galéria megtekintése

Orbán szerint a kormányzás hasonlít a legózásra

4 komment

NOL
NOL

Orbán Viktor az új nyíregyházi Lego-gyár avatása ürügyén teljes körű útmutatót adott gyermekeinknek a legózáshoz, ami őt a kormányzásra emlékezteti.

A legó talán egyetlen hátránya, hogy megszúrja az ember talpát éjszakánként, amikor bemegy ránézni a gyerekekre - fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az új nyíregyházi Lego-gyár avatóünnepségén.

A világ Lego-elemeinek közel 20 százaléka és az összes Duplo Nyíregyházán készül mostantól

Úgy vélte, a dán Lego olyan kultúrát ad a gyerekeknek, amelynek lényege az alkotás, az újítás és a fantáziadús élet; márpedig mi más teszi szebbé a felnőttek életét, ha nem az alkotás, az újítás és a fantáziadús élet, mi másért érdemes egyáltalán élni - tette fel a kérdést.

 

Szerinte azok a gyerekek, akik sokat és jól játszanak, kreatív és alkotó személyiségekké válhatnak. (Ez utalás arra, hogy a Lego szó a dán "játssz jól", azaz "leg godt" kifejezésből származik.)

Gyakorló apukaként tudja, milyen legóba lépni - Balázs Attila / MTI

A Lego arra neveli a gyerekeket, hogy ne elégedjenek meg azzal, ami van, hanem alkossanak valamit, csináljanak maguknak új játékot, használják a fantáziájukat, és a világot se fogadják el úgy, ahogy van - fejtette ki. Amikor már megnőnek és erősek lesznek, ne törődjenek bele abba, amivel elégedetlenek, hanem póbálják megjavítani, kiigazítani azt - tette hozzá.

A Lego logikája a kormányzáséhoz hasonlít, különösen válság idején - folytatta. Olyankor a részek külön állnak, mint a hordó dongái - kalandozott el csöppet a legós allegóriától -, nem állnak össze egésszé. Ilyenkor újra össze kell illeszteni az elemeket úgy, mint egy Lego-játékot - tért vissza az eredeti hasonlathoz.

Beszédében megköszönte Dániának, hogy mindig is támogatott minket: a gyárbővítéshez is szükség volt a kölcsönös tiszteleten alapuló dán-magyar barátságra - szögezte le.

Emlékeztetett, hogy a kommunizmus 45 éve alatt üldözték a magántulajdont, így nem halmozódhatott fel a gazdaság működtetéséhez alapvetően szükséges tőke. Ezért ide kell vonzanunk azokat, akiknek tőkéje van. Ebben pedig Magyarország első számú fegyvere és előnye a gyorsaság - szögezte le annak kapcsán, hogy a 2008-ban átadott nyíregyházi Lego-gyárnál háromszor nagyobb új egység kevesebb mint egy év alatt épült fel.

Ezen túlmenően dicsérte a magyar munkást és a gyár eddigi vezetőit, akik nélkül most a Lego sem döntött volna egy új egység létesítése mellett.

Elismerően szólt arról, hogy ebben az "elszemélytelenedő modern világban" a dán Lego továbbra is családi tulajdonban áll. Dicsérte, hogy a cég a válság idején is évi 15 százalékkal növelte jövedelmét. Rögzítette, hogy a kormány stratégiai megállapodást kötött a Legóval.

Ezen kívül emlékeztetett arra is, hogy a kormány 19 milliárd forint adósságot vett le Nyíregyháza válláról, ahonnan reményei szerint az ilyen és hasonló beruházások révén kisugárzik a jólét az ország eme hátrányos helyzetű térségébe.

Magyar táj magyar legóval; a háttérben Orbán Viktor szemléli az új játékokat - Balázs Attila / MTI

A Lego vezetői elsősorban az egység hatékony, környezetkímélő és biztonságos működését hangsúlyozták.

Mint az a tájékoztatón, illetve korábban elhangzott: a Lego mintegy 200 millió eurós - 62 milliárd forintos - beruházással hozta létre a száz hektáron elterülő új gyárkomplexumot. A 2008-ban indított másik, kisebb egység 1300 dolgozója közül mindenki itt folytathatja, sőt a létszámot további 250 fővel bővítik.

Mostantól itt készül a világ Lego-elemeinek közel 20 százaléka és az összes Duplo.

Ez nagyon sok.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.