galéria megtekintése

A közös Európa

2 komment


Tanács István

Az utóbbi időben ismét éleződött a vita, hogy több vagy kevesebb Európára, „Európai Egyesült Államokra" vagy a „nemzetek Európájára" volna-e szükség ahhoz, hogy kontinensünk valamennyire megőrizze a világban eddig elfoglalt helyét, fenntartsa a második világháború után kialakult békét, és megtartsa vagy növelje a lakosság jólétét. Jelen pillanatban ez tipikusan a különféle gazdasági és hatalmi elitek vitája, amelyről nemigen akarják megkérdezni az állampolgárokat.

Hosszú ideig volt egy gyorsuló-lassuló egységesülési folyamat, amelyet azonban nem a periféria mostanában (szélső)jobbra tolódó szegényebb országai, hanem a francia és a holland szavazópolgárok utasítottak el legelőször 2005-ben, alig egy évvel a 10 országra kiterjedő keleti bővítés után. Ott, akkor nem az elitek voltak a fő akadályai a közös európai jogosítványok bővülésének, a nemzeti szuverenitás mind nagyobb része feladásának, hanem mag-Európa két fontos országának polgárai. Előzmény volt, hogy a norvégok a saját elitjük ellenében kétszer szavaztak az uniós csatlakozás ellen, és nemcsak az angolok, hanem a svédek és a dánok is elutasították a közös valutát.

A nemzeti identitásokhoz képest az európai identitás meglehetősen gyenge – de kérdés, miért nem foglalkoznak ezzel érdemben azok, akik egységes Európát akarnak. Egy Európai Egyesült Államok mégsem csak a brüsszeli apparátusok központosított hatalmát kellene hogy jelentse, hanem valami népképviseleti közös akaratot is. Ehhez képest az Európai Bizottság „centrális erőterét" olykor a hatalommegosztás minimális lehetőségével is alig rendelkező Európai Parlament is zavarja.

 

Az Európai Egyesült Államok gondolatát nemcsak a nemzetközi apparátusok, bankok és multinacionális nagyvállalatok, titkosszolgálatok és hadseregek optimális működésének terepeként kellene tukmálni az emberekre, hanem megmondani, hogy az átlagembereknek ez miért jó. Már ha nekik is jó egyáltalán. Abban, hogy jó lehet, legalább a csatlakozási népszavazások idején, a véleményüket kinyilvánítók többsége igenis hitt. Aztán sokan, nagyon sokan csalódtunk. Én például most is úgy érzem, a pénz meg a hatalom akar még erőteljesebben centralizálódni, miközben rengetegen azt szeretnénk, hogy egységesüljenek a bérek és a szociális juttatások is. Hogy a társadalmi és a regionális különbségek legalább ne nőjenek sem országon, sem az Európai Unión belül. De e folyamatokra európai mértékben egy ember szavazatának még csekélyebb hatása van, mint nemzetállami keretek között.

Nem látom jeleit, hogy akik most – a terrorizmus, a migráció, a globális gazdasági verseny stb. miatt – több Európát követelnek, azok ezt tényleg demokratikusan, meggyőzve és nem a népre ráerőszakolva, csak nevében mindenki Európájaként akarnák megvalósítani. Ám amit erőből, a társadalmak feje fölött hoznak létre, azt nem uniónak hívják, hanem birodalomnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.