galéria megtekintése

Clintont balra tolták

49 komment


Kőműves Anita

Kissé unalmas beszéddel és baloldali programmal fogadta el az elnökjelöltséget Hillary Clinton.

Hillary Clinton élete eddigi legjobban várt beszédét mondta el csütörtök éjjel, amikor elfogadta pártja jelölését, és hivatalosan is elnökjelölt lett. A történelemben először jelölt nőt vezető amerikai párt a Fehér Házba, ám Clinton bizonyos szempontból megnyerhetetlen helyzetből indult. A demokraták négynapos elnökjelölő konvencióján a jelenlegi amerikai politikai élet legtehetségesebb szónokai beszéltek előtte, köztük Barack Obama elnök és a jelölt férje, Bill Clinton. A Demokrata Párt immár hivatalos elnökjelöltje mindig is jobban szeretett dolgozni, mint kampánybeszédeket tartani, s ez most is meglátszott.

Fotó: Carlos Barria / Reuters

Az amerikai sajtó péntek reggelre meghozta egyhangú ítéletét: a konvenciót záró 57 perces beszéd nem volt „nagyszerű", de jól sikerült. Ám mint arra a vox.com elemzése is felhívta a figyelmet: a volt külügyminiszter hű maradt önmagához, hiszen ha kicsit unalmasra sikerült is a beszéd, legalább olyan volt, mint a jelölt maga. Hiszen Clinton szeret aprólékosan megismerni egy problémát, mielőtt döntést hoz. Ezt maga is elismerte: „Igen, a legapróbb részletekkel is megizzadok, akár arról van szó, hogy [...] hány mentális betegeket gyógyító kórház van Iowában, akár arról, hogy mennyibe kerülnek a gyógyszerek. Mert ez nem csak apró részlet, ha az önök gyerekeiről vagy családjáról van szó. Ez nagyon fontos. És fontosnak kell lennie az elnök számára is."

 

Az elnökjelölt nem tért ki az ­e-mail-botrányra, s arra sem, hogy emiatt nem bízik meg benne a választók jelentős része. Ám a beszéde teli volt javaslatokkal, amelyek azt részletezték, mit tenne elnökként (lásd keretes írásunkat). Ezek legmeglepőbb eleme, hogy sokkal baloldalibb, mint azt a demokratáktól megszokhattuk. Azaz Bernie Sanders és sok millió támogatója el tudta tolni baloldali irányba az egykori New York-i szenátor programját.

Clinton választási ígéretei – példák a beszédből

♦ emelkedő, nők és férfiak számára egyenlő bérek

♦ a fegyvertartás szigorítása

♦ amerikai cégek támogatása, a nem tisztességes szabad kereskedelmi egyezmények elutasítása

♦ minimálbér-emelés

♦ harc a klímaváltozás ellen; megújuló energiaforrások támogatása

♦ ingyenes felsőoktatás a középosztálynak

♦ esély az amerikai állampolgárságra az illegális bevándorlóknak

A Clinton-beszéd nem lelkesítő víziót tálalt fel a hallgatóságnak, ám két nagyobb téma mégis kiemelkedett közülük. Az első annak történelmi jelentősége volt, hogy a volt first lady az első nő, aki valódi eséllyel indul a Fehér Házért. Clinton eddig ritkán beszélt női mivoltáról, ám csütörtök éjjel elfogadta és hangsúlyozta: óriási lépést tettek a nők az egyenjogúság felé. És ez a nőknek és a férfiaknak egy­aránt fontos, hiszen „ha akadályok omlanak le, az mindenkin segít".

A másik fontos üzenete az volt: Donald Trump nem való elnöknek. Gúnyolta a republikánus jelöltet, aki állítja: ő egyedül képes megoldani az Egyesült Államok problémáit. Clinton szerint viszont közösen kell dolgozni azért, hogy az ország fejlődjön. Szembeállította magát Trumppal, aki nagy szavakat használ, de semmi tapasztalata a kormányzásban, és nem is tudja megmondani, hogyan oldaná meg az USA előtt tornyosuló problémákat. Clinton ehelyett azt üzente: vagyok, amilyen vagyok, de legalább tudom, hogyan kell vezetni egy országot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.