galéria megtekintése

Brüsszel vizsgálná Orbán illiberális rendszerét

Négy év leforgása alatt immár az ötödik kritikus állásfoglalást fogadta el szerda délben az Európai Parlament a magyarországi helyzetről.

Az Európai Parlament szerdai állásfoglalásában ismét felszólítja az Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul kezdje el a magyarországi demokrácia, jogállamiság és alapvető jogok, valamint egy sor intézkedés együttes hatásának az alapos vizsgálatát, majd ennek alapján értékelje, hogy fennáll-e az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti súlyos jogsértés kockázata.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a szerdai strasbourgi ülésen - szemmel vernek
Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke a szerdai strasbourgi ülésen - szemmel vernek
Vincent Kessler / Népszabadság

Az Európai Parlament szocialista, liberális, zöld és szélsőbaloldali frakcióinak a magyarországi helyzetről szóló közös állásfoglalása - amelyet a magyar EP-képviselők közül Jávor Benedek, Niedermüller Péter és Szanyi Tibor jegyzett -előterjesztőként - 327 igen szavazattal, 293 ellenében többséget kapott a szerdai szavazáson.

 

Megismételve az idén júniusban elfogadott EP határozat vonatkozó részeit, az indítvány ismét felszólítja az Európai Bizottságot, hogy kezdjen mélyreható vizsgálatot annak feltárására, sor került-e Magyarországon az unió alapját képező értékek súlyos, rendszerszintű megsértésére.

Az állásfoglalás sajnálattal állapítja meg, hogy az Európai Unió nem lépett fel kellő eréllyel a magyarországi jogsértésekkel szemben, így hozzájárulhatott a jogállamiság aláásására irányuló, aggasztó jelenségek felbukkanásához más tagállamokban is. Hangsúlyozza, hogy az egyes országokról szóló elemzéseknek és értékeléseknek tényeken kell alapulniuk és objektívnek kell lenniük.

A parlament határozottan bírálja az Európai Bizottság és a kormányközi döntéshozó fórum, a Tanács tétlenségét. Felszólítja ezeket az intézményeket, valamint az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsot, hogy folytassanak vitát és fogadjanak el következtetéseket a magyarországi helyzetről.

Az EP véleménye szerint a kötelezettségszegési eljárások az esetek többségében nem vezettek valódi változásokhoz, és képtelenek voltak a problémák megfelelő kezelésére. Az EP aggasztónak tartja a Magyarországon nemrégiben elfogadott menekültügyi és határrendészeti jogszabály-módosításokat, köztük azt a sebtiben elfogadott intézkedéssorozatot, amelynek nyomán rendkívül megnehezült, sőt csaknem lehetetlenné vált a nemzetközi védelem biztosítása a migránsok és a menedékkérők számára.

Kifogásolja emellett a menedékkérők kriminalizálását, a visszaküldés tilalmára vonatkozó elv megsértését, az idegengyűlöletet terjesztő retorikát, a kormány által irányított kommunikációs kampányt és nemzeti konzultációt, amely a migránsokat szociális problémákkal és biztonsági kockázatokkal azonosítja.

Egyúttal elégedetten állapítja meg, hogy a Bizottság kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett a menekültügyi jogszabályok nem megfelelő alkalmazása miatt. Az állásfoglalás felszólítja a magyar kormányt, hogy a menekültválság miatt hozott rendkívüli intézkedéseket vonja vissza.

A szöveg felszólítja az Európai Bizottságot, hogy folytassa vizsgálatait, és a teljes jogi eszköztárát vesse be annak érdekében, hogy biztosítsa az európai uniós támogatások átlátható és szabályszerű felhasználását Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.