galéria megtekintése

Bombaeső jött a tűzszünet előtt

4 komment


Poór Csaba

Reménykeltő megállapodást kötött az amerikai és az orosz külügyminiszter. Hétfő estétől elcsitulhatnak a harcok, de a kétségek maradnak.


Légicsapások sorozata követte Szíriában azt a tűzszüneti megállapodást, amelyet Genfben kötött az amerikai és az orosz külügyminiszter. John Kerry és Szergej Lavrov több mint 14 órás tárgyalás után, szombat hajnalban jelentette be, hogy egyezségük értelmében hétfő naplementétől fegyvernyugvás lép életbe a polgárháború sújtotta országban. Ellenzéki források ugyanakkor arról számoltak be, hogy szombaton mintegy hatvan ember életét vesztette, amikor – a Reuters helyszíni értesülése szerint feltehetőleg orosz gépek által végrehajtott – bombatámadás ért egy piacot az északnyugati Idlibben, Aleppó tartományban pedig legkevesebb 45 ember életét követelték a légicsapások.

Az igazi áttörést a közös hadműveleti központ jelenti
Az igazi áttörést a közös hadműveleti központ jelenti
Kevin Lamarque / Reuters

A genfi megállapodástól azt remélik, hogy véget vet az ilyen támadásoknak, összehangoltabbá teszi a dzsihadisták elleni harcot, segélyszállítmányokhoz juttatja a rászorulókat és egyszersmind „megágyaz" a rendezési tárgyalások felújításának. Öt dokumentumot fogadtak el, a szövegüket azonban nem teszik közzé. Csak Kerry és Lavrov beszámolója alapján tudni, hogy a Moszkva által támogatott kormányerők és a nyugati koalíció, valamint az Öböl-államok segítségét élvező ellenzéki egységek beszüntetik a harcokat. Az ellenzék egy hetet kap arra, hogy – azokon a területeken, ahol keveredtek velük – elszigetelődjön az olyan militáns egységektől, mint például a már Dzsabat Fatah al-Sam néven működő egykori al-Nuszra Front.

 

Az igazi áttörést az jelenti a megállapodásban, hogy egy héttel a tűzszünet életbe lépése után közös amerikai-orosz hadműveleti központot hoznak létre, amely egyrészt behatárolja a mérsékelt ellenzéki és a dzsihadisat erők pozícióit, másrészt koordinálja az IS és a Dzsabat Fatah al-Sam elleni légi csapásokat. Bizonyos területeken csak amerikai és orosz gépek hajthatnak majd végre támadásokat.

Pusztítás után Idlibben
Pusztítás után Idlibben
Ammar Abdallah / Reuters

Az egyezséget üdvözölte az EU, az ENSZ szíriai különmegbízottja, Staffan de Mistura, Törökország és Irán is, igaz, olyan értékelések is megjelentek, amelyek késégbe vonják, hogy az oroszok és az amerikaiak képesek lesznek viszafogni az általuk támogatott, de egymással szembenálló erőket. Óvatosan nyilatkozott az amerikai védelmi minisztérium is. A következő napokban szigorúan nyomon követik, hogy Oroszország és Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje betartja-e a genfi megállapodásokat. Katonai együttműködés ugyanis csak ebben az esetben lehetséges – hangoztatja a Pentagon nyilatkozata.

Izrael visszalőtt

Izraeli repülőgép hajtott végre támadást a szíriai hadsereg egyik tüzérségi állása ellen, miután egy a szíriai harcok során kilőtt akna a Golán-fennsík izraeli ellenőrzés alatt álló részén csapódott be. A lövedék emberéletben nem tett kárt. A szíriai állami tévé beszámolója az izraeli támadást úgy értékelte, hogy az a szélsőséges iszlamisták offenzíváját segítette.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.