galéria megtekintése

Obama Kubában: forradalmi hangulat

8 komment


Körösi Ivett

A Castro fivérek számtalan alkalommal ostorozták az Egyesült Államokat a havannai Palacio de la Revoluciónban – a Forradalom Kastélyában –, ahova a forradalom közel hat évtizeddel ezelőtti kitörése óta először látogatott el kedden amerikai elnök. Raúl Castro és Barack Obama a kubai gazdasági reformokról és az együttműködés lehetőségeiről tárgyalt zárt ajtók mögött.

Feszült hangulatú sajtótájékoztatót tartott hétfő délután Barack Obama amerikai, és Raúl Castro kubai elnök. A zárt ajtók mögötti tárgyalás után kemény kérdéseket szegeztek az újságírók a két államfőnek. A washingtoni vendég sokadszorra hangsúlyozta, hogy az embargó feloldása csak a Kongresszus hozzájárulásával történhet meg, de bízik benne, hogy a 15 hónapja kezdett közeledést az utódja is folytatja. Az izzasztó kérdésekhez nem szokott Castrót rögtön az emberi jogokról és kubai börtönökben raboskodó politikai foglyokról faggatta egy amerikai újságíró, mire a láthatóan zavarban lévő államfő úgy tett, mintha nem értené a kérdést. Majd dühösen kifakadt: adjanak neki egy listát a politikai foglyokról, s ha azok léteznek, ő azonnal kiengedi őket.

Történelmi vizit. Fotó: Reuters

Az első hivatalos programot megelőző nap sokkal nyugodtabb körülmények között telt. Az elnöki különgép, az Air Force One helyi idő szerint vasárnap este landolt a havannai José Martí repülőtéren, ahol trópusi vihar fogadta az amerikai elnököt, akit elkísért a First Lady, a két lánya, az anyósa, valamint több amerikai cégvezető is. Fogadásuknál nem volt jelen a 84 éves Raúl Castro, akinek távollétét aligha lehet a rossz időnek tulajdonítani. Obamáék első útja a tavaly nyáron újra megnyitott amerikai nagykövetségre vezetett, majd a havannai óvárosba látogattak. A Fehér Ház lakója itt találkozott Jaime Ortega bíborossal, aki kulcsszerepet játszott az amerikai-kubai közeledésben, amelyről 2014 decemberében a világ egy fogolycsere nyomán szerzett tudomást.

 

Az utolsó amerikai elnök, aki Kubába látogatott, 1928-ban szállt partra az akkor még amerikai befolyás alatt álló szigetországban. „Calvin Coolidge egy csatahajón érkezett ide, három napig tartó utazást követően. Nekem mindez három órába telt” – emlékezett meg Obama elődjéről az amerikai nagykövetségen. Coolidge látogatása után három évtizeddel megszakadt a diplomáciai kapcsolat a két ország között, az USA bevezette a kereskedelmi embargót, s a hidegháború során a szembenállás csak kiéleződött. Kubában több olyan generáció nőtt fel, amely számára elképzelhetetlen volt, hogy amerikai elnök a szigetországba látogasson. Ennek ellenére a helyiek többsége jó szívvel gondol az Egyesült Államokra, ahova több mint egymillió kubai emigrált az évtizedek során.

Fotó: MTI

„Az állami médiában mindig azt szajkózták, hogy az USA fenyeget, gátol és megfojt minket. De Obama elnök képes volt feloldani ezt a konfliktust. Karizmatikus, szimpatikus ember, aki megnyerte a kubai embereket. Az itteniek nagyon reménykednek benne, hogy a változás nem a kubai, hanem az amerikai kormány felől érkezik majd. Szomorú, de ezt tette 50 év zsarnoki rendszer.

Fél évszázad Amerika-ellenes retorika ellenére az itteniek Amerika-mániásabbak, mint valaha”

– nyilatkozta a Népszabadságnak a Havannában élő Miriam, aki szerint az amerikai-kubai közeledés óta nem javult az emberek életszínvonala. „Másféle változások mentek végbe: ma már szabadon elhagyhatjuk az országot, mi is betehetjük a lábunkat kubai hotelekbe, felcsatlakozhatunk wifi-hálózatokra, és vehetünk mobiltelefont. Pár éve mindez elképzelhetetlen volt. A változások azonban csak egy szűk rétegnek kedveznek, mert a többségnek nincs tőkéje. Nincs pénz. Nincs valós lehetőség.”

Barack Obama keddi menetrendje

Üzenet a kubai népnek: a keddi, Havannai Nagyszínházban tartott beszéd lesz a legizgalmasabb pontja az amerikai elnök látogatásának, ugyanis élőben közvetíti majd a kubai állami televízió.

Találkozó ellenzékiekkel és civilekkel: szimbolikus jelentőségű találkozó lesz, hiszen Barack Obama a rezsim által üldözött személyekkel fog találkozni.

Baseball: Kubában nemzeti sport a baseball, s legalább úgy szeretik az emberek, mint az Egyesült Államokban. Az amerikai vezető a Tampa Bay Rays és a kubai nemzeti válogatott közti mérkőzést tekinti meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.