galéria megtekintése

„Obama útja olyan, mintha egy földönkívüli leszállt volna a Földre”

2 komment


Körösi Ivett

John Caulfield az amerikai–kubai kapcsolatok rendezése előtt, 2010-ben került a nagykövetség híján működő Amerikai Érdek-képviseleti Iroda élére Havannában. Négyéves kiküldetése alatt radikális változás állt be a hidegháborús ellenségek viszonyában, ám még számára is hihetetlen, hogy 88 év után amerikai elnök látogatott Kubába.

Gondolta volna, amikor 2010-ben a havannai amerikai külképviselet élére került, hogy egy amerikai elnök valaha Kubába utazik?

- Nem. Azt tudtam, hogy az elnök szeretne normális viszonyt kialakítani Kubával, de álmodni sem mertem volna, hogy odautazik. Szerintem a kubaiak sem. Egy átlag helyinek Barack ­Obama havannai útja olyan, mintha egy földönkívüli leszállt volna a Földre. De nagyon jó érzés látni a televízió­ban, hogy miként fogadják az emberek az elnököt.

Másfél éve kezdődött a nyitás a két ország között, amelyet a felek különböző feltételekhez kötöttek. Úgy tűnik, az USA többet tett, mint Kuba: megkönnyítette az amerikai turisták számára a kubai utazást, lazított a kubai befektetési feltételeken és így tovább...

- Ez igaz. De a mi elképzelésünk a gazdasági, turisztikai nyitásról nem arról szólt, hogy megpróbáltuk változtatásra kényszeríteni Kubát. Rájöttünk, hogy a kubai kormányt semmire nem tudjuk erővel kényszeríteni. Öt évtizeden át nem működött, úgyhogy most sem fog. Abban bízunk, ha szorosabbá válik a kapcsolat az USA-val, okafogyottá válik az a régi érvelés, miszerint Kuba minden bajáról Amerika tehet. Ezentúl bízunk benne, hogy a nyitással több gazdasági lehetőség kínálkozik majd a kubaiaknak. Az elmúlt időszakban rengeteg pénzt küldtek Kubába és fektettek be ottani kisvállalkozásokba az Amerikában élő kubaiak.

 
John Caulfield
John Caulfield

A nyitás és az üzleti lehetőségek nem segítik a rezsim túlélését?

- Szerintem a biológiának több köze van a kubai rezsim túlélési esélyeihez, mint az amerikai kormány intézkedéseinek. A forradalmi kormányt még mindig az alapítók vezetik... Ők sem halhatatlanok... Nem tudom, hogy a jövőben milyen lesz a vezetés összetétele, de egész biztosan másképp fog kinézni, mint most... Kubában sokat várattak magukra a változások, de biztos vagyok benne, hogy végül utoléri a világot, és olyan lesz, mint a többi latin-amerikai ország: Kolumbia, Chile vagy Brazília.

Több évtizedes ellenségeskedés és számtalan Amerika-ellenes beszéd után Havannában fogadják az amerikai elnököt. A kubai forradalom elvesztette a csatát?

- Azt hiszem, hogy igen. A kubai emberek és a párt is tudja, hogy a rendszer nem nekik dolgozik. Ez nem azt jelenti, hogy ne szeretnék az ingyenes egészségügyi ellátást és oktatást. De sok országban ingyenes az egészségügy és az oktatás. Ezeknek nem feltétele a szólás- és gyülekezési szabadság korlátozása. Azt hiszem, a kommunista párton belül most sokan teszik fel a kérdést: ezután mi lesz?

Barack Obama nem találkozik Fidel Castróval. Mit gondolhat az egykori kubai elnök a látogatásról?

- Ő már nem vesz részt a kormányzásban. Korábban többször is mondta, kétségei vannak a nyitást illetően. Amikor 2014-ben bejelentették a közeledést, nagyjából ezt mondta: nem nagyon bízom az amerikaiakban, de Raúlban igen, és ő a főnök.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.