galéria megtekintése

Egy biztos, a bevándorlóknak nem lesz jó

Valószínűleg a skót és walesi nacionalista pártok híveinek választási aktivitása dönti el, ki alakíthat majd kormányt Nagy-Britanniában a csütörtöki parlamenti választások után. A kint élő magyaroknak szinte mindegy, hogy ki nyer: minden nagy párt szigorítaná a bevándorlást.

Csütörtök este tíz óráig tartanak nyitva a szigetország többnyire iskolákban, templomokban és közösségi házakban berendezett szavazóhelyiségei, ahová becslések szerint a választásra jogosult 42 millió brit állampolgár 60-65 százalékát várják.

David Cameron 36 óra alatt 2080 kilométert tett meg
David Cameron 36 óra alatt 2080 kilométert tett meg
Toby Melleville / Reuters

A kampány utolsó két napján a pártok vezetői minden maradék erejüket bedobva járták be a szigetországot. A liberális demokrata Nick Clegg a legdélibb pont, Land's End és a legészakibb John o'Groats között 1600 kilométert tett meg. A fáradtság leginkább David Cameron kormányfőn látszott meg, aki 36 óra alatt 2080 kilométert hagyott maga mögött. A választás napja viszont már nyugalomban telik el. Mivel kampányszünet van, a tévéállomások csak semleges és ártalmatlan témákról tudósíthatnak, például az időjárásról (várhatóan szeles és esős), legfeljebb azt mutathatják, amint a főszereplők teljesítik állampolgári kötelességüket.

 

Röviddel a szavazóhelyiségek bezárása után kerül nyilvánosságra a BBC, az ITV és a Sky News közös felmérése, mely 2010-ben meglehetős pontossággal vetítette előre a végeredményt. Míg az első mandátum hagyományosan az észak-angliai Sunderland egyik körzetéből várható még éjfél előtt, az Anglia nyolcvan százalékában párhuzamosan sorra kerülő helyhatósági választás miatt az összkép csak pénteken délutánra válik világossá.

Ed Miliband
Ed Miliband
Stefan Wermuth / Reuters

A két nagy párt között a kampány utolsó napjára sem alakult ki különbség, az utolsó felmérés szerint a Konzervatív Párt 34, a Munkáspárt 33, a UKIP 14, a Liberális Demokraták nyolc százalékon álltak. Mind David Cameron, mind Ed Miliband elismerte, hogy valószínűleg egyikük sem fogja megszerezni az abszolút többséghez szükséges 323 mandátumot. Cameron azt hangoztatta, hogy nem lenne legitim egy Miliband vezette kormány, ha a Munkáspárt lényegesen kevesebb szavazatot kapna, mint a toryk, de a Skót Nemzeti Párt (SNP) támogatásával képes lenne lényeges törvényeket átvinni a parlamenten.

Magyar szempont

A bevándorlók szempontjából csak rossz és rosszabb változások jöhetnek. A hét mérvadó párt közül egyedül a Zöldek nem tartják indokoltnak a korlátozásokat és a bevándorlók bűnbakként kezelését.

Mind a Munkáspárt, mind a konzervatívok megszüntetnék azt a helyzetet, hogy az újonnan érkezettek azonnal hozzájussanak a jóléti szolgáltatásokhoz. Cameron négy, Miliband két munkaviszonyban eltöltött évben határozta meg segély és a családi pótlék igénybevételének kezdetét. A Labour megtiltaná, hogy állásközvetítők bizonyos munkakörökre csak külföldön keressenek jelentkezőket.

A Liberális Demokraták ragaszkodnának ahhoz, hogy kötelező nyelvoktatásban vegyenek részt azon munkakeresési segélyben részesülők, akik csekély angoltudással rendelkeznek. A bevándorlás ellenzését politikája alapkövének tekintő, euroszkeptikus függetlenségi párt (UKIP) szerint az elhibázott bevándorlási rendszert csak az EU-ból való ki­lépéssel lehet megjavítani.

Cameron korábbi koalíciós partnere, a Liberális Demokraták és az északír Demokratikus Unionista Párt (DUP) segítségére számíthat. A miniszterelnök „csaló trükk” előkészítésével vádolja az ellenzék vezérét, aki nem hajlandó egyértelmű választ adni arra, vajon inkább visszautasítaná-e a Downing Street 10. kulcsát, mintsem igénybe venné a karizmatikus Nicola Sturgeon vezette skót nacionalisták támogatását. Cameron mindenesetre a kormányfői rezidencia jogos lakójának fogja magát beállítani, ha a Konzervatív Párt kapja a legtöbb ­szavazatot.

Nicola Sturgeon skót nacionalista pártja lehet a mérleg nyelve
Nicola Sturgeon skót nacionalista pártja lehet a mérleg nyelve
Reuters

Ahogy erről Londonban dolgozó külföldi tudósítóknak a napokban Simon Hix, a London School of Economics professzora elmondta: nincs kötelező szabály arra, hogy szoros verseny esetén a legnagyobb pártnak vagy az előző kormány fejének lenne elsősége a kormányalakításban. Amíg azonban a következő adminisztráció nem alakul meg, a jelenlegi marad hivatalban. Miközben a háttérben alkudozások folynak, patthelyzet esetén május 27., a kormányprogram meghirdetése előtt semmi sem fog történni.

A potenciális „királycsináló”, Nick Clegg az utolsó pillanatokban is azzal fenyegetett, hogy csak olyan koalíció lehet életképes, amelyben pártja is részt vesz, ellenkező esetben karácsonyig újabb választásra kerülhet sor.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.