galéria megtekintése

Drónnal csempésznek abortusztablettákat Lengyelországba

3 komment

NOL

A pilóta nélküli repülőgép szombaton fogja ledobni a csomagját. A lengyeleknél néhány kivételtől eltekintve illegális az abortusz. A gyógyszerek pontos érkezési helyét pénteken hozzák nyilvánosságra. 

A Women on Waves nevű nonprofit szervezet tagjai – orvosok és aktivisták – Hollandiából hajón viszik magukkal a nem sebészeti úton történő terhességmegszakításhoz szükséges szereket olyan országokba, ahol illegálisak. A szervezet német és lengyel nőjogi csoportokkal együttműködve szervezi az akciót, amely az első ilyen lesz. 

A Langenort nevű holland úszó abortuszklinika 2003-ban a lengyelországi Wladyslawowo kikötőjénel
Rózsafüzér kereszttel a Langenort nevű holland úszó abortuszklinika előtt 2003-ban a lengyelországi Wladyslawowo kikötőjénel
Lukasz Gowala / Reuters

„Mindig új megoldásokat keresünk arra, hogy kihasználjuk az abortuszt szigorító törvényekben lévő kiskapukat” – magyarázza Rebecca Gomperts, a Women on Waves-et 1999-ben megalapító orvos a VICE News-nak. A csoport évek óta küld tablettákat – Mifeprisztont és Misoprostolt – postai úton Lengyelországba, azonban a vámhatóságok az utóbbi időben elkezdték lefoglalni a küldeményeket.

 

A tabletták szinte az összes többi európai országban elérhetőek, de Lengyelországban nincsenek bejegyezve.

Szedni őket elvileg törvényellenes, de a gyakorlatban a nők jogi következmények nélkül megtehetik.

1993-ban a lengyel kormány elfogadott egy törvényt, amely szigorítja az abortusz szabályozását, és csak nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén engedélyezi a terhességmegszakítást, illetve akkor, ha az anya vagy a magzat veszélyben van. Korábban legálisan kérhették a lengyel nők a nem kívánt terhesség megszakítását.

Míg a lengyel kormány jelentései szerint körülbelül 744 terhességmegszakításra kerül sor az országban évente, addig Gomperts szerint ez a szám közelebb áll az 50 ezerhez,

az orvosok pedig, akik illegális terhességmegszakításokat végeznek, idejétmúlt eszközöket és módszereket használnak, akár négyezer eurót is elkérve egy-egy műtétért. „A drón használatával fel akarjuk hívni a figyelmet arra, mivel kell ezeknek a nőknek a valóságban szembenézniük, és azt szeretnénk, hogy ismerjék az abortusztablettát, mint lehetőséget. Minél többen tudnak róla és kérik, annál nagyobb az esélye, hogy változást érjenek el a társadalomban” – tette hozzá.

A drónos akcióhoz Lengyelország logikus választás a földrajzi közelsége és a két ország nőjogi szervezeteinek jó kapcsolata miatt is. Gompertset a különböző nagyvállalatok, köztük a Google és az Amazon új, drónokat alkalmazó szállítási megoldásai inspirálták. „Azt gondoltam, hogy ha ők meg tudják csinálni, nekünk is menni fog” – mesélte.

Gomperts néhány hónappal ezelőtt lépett kapcsolatba a Cocia Basia tagjaival. Az újonnan alakult berlini szervezet lengyel nőknek segít legális terhességmegszakításra utazni Németországba. A csoport – amelynek neve lengyelül Barbara nénit jelent – pénzt gyűjt, hogy tablettához és más, nem műtéti úton történő terhességmegszakítási módszerekhez juttassa a nőket, vagy támogatja a Németországba utazásukat a műtétre. Sarah Diehl, a Cocia Basia egy tagja úgy fogalmazott, hogy a csoport „ugrott” a lehetőségre, hogy részt vegyen az akcióban.

„Bizonyos szempontból ez a lengyel kormány megszégyenítése is. Megmutatja, milyen abszurd az abortusztörvény, és hogy mi mindent kell tennie a nőknek, hogy joguk legyen dönteni. Lengyelországban az abortusz annyira megbélyegzett és démonizált dolog, hogy senki nem harcol érte”

– enged bepillantást az ország helyzetébe Diehl. „Ezzel azt is megmutatjuk a szomszédainknak Lengyelországban, hogy a nők segítenek egymáson." 

Gomperts és Diehl egyetért abban, hogy az abortusztabletták drónnal szállítása nem egy hosszú távú megoldás, azonban bíznak abban, hogy a dolog akkora figyelmet kap és annyi aktivistát mozgat meg, hogy követelhetik a törvény megváltoztatását. Azt remélik, hogy a jövőben más országokra – például az Egyesült Államokra – is kiterjesztik a projektet. Az öreg kontinensen Írországban és Máltán számít még bűncselekménynek az abortusz. 

Az akció máris kiváltotta az abortuszellenes csoportok tiltakozását, akik kilátásba helyezték a repülő lelövését, és tüntetést terveznek szombatra. Gomperts azonban számított hasonló negatív reakciókra. „Ez annak a jele, hogy a művi terhességmegszakításhoz való jog ismét napirenden van Lengyelországban, és erre szükség van. Meglátjuk, hogy mi történik szombaton. Nem olyan könnyű lelőni egy drónt. Hatékonyak és gyorsak.”

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.