galéria megtekintése

Bosszút esküdött az ukrán szélsőjobb

0 komment

Poór Csaba

A megbízott védelmi miniszter posztjába került Ukrajnában a Krím elveszítése. Ihor Tenyuh, aki alig egy hónapot töltött a tárca élén, maga ajánlotta fel távozását, mondván, bár ő megtette a szükséges intézkedéseket, egyes vélemények szerint a hadvezetés nem látta el megfelelő parancsokkal a katonákat.

Az első szavazáskor a képviselők még nem fogadták el a lemondását, ám a frakcióvezetők tanácskozása után már igent mondtak rá, és Mihajlo Koval határőrtábornokot választották meg a védelmi tárca új ügyvivő vezetőjének.

Tenyuh előzőleg beszámolt arról, hogy az ukrán és az orosz vezérkari főnök megállapodott a krími ukrán haderő kivonásának menetében. Az egységek fegyverzetükkel, haditechnikai eszközeikkel együtt hagyják el a félszigetet – mondta az admirális. Igaz, Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megjegyezte: az ukrán katonák szabadon távozhatnak, de azt a moszkvai védelmi minisztériumban döntik el, hogy fegyvereikkel vagy nélkülük. A távozó miniszter arról is beszámolt, hogy összesen 6500, a haderőkhöz kötődő ember – 4300 katona és tengerész, valamint a hozzátartozóik – szándékozik elköltözni a Krímből. Vagyis az ott állomásozó ukrán egységek állományának nagy többsége marad. Az orosz akciók kezdetekor még közel 19 ezer ukrán fegyveres szolgált a félszigeten. Ők szabadon, rendfokozatuk megőrzésével csatlakozhatnak az ottani orosz erőkhöz.

Ihor Tenyuh lemondását első nekifutásra nem fogadta el a parlament
Ihor Tenyuh lemondását első nekifutásra nem fogadta el a parlament
Alex Kuzmin / Reuters

 

Noha Moszkvában tagadják a csapatösszevonások hírét, Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára ismét aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Oroszország jelentős alakulatokat állomásoztat az ukrán határ közelében. Keddi, hágai találkozójukon a fejlett ipari országok (G7) vezetői is önmérsékletre buzdították a Kremlt, amikor felfüggesztették vele a G8 országcsoportban 1998 óta folytatott együttműködést. A nyugati politikusok ugyanakkor további keményebb, már egy-egy ágazatot sújtó gazdasági szankciókat csak arra az esetre helyeztek kilátásba, ha Moszkva továbblép, és esetleg Kelet-Ukrajnában is hadműveletekbe kezd. A figyelmeztetés hatásos lehet, Andrej Klepacs orosz gazdasági miniszterhelyettes a Reuters szerint elismerte: az év első negyedében elérheti a 70 milliárd dollárt az Oroszországból elmenekülő tőke értéke, a növekedés a nullához közelít és nő az infláció.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter mindenesetre azt ígérte ukrán kollégájának, Andrij Descsicjának, hogy Moszkva nem alkalmaz katonai erőt Ukrajna keleti és déli vidékein. A két tárcavezető – ugyancsak hágai – találkozója, önmagában is nagy eredménynek számít, Moszkva eddig nem volt hajlandó szóba állni a szerinte illegitim kijevi hatalom képviselőivel. Az elmúlt hetekben sokadszor találkozott viszont Lavrov amerikai kollégájával, John Kerryvel. Az orosz politikus azt mondta, egyetértettek abban, hogy a leghatározottabb intézkedéseket kell hozni az ukrán szélsőségesekkel szemben, meg kell akadályozni beágyazódásukat az ország politikai életébe.

Az oroszok által hétfőn elfoglalt ukrán hadihajó, a Konsztyantin Olsanszkij egy időn át füsttel védekezett a támadás ellen a Donuzlav-öbölben
Az oroszok által hétfőn elfoglalt ukrán hadihajó, a Konsztyantin Olsanszkij egy időn át füsttel védekezett a támadás ellen a Donuzlav-öbölben
Oleksii Tamrazov / Reuters

E felismerésnek – úgy tűnik – konkrét jelei is mutatkoznak: a kijevi belügyminisztérium figyelmeztette a Jobboldali Szektor (PSZ) ultranacionalista szervezetet, hogy lejárt a törvénytelenül tartott fegyverek beszolgáltatásának határideje, és a hatóságok keményen fellépnek a törvénysértő csoportosulások ellen. Kedden Poltavában a rendőrök egy időre őrizetbe is vették a PSZ néhány helyi tagját, Kijevben pedig a kormányellenes tüntetések idején, az idén januárban alakult társadalmi szervezet, az úgynevezett Nemzeti Gárda irodájában tartottak házkutatást. A nyugat-ukrajnai Rivnében pedig a rendfenntartó erők megölték a PSZ egyik ismert aktivistáját. Az ultranacionalisták regionális koordinátorával, a ragadványnevén Szasko Bilijként ismert Olekszandr Muzicskóval keddre virradó éjszaka végeztek.

Az első hírek még arról szóltak, hogy ismeretlenek elrabolták és meggyilkolták a férfit, akit Oroszországban is köröztek, mert az 1990-es években a lázadók oldalán vett részt a csecsenföldi harcokban. Volodimir Jevdokimov, az ukrán belügyminiszter első helyettese azonban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Muzicsko egy rendőrségi akcióban vesztette életét. A beszámoló szerint különleges egységek bevetésével akarták őrizetbe venni egy bűnszövetkezet tagjait, ő azonban elmenekült, lövöldözésbe keveredett a rendőrökkel, és, amikor leteperték, saját magát sebesítette meg halálosan. A PSZ rivnei szervezetének képviselői szerint viszont a rendőrök nem elfogni, hanem eleve megölni akarták Muzicskót, amiért ők Arszen Avakov belügyminisztert teszik felelőssé és a lemondását követelik. Bosszút esküdtek. A történtek után – mondták – nem szolgáltatják be fegyvereiket, és „folytatják a harcot".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.