galéria megtekintése

Büntetlen aljasság - Gyerekeket erőszakoltak meg ENSZ-katonák

0 komment


Veres Dóra

Éhező nőket és gyermekeket kényszerítettek szexre az ENSZ békefenntartói a Közép-afrikai Köztársaságban és Kongóban. Eddig csupán afrikai katonákat vontak felelősségre, a franciák Francois Hollande államfő fogadkozása ellenére továbbra is szabadlábon vannak.

Az ENSZ ösztönös válasza figyelmen kívül hagyni, tagadni, leplezni és titkolni a békefenntartók által elkövetett szörnyűségeket – mondta a Népszabadságnak Paula Donovan, az AIDS-mentes Világ társigazgatója.

ENSZ-őrjárat Szudánban.
Mohamed Nureldin Abdallah / Reuters

A szervezet tavaly szerezte meg az ENSZ titkos belső jelentését, amely szerint 2013 decembere és 2014 júniusa között tizennégy francia katona, valamint öt csádi és egyenlítői-guineai fegyveres szexuális aktusra kényszerített 8 és 15 év közötti gyerekeket az élelemért és némi pénzért a Közép-afrikai Köztársaság fővárosában, Banguiban. Donovan – gyermekvédelmi szervezete az UNICEF volt munkatársa – lesújtónak találja, hogy az egy évvel ezelőtt kirobbant botrány óta még egyetlen elkövetőt sem vontak felelősségre.

 

Az ENSZ békefenntartóit nem először vádolták meg azzal, hogy szexre kényszerítik a kiszolgáltatott civileket a konfliktus sújtotta országokban. Az eddigi információk alapján grúz, tanzániai, kongói köztársasági és kongói demokratikus köztársaságbeli katonák is érintettek. – Hiába ígért könyörtelen megtorlást Francois Hollande a Sangaris elnevezésű hadműveletben részt vevő katonák kegyetlenkedéseinek nyilvánosságra kerülése után, eddig egyetlen francia ellen sem emeltek vádat – jegyezte meg Donovan, hozzátéve, április elején három kongói tiszt és tizenegy tanzániai békefenntartó állt bíróság elé, és már ezt is nagy eredménynek tartja.

Az ENSZ vizsgálatai szerint több mint száz nőt, illetve gyereket bántalmaztak a békefenntartók, a visszaélések zöme a Közép-afrikai Köztársaságban – ahol az ENSZ közép-afrikai missziója (MINUSCA) 2014 szeptemberében vette át az Afrikai Unió feladatait – és Kongóban történt. Ennél jóval több áldozat lehet, de sokan nem mernek beszélni.

– A bestialitással kapcsolatos felvetés borzasztó, de egyelőre nem tudjuk megerősíteni az állítás hitelességét – írta a Népszabadságnak az UNICEF munkatársa, Suzanne Suh. A jelentés szerint 2014-ben a Sangaris egyik parancsnoka négy lányt arra kényszerített, hogy kutyával közösüljenek. Egyikőjük később életét vesztette, az egyik életben maradt lányt pedig a helybeliek azóta csak „Sangaris kutyájának" hívják. Suh megjegyezte, az UNICEF minden áldozatnak személyre szabottan próbál segíteni, orvosi vizsgálaton esnek át, pszichológusok segítik a trauma feldolgozását, majd anyagilag is támogatják a rászorulókat. Ha szükséges, kiemelik a családból és nevelőszülőkhöz költöztetik a bántalmazott gyerekeket, akiknek sorsát helyi civil partnereik segítségével követik nyomon.

– Független vizsgálatra és törvényszékre lenne szükség – mondta Paula Donovan. – Ez ördögi kör: a békefenntartók visszaéléseit az ENSZ-család tagjai vizsgálják ki. Pártatlan, megbízható bizottságra van szükség, amely feltárja a visszásságokat – vetette fel.

Azzal az ENSZ emberi jogi főbiztosa, Zeid Ra'ad Al Hussein is egyetért, hogy az egyes kormányoknak felelősségre kell vonniuk csapataikat. Augusztusban lemondott a MINUSCA akkori parancsnoka, februárban pedig 800 kongói békefenntartót küldtek haza.

Új elnök, régi konfliktus

A Séléka muszlim lázadócsoport 2013-ban döntötte meg a keresztény Francois Bozizé államfő hatalmát a Közép-afrikai Köztársaságban. Az egykori francia gyarmaton véres összetűzések törtek ki a muzulmán szervezet fegyveresei és az ellenük fellázadó keresztények között. Az ország azóta is megosztott, az új elnök, Faustin-Archange Touadéra is keresztény.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.