galéria megtekintése

"Brüsszel nem mer szembeszállni Orbán rendszerével"

22 komment

NOL

Hosszasan bírálta Brüsszel és az Európai Unió Magyarországhoz való hozzáállását a Committee to Protect Journalist (CPJ, Bizottság az Újságírók Védelmében) európai képviselője, Jean-Paul Marthoz. A CPJ egy független nonprofit szervezet, mely a sajtószabadságért küzd az egész világon. Az újságírókat védő bizottság októberi tényfeltárása során rájött, hogy Orbán Viktor már egyáltalán nem fél Brüsszeltől, és Magyarország szögesen ellentétes véleményt vall az Iszlám Állam, az ebola és Ukrajna kérdésében, mint Európa többi országa. A CPJ elsősorban a médiatörvény kapcsán vizsgálta az unió és a magyar vezetés viszonyát.

Az ellentmondásos alkotmány és az erősen bírált médiatörvény óta a Fidesz irányította kormány ügyesen tett eleget Brüsszel kérésének, és minimálisan változtatott az elfogadott törvényeken. Ennek ellenére Neelie Kroes, digitális ügyekért felelős leköszönő biztos júliusban bírálta a magyar sajtószabadságot, amely szerinte még mindig nagy fenyegetettségnek van kitéve. A cikk megjegyzi, hogy a magyar kormány az ilyen bírálatok hallatán politikai elfogultsággal vádolja kritikusait, és rosszhiszeműnek vagy tudatlannak minősíti őket.

Orbán barátokra lelt olyan országoknál, melyek vezetői szintén bírálják Brüsszelt
Orbán barátokra lelt olyan országoknál, melyek vezetői szintén bírálják Brüsszelt
Francois Lenoir / Reuters

A tényfeltáró cikk a médiahatóság összetételében is talált kivetnivalót. A CPJ egyik hivatalos partnere nyíltan elismerte, hogy a Médiatanácsban Fidesz-párti tagok ülnek. Az EU Alapjogi Chartája, amely több, mint egy darab papír, nyilvánvalóan vigyázva figyel a kétharmados kormány ténykedésére, mely jutalmazza a hozzá közel álló médiumokat, és bünteti kritikusait. (A cikkben megjegyzik, hogy a kétharmados többséget a parlamenti választás során leadott szavazatok 44,54%-kal érték el.)

 

Valódi politikai akarat kell azonban, hogy fellépjenek egy olyan uniós tagországgal szemben, amely sérti az EU legalapvetőbb értékeit. A cikk szerint ez azért nem történhet meg, mert Orbán barátokra lelt olyan országoknál, melyek vezetői szintén bírálják azt, hogy Brüsszel túlzottan beleavatkozik a belügyeikbe. Másfelől a Fidesz rendelkezik egy erős taglétszámmal az Európai Néppártban, melynek támogatását és védelmét is élvezi.

Marthoz megemlíti, hogy Orbánt José Manuel Barroso, az Európai Bizottság október 31-én leköszönő elnöke is megvédte. Barroso ráadásul szeptemberben Budapestre látogatott, hogy aláírjon egy 21 millió eurós partnerségi megállapodást a kohéziós alapok felhasználásáról, és hogy átvegye díszdoktori címét a Corvinus Egyetemen.

A CPJ ironikusnak tartja, hogy az Orbán-kormány a legtöbb kritikát az EU-n kívülről kapja. Megemlítik Barack Obama amerikai elnök szeptember 23-án elhangzott mondatát, mely szerint Magyarországtól Egyiptomig a civil társadalom nyílt megfélemlítése zajlik, vagy Victoria Nuland amerikai diplomata bírálatát, mely nacionalizmussal, a civil szervezetek vegzálásával és a szabad sajtó korlátozásával vádolja a magyar kormányt.

A cikk írója szerint a Magyarországon történő szabálytalanságok folyamatosan az EU napirendjére kerülnek. Megemlíti például a strasbourgi, október 20-i vitát a magyar médiatörvényről, melyet az európai szocialisták és a liberálisok kezdeményeztek. A következő napon az Európai Bizottság, a Tanács és a Parlament képviselői megállapították, hogy Magyarország nem sértette meg az EU-s alapjogokat a törvénnyel.

Orbán brüsszeli pártolása ellenére a "magyar akta" továbbra is nyitva marad. A cikk megemlíti, hogy az Európai Emberi Jogi Bíróság elmarasztalta Magyarországot a magyar egyházügyi törvény miatt, és megerősítette, hogy az ország alaptörvénye is sérti a vallásszabadságot.

Októberben a német RTL Group nyújtott be panaszt Magyarország ellen az Európai Bizottsághoz, melyben a reklámadót bírálják. De a cikk megemlíti Navracsics Tibor meghallgatását is, mint vitatott ügyet a magyarok kapcsán.

Jean-Paul Marthoz szerint Orbán súlyos hibákat követett el, mivel bemutatta a kereszténydemokrata alternatívát a liberális demokráciával szemben, de nem támogatta a polgári keresztény párti Jean Claude Junckert a EB elnöki posztjáért indított kampányban. Mindemellett az Orbán-kormány óriási anyagi támogatást kap az EB-től, cserébe pedig Magyarország megegyezik az oroszokkal a paksi atomerőmű bővítésében. A cikk kiemeli, hogy Orbán folyamatosan kifejezi szimpátiáját az autoriter rendszerek mellett, különösön Vlagyimir Putyin és Oroszország irányába.

A CPJ igazat ad a magabiztos magyar tisztviselőknek és a csalódott ellenfeleknek, hogy Brüsszel bizony nem mer szembenézni Orbán Viktorral. A magyar miniszterelnök élvezi az Európai Néppárt tagságának előnyeit az Európai Parlamentben, mely támogatja Orbán kereszténydemokrata demokráciába vetett hitét a liberális demokráciával szemben. Ha pedig erre nem számíthatna, még mindig ott vannak a tőle jobbra elhelyezkedő képviselők és pártcsaládok, melyek osztják a nacionalizmusát és az euroszkepticizmusát.

Marthoz azzal zárja cikkét, hogy Magyarország az újonnan alakuló Európai Parlament napirendjére is felkerült. Az EB második legerősebb biztosa, a holland Frans Timmermans a párbeszédet emelte ki legfontosabbként a konfliktusok kapcsán, de megemlítette, hogy ha egy ország rossz útra tér, akkor alkalmazzák az Alapjogi Charta 7. cikkelyét, amely alapján ki is zárhatnak egy országot az Európai Unióból.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.