galéria megtekintése

Brit eredményváró: muszlim főpolgármester, munkáspárti vereséggel

16 komment


Fenes Gábriel

A történelem során először lehet iszlám vallású főpolgármestere Londonnak a munkáspárti Sadiq Khan személyében. Csütörtökön helyhatósági és regionális parlamenti választásokat tartottak Nagy-Britanniában, amelynek legnagyobb vesztese a Munkáspárt lehet, amely országosan körülbelül 150 mandátumtól is eleshet. A szélsőjobboldali UKIP viszont először kerülhet be a walesi nemzetgyűlésbe.

Félelem helyett reményt ígér Londonnak a negyvenöt éves Sadiq Khan, aki az Európai Unió legnépesebb városának első muszlim főpolgármestere lehet. Londonban csütörtökön tartottak választást, amelynek eredményeire péntek délutánig még várni kell, az azonban az előzetes közvélemény-kutatásokból is biztosra vehető, hogy a pakisztáni bevándorló családból származó munkáspárti politikus veheti át a brit főváros vezetését Boris Johnsontól. A YouGov a választás előtti két napban készített felmérése szerint a londoniak 43 százaléka támogatta Khant, míg 32 százalékuk a konzervatív párti Zac Goldsmith-t.

Sadiq Khan érkezik a szavazóhelyiséghez
Stefan Wermuth / Reuters

A két jelölt közti harc a voksolás előtti utolsó hetekben mondhatni eldurvult. A dúsgazdag alsóházi politikus származásával támadta muszlim ellenfelét. Goldsmith és a toryk vezetője, David Cameron brit kormányfő folyamatosan azzal vádolta Khant, hogy szélsőségeseknek ad teret. A pakisztáni származású politikus ugyanakkor állította, hogy ő pont a szélsőségesek ellen harcol. Sadiq Khan végig pozitív kampányt folytatott Londonban, a metropolisz sokszínűségét dicsérte. Azt kérte a londoniaktól, hogy adjanak neki esélyt úgy, ahogy azt korábban a családjával is tették felmenőik. Ugyanakkor rávilágított a metropoliszban tapasztalható lakhatási problémákra is, és ígéretet tett, hogy 2020-ig befagyasztja a jegy- és bérletárakat a tömegközlekedésben. Khan szerint Goldsmith negatív kampányt folytatott ellene, és egyáltalán nem kínált megoldást a londoniak problémáira.

 

Walest és Skóciát is elbukhatta a Munkáspárt

Hiába azonban Sadiq Khan sikere a londoni választásokon, a csütörtöki helyhatósági voksolás nagy vesztese a Munkáspárt lehet, amely országosan körülbelül 150 mandátumtól eshet el. Az ITV által készített exit poll alapján a Munkáspárt 27, a Konzervatívok 11, a Plaid Cymru (Wales pártja) 12, a Liberális Demokraták 2, a UKIP 8 mandátumot szerzett a hatvanfős walesi nemzetgyűlésben. A Labour ezzel elveszítette többségét, a szélsőségesek pedig elkönyvelhetik első sikerüket, hiszen először kerülnek be képviselőik a nemzetgyűlésbe. A Munkáspártnak koalíciós partnerre lesz szüksége a brit tagország irányításához.

Nicola Sturgeon skót kormányfő ünnepel
Russell Cheyne / Reuters

A Labour Skóciában is nagyot bukhat. A skót parlament 129 mandátumának többségét várhatóan a Skót Nemzeti Párt viszi el. A Nicola Sturgeon vezette alakulat akár az abszolút többséget is megszerezheti. A Munkáspárt azonban a harmadik helyre is visszacsúszhat, ami óriási vereség lenne számukra a legerősebb ellenzéki párt szerepe után, amelyet a Konzervatív Párt vehet át tőlük. Skóciában sokat rontott a Labour esélyein az elmúlt hetek antiszemita botránya, amely miatt felfüggesztették Naz Shah és Ken Livingstone képviselőket. 

A helyhatósági választás eredménye könnyen jelentheti Jeremy Corbyn munkáspárti vezető bukását is. A Labour legfontosabb politikusai egyelőre kiállnak a pártelnök mellett, és nem szeretnének messzemenő következtetéseket levonni az eddig feldolgozott választási adatokból. Corbyn számára azért is lenne kínos a nagy vereség, mert a választások előtt végig azt bizonygatta, hogy a Munkáspárt nem veszít majd eddigi képviselői helyeiből.

Szavazatszámlálás Glasgow-ban
Russell Cheyne / Reuters

A szavazatok számlálása folyamatosan zajlik. Skócia és Wales mellett az északír törvényhozás tagjairól, az angliai városi és kerületi tanácsi képviselőkről is döntöttek a választók.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.