galéria megtekintése

Csak önkéntes menekültbefogadás lesz, Orbán győztesként jöhet haza

Csak az adott tagállam jóváhagyásával lehetne betelepíteni a területükre szír menekülteket – többek között ezt tartalmazta az Európai Unió és Törökország közötti megállapodás tervezete, amelyről csütörtökön kezdődött találkozójukon próbálnak megegyezni az uniós vezetők.

Nem kötelező kvóták, hanem önkéntes felajánlások alapján telepítenék be az EU tagállamaiba azokat a török menekülttáborokban élő szíreket, akik a közösség tagállamai és az ankarai kormány között formálódó, a migránsválság megfékezését célzó alku keretében esélyt kaphatnak arra, hogy átköltözzenek az unió területére.

Fotó: Francois Lenoir / Reuters

Összesen 72 ezer ember befogadásáról szólna a megállapodás. Az állam- és kormányfők asztalára tett javaslat így nem róna újabb kötelezettségeket a tagállamokra, és meghatározott időre szólna. (A Magyarország által bíróságon megtámadott kötelező kvótarendszerből 54 ezret még egyáltalán nem osztottak szét az EU-tagállamok között, az unión kívüli, úgynevezett harmadik országokból betelepítendő 22 ezres létszámból pedig mostanáig négyezer embert lelt otthonra Európában. E két kontingensből állna össze a törökországi csereprogram.)

 

Ám akár egyezséggel, akár anélkül végződik a találkozó, Orbán Viktor biztos győztesként tér haza a belga fővárosból. A miniszterelnök ugyanis azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy kiharcolja: csak a tagállamok önkéntes beleegyezésével lehessen menekülteket betelepíteni a területükre. Ezt a feltételt eleve tartalmazta a csúcs zárónyilatkozatának tervezete, és mostanáig egyetlen uniós döntéshozó sem javasolta ennek az ellenkezőjét, vagyis a Törökországból betelepítendő szírek kötelező befogadását.

A brüsszeli csúcs elé került uniós vállalás feltétele viszont, hogy minden, a görög szigetekre illegálisan érkezett migránst visszaküldhessenek Törökországba. Az ankarai kormány emellett azt is vállalná, hogy tengeri és szárazföldi határain meggátolja az illegális bevándorlást az EU-ba. Cserébe az unió minden egyes Törökországba visszaküldött szíriaiért cserébe egy másik szíriait telepítene át török menekülttáborokból az erre jelentkező tagállamba. Az átköltözésre azoknak lenne esélyük, akik nem léptek be illegálisan az EU területére. Ha az érkezők száma meghaladná a 72 ezret, a huszonnyolcak felülvizsgálnák a rendszert.
A megegyezés kilátásait a tanácskozás előtt még inkább óvatosan, mint derűlátóan megítélő Donald Tusk, a kormányfői fórum elnöke lapzártakor azt tervezte, hogy csütörtök este közös nevezőre hozza a tagállamokat, majd a közös álláspontot Ahmet Davutoglu török kormányfő elé terjeszti, aki a tervek szerint pénteken ül tárgyalóasztalhoz uniós kollégáival. Gyors megegyezés esetén Ankara már a hétvégén akcióba léphetne, látványosan visszaszorítva az Égei-tengeren virágzó embercsempészetet.

Tusk javaslatait azonban több tagállam fenntartásokkal fogadta, nem csak azért, mert végrehajtásuk egyesek szerint emberfeletti logisztikai feladatok elé állítja a menekültválsággal egyébként is megbirkózni képtelen Görögországot. Többen úgy vélték, hogy megvalósíthatatlan a törököknek júniusra beígért vízummentesség, mivel Ankara a vízumliberalizáció 72 feltételének csak a felét teljesítette. A magyar kormány például előbb annak az Ukrajnának biztosítaná ezt, amely már tavaly decemberben minden kritériumnak megfelelt. A legnehezebbnek azonban Ciprus meggyőzése ígérkezett, amely hosszú évek óta blokkolja a török csatlakozási folyamatot.

Mivel ennek felgyorsítása, illetve újabb csatlakozási fejezetek megnyitása is az EU-török alku része lenne, a huszonnyolc tagállam vezetője a vacsorán próbált olyan megoldást találni a problémára, amely a ciprusi görög és az ankarai kormány számára is könnyen megemészthető.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.