galéria megtekintése

Egyre feszültebb a helyzet a Közel-Keleten

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 02. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

A reggeli órákban egy arab fiatal holttestére bukkantak Jeruzsálemben. Egyelőre nem ismertek a részletek, de nem sokkal azt követően, hogy tegnap eltemették az elrabolt és meggyilkolt izraeli fiatalokat, máris bosszúról beszélnek.

A 16 éves kamasz eltűnését tegnap jelentették Jeruzsálem arab lakónegyedéből, Beit-Haninából. Autóba tuszkolták, majd elhajtottak vele – állítják palesztin források. A rendőrség még vizsgálja, hogy a gyilkosságnak van-e köze a június 12-én elrabolt és meggyilkolt izraeli fiatalokhoz, de reggel óta az eddiginél is feszültebb a helyzet, a Guardian zavargásokról számolt be, Kelet-Jeruzsálemben palesztin fiatalok rendőrökkel csaptak össze. 

Szerda délelőtt több száz palesztin fiatal kövekkel dobálta Kelet-Jeruzsálemben az izraeli biztonsági erőket, valamint megrongáltak több villamosmegállót, mert feltételezésük szerint a palesztin tinédzser elrablása és megölése izraeli szélsőségesek bosszúja volt a június közepén meggyilkolt három izraeli fiatal haláláért – írja az MTI.

Mahmud Abbász palesztin elnök a gyilkosság elítélését kérte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja. A palesztin elnök hivatalának közleménye Izraelre hárította a felelősséget az arab tizenéves haláláért, s a felelősök kézre kerítését és megbüntetését követelte. „Ahogy mi elítéltük a három telepes elrablását és megölését, Izraelnek is valódi lépéseket kell tennie a telepesek támadásainak megállítására" – hangsúlyozta Abbász.

 

A palesztin Fatah párt is a zsidó államot okolta a történtekért. „Ez egy háborús bűncselekmény, szervezett terror. Egyenes következménye a megszálló jobboldali kormány folyamatos uszításának" – áll a Fatah rámalláhi közleményében.
Benjámin Netanjahu a lehető leggyorsabb nyomozást kérte a rendőrségtől a palesztin fiatal ügyében. „Felszólítom a feleket, hogy ne kezdjenek önbíráskodásba. Izrael jogállam, mindenkinek be kell tartania törvényeit" – emelte ki Netanjahu közleményében.

Mindez nem sokkal azt követően történt, hogy a közép-izraeli Modiinban tegnap eltemették a 19 napja elrabolt és meggyilkolt három izraeli tinédzsert. A temetés, a gyász nemzeti üggyé lett az országban. 

Ejal Jifrah, Gilad Saer és Naftali Fraenkel.
Reuters

A tizenhat éves Gilad Saer, s a vele egyidős amerikai-izraeli állampolgár Naftali Fraenkel, valamint a 19 éves Ejal Jifrah egy a palesztin területeken lévő vallási iskolából hazatérve ült be június 12-én éjjel két palesztin férfi autójába. Miután észlelték, hogy nem hazafelé viszik őket, megpróbálták riasztani a rendőrséget. Nem sikerült.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök és felesége, Sara (középen), Móse Jaalon védelmi miniszter, valamint Simon Peresz államfő társaságában. Baz Ratner / Reuters

A két férfi visszavitte őket Hebronba, és agyonlőtték a fiúkat, majd egy közeli mezőgazdasági területen félig eltemették a holttesteket. A kocsit felgyújtva hagyták egy lakatlan területen. Tizennyolc napon át tartott a keresés, a Fivérem Őrzője akció. Hiába.

Négyszáz hamaszost tartóztattak le, fél tucat halottja volt az akcióknak, többnyire olyanok, akik ellenálltak a razziáknak, illetve a katonákra támadtak. Az izraeli légierő rakétatámadásokkal sújtott a Gázai övezetben 34, a Hamaszhoz köthető célpontot, ahonnan ismét rakétákkal, aknavetőkkel lőtték Izrael területét.

Finbarr O'Reilly / Reuters

Az izraeli titkosszolgálat viszonylag hamar megnevezte azokat, akiket a fiatalok elrablásával gyanúsítottak. Egyikük apját is letartóztatták. Mindketten a Hamasz tagjai voltak, börtönben is ültek emiatt. A hajsza nem járt eddig eredménnyel, a keresett gyilkosokat nem találták meg.

Több tucat palesztint tartóztattak le a hajtóvadászat során.
STR / Reuters

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a nagy nyilvánosság előtt ígérte meg, hogy a tettesek fizetni fognak a három ártatlan fiatalember megöléséért. A palesztin hírügynökség szerint az egyik emberrabló házát a razziázó izraeli katonák felrobbantották; ezt később az izraeliek úgy magyarázták, hogy csak a ház ajtaját robbantották be, s ezzel okoztak károkat.

Lángokban a palesztin Ziad Avad otthona, akit azzal vádolnak, hogy lelőtt egy szolgálaton kívüli izraeli rendőrt. STR / Reuters

A majd három hétig tartó keresésnek komoly politikai vonatkozásai is voltak. Az izraeli kormány a kezdetektől fogva a Hamasz vétkességét állította, s közvetve Mahmud Abbasz palesztin elnök felelősségét sugallta a bűntényért. Abbasz ugyanis nemrég egységkormányt hozott létre a Hamasszal, amit Izrael élesen ellenez. A jelenleg Gázát uraló iszlamista párt és terrorszervezet nem hajlandó Izrael elismerésére, hivatalosan nem adja fel a terrort. A Hamasz különítményei többeket is elraboltak.

Netanjahu csak annyit ért el, hogy Abbasz nyilvánosan elítélte a fiúk elrablását, később a gyilkosságot. De nem határolódott el a Hamasztól, sőt, az izraelieket kárhoztatta a razziák során elhunytak haláláért, s azért is, hogy a letartóztatások „túlzottak” voltak. Abbasznak ezekkel a nyilatkozatokkal sikerült rontani amúgy is megroppant népszerűségét népe körében, miközben helyszíni tudósítók szerint a palesztinok továbbra sem a Hamaszt hibáztatják a rajtaütések, a letartóztatások, a fegyveres összecsapások következményeiért, s azért, hogy leállt az élet a Nyugati-parton (Ciszjordániában).

A három fiú halála feltehetőleg átrendezi az izraeli belpolitikai frontot. Netanjahu és a tőle is jobbra álló koalíciós partnerei durván követelik, hogy távozzon a kormányból Jáir Lapid pénzügy- és Cipi Livni igazságügy-miniszter. Mindkét centrista politikus a palesztinokkal való megegyezést sürgeti, és ellenzi a települések továbbépítését a palesztin területeken. Lapid és Livni is azt akarták, hogy az izraeli politika ne csak a konfliktussal, hanem a társadalom fájó kérdéseivel is foglalkozzék. A most harcos hangon megszólaló Netanjahu a nemzeti gyász hangulatát felhasználhatja arra, hogy átrendezze a koalíciót, s a centristákat a vallási és szélsőségesen nacionalista pártokkal cserélje le.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.