galéria megtekintése

Én is létezem!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.

Kubínyi Zsuzsa

Már az is politikai süketnémaság, amivel a magukat civilnek nevező tüntetők reagálnak nemcsak Gyurcsányra, de egyáltalán a politikailag létezők létezésére. Például az enyémre, merthogy én is politikailag létező vagyok. És én is civil vagyok, a szentségit! 55 éves zenetanárnő, de politikailag létező vagyok.

Harmincévesen ott álltam Nagy Imre újratemetésekor, hallgattam többek közt Orbán Viktort, aki rossz benyomást tett rám már akkor is, és aki a mai „civilekéhez” nagyon hasonló stílust használt, és hozzájuk hasonlóan a hamis öntudat mámorában tetszelgett. Minden választáskor, minden népszavazáskor éltem állampolgári jogommal. Egyébként is szakadatlanul véleményt formáltam. Minden vitán minden érvet meghallgattam. A nekem nem tetsző kormányok regnálását türelemmel, udvariasan tűrtem, nem zártam le az Erzsébet hidat, nem kételkedtem honfitársaim szabad választásában.

Soha nem értettem a politikailag közönyöseket, a nem szavazókat, a vállvonogatókat, az unottakat vagy a tanácstalanokat. Azt sem értettem, hogy ha tanácstalanok, miért nem fogadnak el tanácsot. Miért nem hallgatnak a politikailag tájékozottakra? Miért nem tájékozódnak? Miért nem érdeklődnek a saját jogaik iránt? Miért nem tisztelik annyira a közösséget, amiben élnek, hogy részt vegyenek a közösséget érintő döntésekben?

 

2010 óta minden tüntetésre elmegyek, ami nem ütközik a munkaidőmmel. Éveken át kizárólag nálam idősebb tüntetők között mondjuk erőtlen hangocskán, a botokkal kocogtatva az aszfaltot, hogy „Orbán, takarodj!” Elmentem a diákok tüntetéseire, el Áder rezidenciája elé, el a rokkantak, kisemmizettek demonstrációjára, a pedagógusokéra, a Klik, a Paks, az „Alaptörvény” (stb., stb.) elleni minden tüntetésre, amelyen hangot adhattam tiltakozásomnak. Fiatalokat és úgynevezett civileket évekig nem láttam. De amikor ők hívtak, mentem. Megyek a jövőben is.

De van valami, ami nagyon bánt. Most kezdem látni, kik azok, akik kérlelés, érvelés, agitálás dacára sem voltak képesek elmenni választani, sem háromszor, sem egyszer a gyászos tavalyi évben. Akik miatt Orbánt nyögöm! A „civil” fanyalgók, akik mostanában azt mondják, „nincs baloldal és jobboldal”. Hogy miért ne volna, fel nem foghatom! De ha nincs, hát legyen! Mert ez, hogy „nincs”, elviselhetetlen!

Azt is mondják a civil fanyalgók, hogy az elmúlt 25 év szereplői leszerepeltek, ezért hát törölni tervezik (ők, a civilek) az elmúlt 25 évet az életemből. A történelemhamisítás Orbán módszere. Azok a tüntetők, akik engem hívnak, ne töröljenek el semmit! Ne oktassanak demokráciára, jogállamra, ellenben tájékozódjanak, tanuljanak, hallgassák meg az öregeket, érveljenek, gondolkodjanak, vitázzanak, és viseljék el a létezésemet! Törődjenek bele! Pofákat vághatnak, de tűrjék udvariasan! Ne tiltsanak és ne engedélyezzenek, mert ez elviselhetetlen!

*

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.