
Stringer / Reuters

Hétfőn az elő hírek még úgy szóltak,hogy az iraki legfelsőbb bíróság a NIA-t nevezte meg a legnagyobb parlamenti tömörülésnek, ami azt jelenthette vilna, hogy a kormányfő marad aszékében, de délutánra a taláros testület cáfolta az állami média korábbi jelentéseit.

 

Malikire külföldről is nagy nyomás nehezedett. Az Egyesült Államok többször is hangsúlyozta, hogy rendezni kell a belpolitikai helyzetet, és szívesen látna olyan embert Maliki helyén, aki a kisebbségekkel együtt, az ő érdekeiket is szem előtt tartva kormányozza az igencsak megosztott országot. Az amerikaiak korábban Maliki távozását szabták feltételül azokhoz a légicsapásokhoz, amelyeket pénteken indítottak el az Irak egyharmadán átgázoló és azóta is hatalmában tartó szunnita szélsőségesek ellen.

Az IS most az ország északi autonóm tartományának, Kurdisztánnak az egységeivel harcol és fenyegeti lassú kínhalállal a jazidi vallási kisebbség több tízezer tagját Szindzsár vidékén. A légicsapások mellett az amerikaiak állítólag már fegyverrel is támogatják a kurd katonákat. Ezt egy névtelenséget kérő tisztségviselőkre hivatkozva először az AP hírügynökség írta meg. Hogy a kurdok kitől kapják a fegyvert, azt nem tudni, csak annyit, hogy nem a védelmi minisztérium, a Pentagon a szállító. Külügyi források szerint a kurdok több forrásból is ellátják fegyverekkel.

Az IS meggyengítését és megsemmisítését célzó amerikai légicsapások folytatódnak. Bár több szunnita szélsőséges is életét vesztette, a nemzetközi sajtó továbbra is az IS kegyetlenkedéseitől hangos. Ezek célpontjai az utóbbi napokban főként a jazidiek voltak, akik közül háromszáz nőt elvittek rabszolgának, több száz férfival pedig a legbrutálisabb módokon végeztek, sokakat élve eltemettek, felgyújtottak, vagy lefejeztek.

„Néhány általunk megszerzett képen több sorban fekszenek fejbelőtt jazidiek, mellettük pedig ott integetnek és ünnepelnek az Iszlám Állam harcosai" – nyilatkozta a kormányzati forrás a hírügynökségnek.

Maliki-hívei hétfőn Bagdadban
Maliki hívei hétfőn Bagdadban
Ahmed Saad / Reuters

Az Egyesült Államok jelenleg azon dolgozik, hogy miként lehetne kimenekíteni a veszélyzónából a több ezer civilt, akik a Szindzsár hegyen rekedtek. A Guardian szerint ugyan kurd segítséggel mintegy húszezer embernek sikerült elmenekülnie vasárnap, még legalább ugyanennyien vesztegelnek a hegyen. Az Egyesült Államok most az ő menekülésüket igyekszik megszervezni. „A kurd erők segítenek, és tárgyalunk az ENSZ-szel, valamint egyéb nemzetközi partnerekkel is, hogy miként helyezhetnénk őket biztonságba" – nyilatkozta Ben Rhodes amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó.

A kurd segítség sokakat az éh-és szomjhaláltól mentett meg, ugyanis a térségben korábban ledobott élelmiszer és vízcsomagok nagy része állítólag kárba veszett, mivel ejtőernyő nélkül dobták le őket és széttörtek.

Ami a mostani legfelsőbb bírósági döntést illeti, az alkotmány értelmében az elnöknek kötelessége felkérni az eddig ügyvivő miniszterelnöki posztot betöltő, és a parlament legnagyobb koalícióját vezető Malikit, hogy alakítson új kormányt. Ő vélhetően magát jelöli a miniszterelnöki posztra.

Az állam- és kormányfő között igen feszült a viszony. Maliki reggel az állami televízió képernyői előtt még azzal fenyegetőzött, hogy bíróság elé citálja Fuad Masszúmot, amiért a kurd származású elnök kétszer is megsértette az alkotmányt: egyszer azért, mert eltolta az augusztus 7-i határidőt, amikor a kormánykoalíciónak ki kellett volna jelölnie a miniszterelnököt, majd azért, mert nem kérte fel a koalíció vezetőjét, hogy alakítson új kormányt.

Maliki az éjjel erődemonstrációba kezdett. A Reuters hírügynökség értesülései szerint személyéhez hű milíciák hétfőre virradóra ellepték a főváros kulcsfontosságú körzeteit.

Pénzt küldött Irakba Ferenc pápa

Irakba indult hétfőn Federico Filoni bíboros, a pápa személyes küldötte. Ferenc pápa pénzt is adott Filoni bíborosnak az iraki lakosság segítésére – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivőre hivatkozva az MTI.

Az augusztus 8-án a pápa személyes iraki küldöttének kinevezett Federico Filoni bíboros első állomása Bagdad lesz, innen az észak-keleti Erbílbe utazik tovább Iraknak a kurdok lakta területére.

Ferenc pápa vasárnap este találkozott Filoni bíborossal a vatikáni Szent Márta-házban. Az egyházfő „személyes útmutatást" és pénzt is adott a bíborosnak a szükséget szenvedő iraki lakosság azonnali megsegítésére – közölte Federico Lombardi szentszéki szóvivő, aki nem mondta el, mekkora összegről van szó. Ferenc pápa vasárnap a Szent Péter téren mondott beszédében ismét a nemzetközi közösség fellépését szorgalmazta az Irakban folyó „bűncselekmények" leállítása érdekében.

Filoni bíboros 2000-2003 között Szíriában és Irakban szolgált apostoli nunciusként. Jelenleg a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa. Az Il Messaggero című római napilapban hétfőn megjelent interjúban elmondta, hogy missziója célja elsősorban diplomáciai és karítatív lesz: az iraki lakosságnak akar segítséget nyújtani. Hozzátette, tudja, hogy feladata nem veszélytelen, segítséget a helyi keresztény püspökök biztosítanak számára.

Filoni bíboros megjegyezte, hogy Szaddám Huszein elűzése 2003-ban kirobbant második iraki háború és az ezt követő nemzetközi katonai jelenlét ellenére az utóbbi tíz év alatt Irakban a helyzet rosszabb lett. „Az IS nem egyik napról a másikra született meg!" – hangoztatta a pápa iraki küldötte.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.