galéria megtekintése

Clinton és Trump megállíthatatlan

0 komment


Kőműves Anita
NOL

Donald Trump és Hillary Clinton egyre biztosabban halad a cél, azaz az elnökjelöltség felé – derült ki az amerikai előválasztások legújabb fordulói nyomán. A demokraták három, a republikánusok két államban választottak.

A legnagyobb tét mindkét párt számára Arizona volt, itt lehetett a legtöbb delegáltat szerezni. Itt Trump és Clinton győzött, megerősítve eddigi vezető pozíciójukat. A republikánus párt arizonai szabályai szerint az államban a „győztes mindent visz" elve alapján minden delegáltat Trump vitt el, így még jelentősebb volt számára a diadal.

Pedig mind a republikánus Ted Cruz, mind a demokrata Bernie Sanders rengeteg pénzt és időt öltek Arizona megszerzésébe. Ugyanis ha győzni tudtak volna a hatalmas déli államban, az azt mutatta volna, hogy a politikai megmondóemberek általános vélekedésével ellentétben igenis van még esélyük arra, hogy fordítsanak a verseny állásán és megszerezzék pártjuk elnökjelölti pozícióját. Ez nem sikerült.

Fotó: Mario Anzuoni / Reuters

 

Más államokban viszont Cruz és Sanders is jól szerepeltek, ami azt jelenti, hogy az állás semmit sem változott: Clinton és Trump vezet, de kihívóik továbbra is sok fejtörést okoznak nekik.

Utah és Idaho államokban a demokratáknál Bernie Sanders vermonti szenátor győzött, ráaádásul hatalmas fölénnyel. A közvélemény-kutatásokra szakosodott portál, a FiveThirtyEight szerint Sanders így több delegáltat szerzett az este folyamán, mint Clinton – ami ugyan nem rázza meg a volt külügyminiszter kampányát és nem rontja sokban az esélyeit. De azt megmutatta, hogy Sanderst még mindig nem lehet teljesen leírni.

Igaz, Clinton olyannyira elhúzott, hogy Sanders számára már csak azért éri meg versenyben maradni, hogy minél nagyobb befolyása legyen a nyár végi pártkongresszuson. A Utahban és Idahóban aratott győzelmekbe még hetekig fog kapaszkodni Sanders, ám az amerikai sajtó figyelmeztet: várható volt, hogy a vermonti szenátor megnyer néhány kisebb, fehér államot. Ám Clintont már csak akkor tudná behozni, ha Arizona-méretű államokban kezdene győzni, ráadásul legalább 80 százalékos támogatottsággal.

A republikánusoknak csak lassan sikerült összeszámolniuk a szavazatokat Utahban, ahol a Washington Post tudósítása szerint most először próbálkoztak online szavazással, és a rendszer súlyos hibákkal, akadozva működött. Ám magyar idő szerint reggelre kiderült: Ted Cruz texasi szenátor szerezte meg az első helyet, ráadásul úgy, hogy besöpörte a szavazatok több mint 50 százalékát. Ez pedig az állam előválasztási szabályai szerint azt jelenti, hogy az övé az állam összes delegáltjának a szavazata.

Fotó: Sam Mircovich / Reuters

Trumpot ezzel még nem állítja meg, legfeljebb lassítja: az amerikai lap szerint az ingatlanmilliárdos már nem is Cruzzal vagy John Kasich ohiói kormányzóval versenyez, hanem a bűvös 1237-es számmal. Ennyi delegáltat kellene ugyanis szereznie ahhoz, hogy már első körben ő legyen a republikánus párt elnökjelöltje, és hogy az elnökjelölő konvención meg se próbálhassa a párt kicsavarni a kezéből a jelöltséget. A Trumptól rettegő pártelitnek ugyanis már ez az utolsó reménye.

Republikánus oldalon az állás a következő: Donald Trump 738 delegálttal az első helyen áll, mögötte Ted Cruz a második 463 delegálttal. Rajtuk kívül már csak John Kasich ohiói kormányzó van versenyben, neki 143 delegáltat sikerült eddig szereznie.

A demokrata versenyben 2383 szavazat kell a jelöltség megszerzéséhez. Hillary Clintonnak szuperdelegáltakkal együtt most 1681 szavazata van, Bernie Sandersnek pedig 927. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.