galéria megtekintése

Orbán azt hiszi, szövetségest nyert, de mintha megátkozták volna

11 komment


Kőműves Anita

Az Egyesült Államok jelenlegi vezetésével alig van kapcsolata a magyar kormány által megbízott lobbicsoportnak. Az általunk megismert papírok alapján Connie Mack és csapata a republikánus ellenzék által uralt egyik parlamenti albizottságot tudhatja maga mellett. Így a milliárdos lobbiszerződés fő értelme az, hogy a magyar jobboldali sajtónak újabb okot ad az ­Orbán-kormány csodálatára.

Mindössze két év alatt döntő változás állt be Orbán Viktor és rendszerének washingtoni megítélésében – ezt kommunikáló jelentéseket küld Budapestre a kormány amerikai embere, Connie Mack. Ahogy azt lapunk szombati számában bemutattuk, a sok önfényezés főként egy washingtoni eseményen aratott vélt győzelemre alapoz. Ha a magyar kormány ügyének megnyert amerikai döntéshozók körét vizsgáljuk, az 1,4 milliárd forintért vásárolt országimázs még soványabbnak hat.

Dana Rohrabacher, az Orbán-kormány kétes hírű támogatója
Dana Rohrabacher, az Orbán-kormány kétes hírű támogatója
Shuji Kajiyama / Reuters

A Magyarországnak dolgozó lobbistáknak ugyanis egyetlen kongresszusi albizottság tagjaival sikerült olyan kapcsolatot kialakíta­niuk, hogy hatással tudjanak lenni rájuk – derül ki a csapat által az amerikai igazságügyi minisztériumnak beadott, munkájukat részletező dokumentumokból. Vagyis az egykori floridai republikánus képviselő, Connie Mack vezette csoport a 435 tagú képviselőház kilenc tagját tudja rávenni arra, hogy bizonyos meghallgatásokon tegyen a magyar kormánynak kedvező kijelentéseket, és szorongassa meg az Orbán-kormány kritikusait. Ám ezeknek a képviselőknek az amerikai külpolitika alakulására nincs hatásuk, és szavaik az amerikai sajtóban sem keltenek visszhangot. Legfeljebb a magyar média számára érdekes, mit mondanak.

 

Sőt, akár káros is lehet nekünk a lobbisták tevékenysége, hiszen az említett csoport, a képviselőház külügyi bizottságának „európai, ­eurázsiai és új biztonsági kihívások" nevű albizottságának elnöke Dana Rohrabacher kaliforniai republikánus képviselő. Az ő neve washingtoni külpolitikai körökben nem cseng jól, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök régi rajongója, szívesen büszkélkedik például azzal, hogy egykor szkanderoztak is. Egy a magyar–amerikai kapcsolatokat ismerő washingtoni forrásunk szerint őt bármilyen ügynek megnyerni inkább átok, mint áldás. Márpedig Rohrabacher a Mack-csapat legfontosabb kapcsolata, és a viszony egyre szorosabb: Rohrabacher a közeljövőben Magyarországra érkezik, és a VS.hu információi szerint Orbán Viktorral is találkozik.

Rohrabacher kiemelt szerepét bizonyítja az is, hogy a lobbisták feljegyzéseik alapján a leggyakrabban az albizottság egyik alkalmazottjával, Scott Cullinane-nel vannak kapcsolatban, őt az elmúlt fél évben összesen 55-ször keresték. Másokkal csupán egyszer-kétszer beszélnek hosszú hónapok alatt. Mack és emberei ugyan nem említik sem a Budapestre, sem az amerikai igazságügyi minisztériumba küldött anyagaikban, de a kongresszus adatbázisából kiderül: Cullinane konkrétan Rohrabacher alkalmazottja. (Emellett a Linkedln szakmai közösségi oldalra feltöltött profilja szerint 2010-ben két hónapig Budapesten az Autonómia Alapítvány gyakornoka volt.)

A Mack és csapata által Budapestre küldött dokumentumokból – amelyeket lapunk közérdekű ­adatigényléssel kért ki a Miniszterelnöki Kabinetirodától – a lobbisták munkamódszereire is fény derül. A 2015. áprilisi beszámoló szerint például amint értesültek arról, hogy az említett albizottság a magyar–amerikai viszonyról készül meghallgatást tartani, azt azonnal elkezdték „előkészíteni". Egy hónappal később Mack már azt állítja, az ő kezdeményezésükre tartották a meghallgatást.

Connie Mack
Connie Mack
JOE SKIPPER / Reuters

A hazaküldött jelentés eldicsekszik azzal, hogy a lobbicégnek jó kapcsolatai vannak az illetékes albizottság egyik munkatársával – ez csak Cullinane lehet. Azt tervezik, hogy összehoznak egy találkozót, ahol elcseveghet egymással az említett munkatárs, Mack és Szemerkényi Réka nagykövet. A találkozón azt szerették volna elérni, hogy beleszólásuk legyen még abba is, hogy a meghallgatáson kik legyenek azok a tanúk, akik a Magyarországgal szemben kritikus álláspontot képviselik. Arról nincs információ, hogy a találka létrejött-e, mert az egy hónappal későbbi jelentés megint kicsit másképp fogalmaz: e szerint az albizottság „megkereste" a lobbistákat, a tanácsukat kérve abban, kik lehetnének a magyar kormányt bíráló tanúk. Megint nem tudni, hogy vajon hallgatott-e a tanácsra a bizottsági alkalmazott, ám a szoros kapcsolatot látva ez nem elképzelhetetlen. A május ­19-i meghallgatáson a két „ellentanú" végül Simonyi András egykori washingtoni magyar nagykövet, a Johns Hopkins Egyetem Transzatlanti Kapcsolatok Központjának igazgatója és Tad Stahnke, a Human Rights First nevű kutatóintézet alelnöke volt.

Ám Mack és csapata nemcsak a kiválasztásukba akart beleszólni, biztosra akartak menni abban is, hogy a képviselők jól megszorongatják majd a kritikusokat. Mack és alvállalkozója személyesen látogatott el az albizottság hat képviselőjéhez, hogy „felkészítse" őket, és gyakorlatilag a szájukba adja a kérdéseket, amelyeket fel kell tenniük.

A lobbizás világát ismerő amerikai forrásunk szerint épp ezért érdemes egy egykori kongresszusi képviselőt felfogadni lobbistának, hiszen előtte egykori kollégái ajtaja nyitva áll.


Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.