galéria megtekintése

Nyílik a terrorellenes harc új frontja

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 02. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Megrendítette Nagy-Britanniát a múlt pénteki szúszai terrorista merénylet, amelynek harmincnyolc halálos áldozata közül harminc brit állampolgár. A tunéziai terrortámadás néhány nap híján a londoni metrón és egy autóbuszon tíz éve, összehangoltan végrehajtott, ötvenkét áldozatot követelő merénylet évfordulóján történt.

Egy másik különös időbeli egybeesés, hogy éppen ezen a héten tartották az Egyesült Királyság eddigi legátfogóbb, régóta szervezett terrorizmusellenes hadgyakorlatát is, egy szimulált fegyveres akciót, amelyben több száz rendőr mellett négyszáz katona és az SAS elit kommandó tagjai is részt vettek.

A tunéziai merénylet egyik áldozatának koporsója érkezik a légierő Brize Norton-i támaszpontjára
A tunéziai merénylet egyik áldozatának koporsója érkezik a légierő Brize Norton-i támaszpontjára
Reuters

A szélsőséges nézetekkel szembeni, a brit kormányfő által „totális fellépésnek” nevezett új koncepció jegyében David Cameron miniszterelnök felszólította az iskolákat, egyetemeket, sőt a börtönöket is, hogy az ifjúság védelmében akadályozzák meg a fiatalok radikalizálódását. A konzervatív politikus úgy látja, az oktatási intézményeknek fel kell hívniuk a tanulók figyelmét annak veszélyére, hogy a szélsőségesek az internet kínálta lehetőségek kiaknázásával próbálnak meg diákokat beszervezni.

 
Ez most csak gyakorlat
Ez most csak gyakorlat
Peter Nicholls / Reuters

Cameron a tanintézetek riasztása mellett a média felelősségére is figyelmeztetett. Parlamenti felszólalásában kipécézte a BBC közszolgálati óriást az Iszlám Állam kifejezés használata miatt. Szerinte helyesen „az úgynevezett Iszlám Állam”, vagy az ISIL és ISIS bevett rövidítésekkel kellene emlegetni. A kormányfő nem államnak, hanem „felháborító, barbár rezsimnek” tartja a szervezetet, amely „kifordítja eredeti mivoltából az iszlám vallást”.

Döbbent turisták a merénylet színhelyén
Döbbent turisták a merénylet színhelyén
Zohra Bensemra / Reuters

Péntek délben, egy héttel a terrorista tömeggyilkosság után a szigetország egyperces néma csenddel emlékezik meg a szúszai áldozatokról. Ami a fegyveres akció elkövetőjét, Szejfeddin Rezgujt illeti, a Sky News eloszlatta azt a tévhitet, hogy „magányos farkasként” cselekedett volna. Az egykori életvidám tánctanár és egyetemista az elmúlt négy évben ötfős terroristacsoport tagja volt. A titkos sejtnek legalább két tagja kapott kiképzést Szíriában, míg Rezguj a nyugatiak elleni szúszai támadás előtt négy hónapot töltött egy líbiai kiképzőtáborban.

A hírcsatorna vezető tudósítója, Stuart Ramsey a kairouani egyetem tucatnál is több hallgatójával beszélgetett. Egyiküknek Rezguj bevallotta, hogy dzsihadista és tagja az IS-nek. A fiatalember – a beszámoló szerint – képes volt elleplezni valós világnézetét és azt a látszatot kelteni, hogy csak a könnyed élet, az italozás, a szex és a breaktánc érdekli.

Vérfürdő a Sínai-félszigeten

Legalább száz halálos áldozatot követeltek azok az összehangolt támadások, amelyeket az Iszlám Állam „egyiptomi kirendeltségének” tagjai követtek el a Sínai-félsziget északi részén lévő határőrposztok ellen összesen tizenöt helyszínen.

Egyiptomi sajtójelentések szerint hetven dzsihadista ütött rajta a biztonsági erőkön, s legalább ötven katonát, illetve határőrt öltek meg. A biztonsági erők mintegy 40-50 fegyveressel végeztek. A harcokban több mint tíz civil is életét vesztette. Miután hétfőn az egyiptomi főállamügyész bombamerénylet áldozata lett, Abdel Fattah el-Sziszi államfő keményebb terrorellenes törvényeket helyezett kilátásba.

A többi között azt hogy a kiszabott halálos ítéleteket haladéktalanul végrehajtják. (Hírösszefoglalónk)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.