galéria megtekintése

Egy ország ünnepli az amerikai fogságból szabadult kém gyermekét

NOL
NOL

Egy havannai kórházban kedden megszületett az Egyesült Államokból három hete szabadon engedett, eredetileg életfogytiglanira ítélt kubai kém, Gerardo Hernández gyermeke.

Az amerikai börtönből küldött spermával mesterségesen megtermékenyített feleség császárral szülte meg a kisbabát, aki a Gema nevet kapta. A kubai központi pártlap, a Granma szerdai internetes kiadása szerint az anya és az újszülött is jól van, a lap számos fotót is közölt róluk.

Mint arról lapunk is beszámolt, Barack Obama amerikai elnök december 17-én történelmi bejelentést tett a a diplomáciai kapcsolatok helyreállításáról Kubával. Ezzel párhuzamosan Raúl Castro kubai elnök is televíziós beszédet mondott. A döntéssel egy időben fogolycserére is sor került, amelynek keretén belül az Egyesült Államok szabadon engedte a kémkedésért 1998-ban elfogott, majd elítélt öt kubai személyből a még büntetését töltő három foglyot.  

A legsúlyosabb büntetést éppen Gerardo Hernández kapta, mert őt tartották a hírszerző csoport vezetőjének, aki ellen gyilkosság elkövetésére való összeesküvésért is vádat emeltek. Kubában hősként emlegették az öt férfit, mondván, hogy Floridában a Castro-ellenes erőszakos csoportok ellenforradalmi akcióinak terveit előzték meg.  

 

Cserében Kuba elengedte Alan Grosst, akit 2009 decemberében vették őrizetbe a havannai repülőtéren, majd ítélték 15 évi börtönre, mert a kubai zsidó közösségnek adott át távközlési eszközöket az USAID, a washingtoni külügyminisztérium külföldi segélyeket bonyolító ügynöksége megbízásából. Ugyancsak szabadulhatott a kubai börtönből az a belügyi dolgozó, aki éppen az „Ötök" floridai tevékenységéről tájékoztatta az amerikaiakat. Havanna egyben ígéretet tett 53 politikai fogoly elengedésére is. Mint az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Jen Paski kedden közölte, néhányukat már kiengedték, s Washington elvárja, hogy hamarosan mindegyikük elhagyhassa börtönét. A szóvivő nem közölte, hogy hány rab került ki a rácsok mögül, s nevüket is elhallgatta. A politikai foglyok listáját az amerikai kormányzat állította össze. 

A kapcsolatok javításáról, részben Kanadában, illetve vatikáni közvetítéssel folytatott titkos tárgyalásoknak egy külön mozzanata volt Gerardo Hernández feleségének kérése. Mint Patrick Leahy amerikai szenátor külpolitikai tanácsadója, Tim Rieser elmondta az AP hírügynökségnek, a szenátor 2013 februárjában tett látogatást Kubában, s találkozott Fidel Castróval. Akkor mutatták be neki Adriana Pérezt, Hernández feleségét, aki előadta kérését, hogy gyereket szeretne bebörtönzött férjétől. Az amerikai börtönszabályzat nem engedélyez házastársi vizitet, Pérez vízumkérelmét ráadásul többször is elutasították, mert őt is hírszerzőnek tartották. Így maradt megoldásnak a mesterséges megtermékenyítés, amihez a lefagyasztott spermát Panamába szállították, s második kísérletre Pérez teherbe is esett.

A forgatókönyv szerint január végén érkezik Havannába Roberta Jacobson, a nyugati félteke országai ügyében illetékes külügyi államtitkár-helyettes vezetésével az amerikai delegáció, amely tárgyalásokat kezd a kubai vezetéssel a két ország kapcsolatainak normalizálásáról, akárcsak a bevándorlás ügyéről. Állítólag az már eldőlt, hogy az amerikai követség ugyanabban az épületben lesz a híres havannai tengerparton, a Maleconon, ahol jelenleg is működik az Egyesült Államok érdek-képviseleti irodája.

A bevándorlás témája igen érzékeny, ugyanis a kubaiak kivételezett helyzetben vannak még ma is az USA-ban más országokból érkező menekültekkel szemben. Érvényben van „a száraz láb" elve, azaz nem toloncolják vissza azt az illegálisan érkező kubait, akinek sikerül valahogy amerikai földre tennie a lábát. Tavaly több mint négyezer kubai jutott be az USA-ba ily módon, tehát vízum nélkül, miközben csak néhány százat fogott el még a tengerben a parti őrség, akiknek visszatoloncolás a sorsuk. Arról nem szól a fáma, hogy mennyien vesztették életüket esetleg a tengeri utazás során. A feltételezések szerint a diplomáciai kapcsolatok rendezésével a kubai menekülteknek ez a kivételezett helyzete megszűnne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.